Misjonsliv

Har samlet inn millioner til misjon på kristne skoler

MISJONSPROSJEKT: Misjonsløp, kakesalg og moteshow er bare noen av måtene russekullene på kristne skoler samler inn penger til misjonen på. På Drottningborg videregående skole i Grimstad har den tidligere rekorden på 1,1 millioner kroner nå blitt slått med god margin.

I regi av russekullet på Drottningborg videregående skole i Grimstad, ble det forrige lørdag samlet inn nær 1,4 millioner kroner til skolens misjonsprosjekt. Den tidligere rekorden på rundt 1,1 millioner kroner, ble dermed slått med god margin.

– Det er ganske mye arbeid og det går med mye tid. Vi går rundt og grubler på hva vi kan gjøre bedre for å få giret opp gjengen mest mulig, sier Håkon Stubberud.

Han er én av to ansvarlige for årets innsamling, som skjedde gjennom et såkalt misjonsløp. Her har løpets deltakere på forhånd skaffet seg sponsorer, som donerer et beløp til misjon for runde som blir løpt.

Har tro på arbeidet

Stubberud tror misjonsløp er en god inntektskilde for prosjektet, som i år er Norsk Luthersk Misjonssambands (Misjonssambandet) arbeid i Etiopia. Han forteller at det på Drottningborg er mye motivasjon blant elevene for å samle inn penger.

Håkon Stubberud og Martin Jensen på misjonsløp på Drottningborg

– Drottningborg er jo en Misjonssambands-skole og det er mange her som har vokst opp i Misjonssambands-menigheter. At mange er kjent med arbeidet deres og vet at pengene brukes på en bra måte, hjelper mye.

Til sammen samler skolene årlig inn mellom åtte og ti millioner kroner til prosjekter i regi av Misjonssambandet. Av denne summen kommer rundt syv millioner kroner fra de videregående skolene som tilhører misjonsorganisasjonen.

Elise Haugland, informasjonsrådgiver i Misjonssambandet, opplyser at de videregående skolene i løpet av forrige skoleår samlet inn 6,7 millioner kroner. Dette tilsvarer 5,3% av de totalt innsamlede midlene til Misjonssambandet i løpet av et år.

Formidle at ikke alt handler om pengesum

Haugland, som har ansvar for innsamlingsprosjektene, forteller at det i hovedsak er elevene selv som velger hvilket prosjekt de ønsker at innsamlingen skal gå til fra år til år, men at Misjonssambandet sentralt er med som støtte.

Hun forteller også at de ansvarlige på hver skole inviteres til en samling i forkant av innsamlingsoppstarten, for å få kommunikasjons- og innsamlingstips og for å opprette kontakt med de aktuelle utsendingene i landene de samler inn penger til.

Elise Haugland, informasjonsrådgiver i Misjonssambandet

– Mange skoler er veldig drilla på misjonsløp og basarer, så der går mye av seg selv.

Hun forklarer at det er stor forskjell på hvor lange tradisjoner hver skole har for å drive innsamling, og at det dermed blir feil å sammenlikne dem med hverandre.

– Det er viktig å formidle at det ikke handler om de klarer å samle inn en million eller 20.000 kroner. Hver krone betyr noe. Vi prøver også å oppdra dem til at viktigste ikke er å slå fjorårets sum.

Dette forteller hun at blir en vanskelig balansegang, for samtidig som hun eksempelvis ønsker å gratulere Drottningborgrussen med et godt resultat, legger hun vekt på at det eksakte beløpet ikke er det viktigste fokuset.

Jeg hadde aldri brukt halve skoleåret mitt på noe jeg ikke bryr meg om

—  Sigrid Galteland

En rekke ulike innsamlingsaktiviteter

Det er ikke bare Misjonssambanderts skoler som har lange tradisjoner for innsamlingsprosjekt og misjonsløp. På ImF-eide KVS Lyngdal ligger det også mye hardt arbeid bak det årlige misjonsprosjektet. Der arrangeres misjonsløpet på våren, mens resten av året brukes på å samle inn penger på andre måter.

Så langt har de samlet inn over 300.000 kroner gjennom blant annet kakesalg og idrettsdag med loddsalg. I løpet av året er det blant annet julekonsert, juleball, basar, moteshow, countrykonsert og fotballcup i tillegg til misjonsløpet.

Sarah Galteland, KVS Lyngdal

Sarah Galteland sitter i styret for misjonsprosjektet og forteller til Vårt Land at det til tross for mye arbeid og tid, er veldig gøy å drive misjonsprosjekt. Etter en avstemning blant alle elevene i tredje klasse, ble det klart at det var Mercy Ships som skulle få pengene fra årets innsamling. Mercy Ships driver sykehusskip som tilbyr akutt legehjelp til et stort antall trengende mennesker.

Galteland forteller at de har som mål at hver elev på skolen kan være med på å finansiere to gratis operasjoner. Det tilsvarer rundt 4000 kroner per elev og en totalsum på over en million kroner.

– Tenker dere mye på hva pengene som samles inn går til?

– Ja, jeg hadde aldri brukt halve skoleåret mitt på noe jeg ikke bryr meg om, svarer Galteland.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Misjonsliv