Nyheter

NLM: Ingen ny debatt om teologien

NLM-veteran Bernt Lindtjørn tror det ville vært mulig å få gjennomslag for full likestilling i NLM. Informasjonsleder Espen Ottosen sier det ikke vil bli noen ny teologisk gjennomgang av temaet med det første.

– Tiden forandrer seg, også i NLM. Jeg tror derfor det ville vært mulig å få et flertall for full likestilling i organisasjonen i dag. Samtidig opplever jeg ikke denne debatten som en het potet i NLM. For mange er det nok et viktig anliggende at spørsmålet ikke splitter organisasjonen, sier Bernt Lindtjørn, tidligere misjonslege i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Helt siden misjonsorganisasjonen ble grunnlagt i 1891, har det såkalte tjenestedelingsprinsippet vært til debatt i NLM. Prinsippet innebærer en teologisk forståelse av at menn og kvinner tillegges ulike oppgaver i menigheten fordi de har fått forskjellige evner av Gud. I NLM betyr dette at kun menn kan ha et særskilt åndelig ansvar. Av den grunn kan bare menn være generalsekretær og velges inn til Hovedstyret og rådsmøtet.

Opp gjennom årene har imidlertid flere tatt til orde for å forkaste prinsippet. Regionstyreleder i NLMs Region Øst, May Brit-Vegge, er blant dem som håper at dagens NLM-generasjon vil tenke nytt om kvinners tjeneste.

Overraskende mange stemmer

Diskusjonen om hvilke oppgaver en kvinne kan ha i tjenesten, har tidvis vært svært amper. På 80- og tidlig 90-tallet, var det flere som fryktet at spørsmålet ville splitte NLM. Da kvinner omsider fikk stemmerett i generalforsamlingen i 1997, måtte det derfor en kompromissløsning til: Kvinner fikk stemmerett, mot at hyrde- og læreansvaret ble skilt ut i et nyopprettet rådsmøte bestående av menn. Dermed ble tjenestedelingsprinsippet ivaretatt og man fikk ro i organisasjonen.

Også Bernt Lindtjørn stemte for dette forslaget, men fremmet samtidig en alternativ løsning som fikk overraskende mange stemmer. Han ville åpne for stemmerett i generalforsamlingen «uten å føye nye vilkår til». Hele 322 stemte for forslaget, mens 558 stemte mot, kunne Stavanger Aftenblad melde.

– Mitt hovedanliggende i 1997 er det samme nå som da: NLM har i praksis ikke et tjenestedelingsprinsipp. I de fleste tilfeller er det kun en teoretisk størrelse. I det ene øyeblikket sier man at en kvinne ikke kan være representant på misjonsfeltet, i neste omgang kan de være det. Dette er bare ett av mange eksempler på at man hele tiden finner fleksible løsninger for å beholde retorikken om at noen oppgaver kun er for menn, sier Lindtjørn.

Rom for ulike syn i spørsmålet

En kompromissløsning ligger også på bordet når NLMs rådsmøte i april skal diskutere hvorvidt kvinner kan få en plass i et nytt foreslått toppstyre – sentralstyret. Ved å skille ut lære- og tilsynsansvaret til et nasjonalt tilsynsråd bestående av menn, kan begge kjønn velges inn til sentralstyret. På den måten kan også kvinner inkluderes i de viktigste sakene av administrativ og strukturell karakter, foreslås det i utredningen «Menighetstenkning og organisasjonsstruktur i NLM» som ble offentliggjort i oktober. Dermed ivaretas tjenestedelingsprinsippet også denne gang.

Det er i forlengelsen av utredningen at regionstyreleder Mai-Brit Vegge mener at også teologien som ligger til grunn bør revurderes. Men det kommer ikke til å skje med det første, ifølge informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen.

– Nei, vi har så langt ikke planlagt en ny, teologisk gjennomgang av temaet, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Da NLM sist gjennomgikk sitt ståsted i spørsmålet i 2012, munnet det ut i informasjonsskrivet «Sammen i tjeneste». Der fastholdes tjenestedelingsprinsippet. Samtidig erkjennes det at «det går an å ville ta Bibelens tekster og autoritet på alvor, og samtidig komme fram til andre svar og ønske en annen praksis enn det vi skisserer».

Det er likevel ikke «fritt frem» for ansatte i NLM å problematisere en vedtatt teologi, framholder Ottosen.

– Lojalitet er viktig i alle organisasjoner. Men siden NLM har gitt tydelig beskjed om at det er rom for ulike syn i spørsmålet, er det også å forvente at ansatte gir uttrykk for ulike syn, sier han.

Møter debatt med lavere skuldre

I utredningen fra 2012 heter det også: «Fra ansatte og tillitsvalgte forventes det lojalitet til gjeldende retningslinjer og dokumenter.» Hva innebærer det i praksis?

– Det er ikke bare lett å være veldig konkret på nøyaktig hvor grensen går for lojalitet, men enhver organisasjon er avhengig av at det blir vist respekt for de vedtak og den profilen som er valgt, svarer Ottosen.

Debatten som foregikk på 80- og 90-tallet tror han møtes med lavere skuldre i dag, noe han synes er fint.

– Så er det noe utfordrende at to litt ulike temaer ofte blandes sammen. Det ene er det mer prinsipielle spørsmålet knyttet til om Bibelen gjør en forskjell på menn og kvinners tjeneste, og det andre er hvordan vi bør anvende prinsippet om tjenestedeling på en organisasjon som NLM. Det er nok større åpenhet i NLM å diskutere praktiseringen av vår vedtatte teologi enn for å ta til orde for å forkaste selve prinsippet, sier han.

LES MER:

NLM-kvinner: Ønsker ikke hyrdeansvar på øverste nivå

Kritisk til NLM-utredning: – Tjenestedelingsprinsippet tynnes ut

Alf Kjetil Walgermo: «Prestar som ikkje vil samarbeide med kvinnelege kollegaer, bør lese Bibelen på nytt»

---

Tjenestedelingsprinsippet

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891 og er en av Europas største misjonsorganisasjoner.
  • I NLM fastholder de det såkalte tjenestedelingsprinsippet. Utgangspunktet er at Bibelen fremstiller menn og kvinner som likeverdige, men forskjellige.
  • NLM mener det finnes mange tekster som direkte eller indirekte tilsier at oppgaven som øverste åndelige ansvarlige i en menighet – ved bruk av begreper som «eldste», «tilsynsmann», «lærer» eller «hyrde» – er tillagt menn som er egnet og kalt til en slik tjeneste.
  • Blant de tydeligste tekstene som NLM mener begrunner deres ståsted er 1. Timoteus' brev 2,11-14 og 1. Korinterbrev 14, 34-38.
  • Kilde: Espen Ottosen, NLM

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter