Misjonsliv

Varslere i Misjonssambandet har etablert omsorgsgruppe

SAMLER SEG: 24 varslere i Misjonssambandet har gått sammen om å opprette en «omsorgsgruppe» som skal tilby omsorg, støtte og et miljø for refleksjon.

I starten av 2022 opprettet 24 personer som alle har varslet om forhold i misjonsorganisasjonen Misjonssambandet en «omsorgsgruppe». Målet er at de i tillegg til å kunne tilby omsorg, støtte og et miljø for refleksjon, skal kunne stå stødig i møte med ledelsen i Misjonssambandet.

Det skriver avisen Dagen.

Initiativtaker til gruppen, Bjarte Gjone, forteller at gruppen nylig har kontaktet hovedstyret i misjonsorganisasjonen, med et ønske om at de tilrettelegger for en samling med fagpersoner som har kompetanse på sorg og konfliktløsning.

– En slik samling vil etter vår mening kunne bli til nytte for enkeltpersoner, men også for organisasjonen, sier Gjone til Dagen.

Styreleder i Misjonssambandet, Raymond Bjuland, bekrefter at han har mottatt henvendelsen om å få til en fysisk samling. Han skriver i en e-post til avisen at «dette er noe som vi må komme tilbake til på et senere tidspunkt etter en runde på et hovedstyremøte».

Vi ønsker å samle historiene for å se om det er fellestrekk ved historiene som går på kultur eller ukultur i NLM som både vi og organisasjonen kan ha nytte av å få tak på.

—  Bjarte Gjone

Langvarig uro

De siste par årene har det vært uro i misjonsorganisasjonen. Det har kommet en rekke varsler mot blant annet ledelsen i Misjonssambandet, og flere har kritisert organisasjonens håndtering av varslene.

Endre Stene har vært en av dem som er tydeligst i sin kritikk. Han har tidligere hatt flere lederstillinger i organisasjonen. I august 2020 gikk han offentlig ut mot det han mener er en dårlig lederkultur, lite rom for intern kritikk og mangelfull håndtering av varsler om maktmisbruk fra organisasjonens medlemmer.

Tidligere i år ble det klart at Stene hyret advokat og har krevd oppreising for «rettsstridig gjengjeldelse og trakassering i forbindelse med og etter inngåelsen av hans sluttavtale». Foranledningen til at Stene har skaffet seg advokat i saken skal ha vært at Misjonssambandet først varslet ham om mulig rettslige skritt fra deres side fordi de mente den tidligere forsamlingslederen brøt taushetsplikten.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband, også kalt Misjonssambandet, ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Ønsker å finne fellestrekk

Gjone sier til Dagen at det i en tid har vært behov for en gruppe der varslerne kan samles. Det gjør de nå digitalt, via en Facebook-gruppe.

I tillegg til at gruppen kan være til støtte for personer som har det vanskelig, tror Gjone at også Misjonssambandet er tjent med at varslerne snakker sammen. Han mener det kan føre til at de opptrer ryddig og saklig i møte med ledelsen.

Initiativtakeren tror også Misjonssambandet kan lære mye av å lytte til medlemmene i gruppen. Han mener historiene som finnes i omsorgsgruppen viser at organisasjonen ikke gir oppmerksomhet til enkeltpersoner som har det vanskelig.

– Vi ønsker å samle historiene for å se om det er fellestrekk ved historiene som går på kultur eller ukultur i NLM som både vi og organisasjonen kan ha nytte av å få tak på, sier Gjone.

Marit Neset

Marit Neset

Marit Neset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land, og har jobbet i avisen siden 2021. Hun har to bachelorgrader, i journalistikk og interkulturell forståelse. Hun jobber mye med langstoff, menneskemøter og nyhetssaker fra Den norske kirke.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Misjonsliv