Misjonsliv

Færre møtepunkter gir gavesvikt for Normisjon

ØKONOMI: Koronapandemien har gitt Normisjon en markert svikt i gaveinntektene, men organisasjonen regner likevel med å komme ut av 2021 i balanse.

Før helgen orienterte økonomi- og administrasjonsleder Eivind Milton Saaghus landsstyret om Normisjons økonomiske situasjon. Den er ikke bare lys, men heller ikke dyster.

Så langt ut i året tegner bildet seg tydeligere enn det gjorde på vårparten. Hovedbildet er at inntektene er lavere enn ventet, men Normisjon regner med å gå i balanse i 2021.

– Landsstyrets signal er at de opplever at vi har god oversikt og kontroll over økonomien, og vi vil passe på å komme i land med det vi har budsjettert med, sier Milton Saaghus til Kristelig Pressekontor.

Betydelig nedgang

Koronapandemien har hatt en klart negativ effekt på inntektssiden.

– Vi merker en betydelig nedgang i gaveinntekter på grunn av pandemien, så framover har vi et sterkt fokus på å øke disse inntektene, sier han.

Ved inngangen til høsten ligger Normisjon an til 4 millioner kroner mindre i gaveinntekter enn budsjettert.

Budsjettarbeidet i fjor ble gjennomført med et håp om at koronaen skulle slippe taket tidligere enn den har vist seg å gjøre.

– Vi ser et bortfall av inntekter i 2021, og det skyldes nok blant annet at foreninger og forsamlinger ikke har kunnet møtes, mener Milton Saaghus.

Acta Stuebasar

Færre faste givere

– Er det bare blitt mindre i kollekt, eller svikter det også i andre giverkanaler?

– Tallene viser at gaveinntektene har dalt over tid, og det handler ikke kun om korona, sier han.

Økonomilederen er glad for at inntektene fra faste givere er stødige. Det gir organisasjonen forutsigbarhet, men heller ikke denne kanalen er kommet skadefri fra pandemien.

– Vi har hatt noe nedgang i antall faste givere. Samtidig ser vi at de som gir, gir mer, så sluttsummen her har ikke falt vesentlig. Derfor kommer vi ut omtrent i balanse når det gjelder faste givere, sier han.

Da er det større svikt i det som kalles sporadiske gaver. Denne gavekategorien har falt ganske mye over lengre tid, og særlig under pandemien. Størsteparten av den totale gavesvikten handler om denne biten av budsjettet.

– Det som går ned, er gaver via Vipps, fra innsamlinger i sosiale medier og ulike lokale innsamlingsaksjoner. Dette har vært veldig viktige inntekter for oss, selv om det ikke er innsamlinger som har vært initiert fra oss sentralt, sier Milton Saaghus.

Klar koronaeffekt

– Er det mangel på fysiske møtepunkter som har skapt nedgangen?

– Ja, her tror jeg helt klart at vi ser en koronaeffekt. Vi har flere enheter som ikke er kommet i gang igjen etter pandemien, og dette ønsker vi å hjelpe dem med, sier han.

Tross gavenedgangen ser han positivt på resten av året og har tro på at det skal bli mer lokal aktivitet i organisasjonen framover.

– Her har vaksineringen hatt stor betydning. At samfunnet har åpnet opp igjen, betyr at møtepunktene blir stadig flere, sier Milton Saaghus som ser noe av gavenedgangen som en forsinkelse i gavestrømmen mer enn en gavesvikt.

– Jeg tror ikke vi har sett den store effekten av gjenåpningen ennå, sier han og opplyser at organisasjonen vil rette mye oppmerksomhet mot innsamling framover.

Lavere aktivitet

Ved hovedkontoret i Staffeldts gate tror de på økonomisk balanse ved årets slutt. Det skyldes også at aktivitetstenivået i organisasjonen bevisst har vært nedjustert.

– Spesielt internasjonalt har vi hatt mindre reisevirksomhet, og vi har også utsatt rekruttering av en del utsendinger. Slike ting gjør at kostnadsnivået vårt blir noe lavere, sier økonomilederen.

Fra 2016 til -18 hadde Normisjon store underskudd og gikk samlet omkring 100 millioner i minus. Han understreker at de nå har god kostnadskontroll og at det er ventet god avkastning fra eiendomsvirksomheten som er skilt ut i et eget selskap, Normisjon Eiendom AS. Samme forventning har organisasjonen til fondsinvesteringene som er gjort etter større eiendomssalg i fjor.

– Det er ingen mangel på prosjekter folk vil i gang med, men nå har vi fokus på kostnadskontroll, og så håper vi at vi kan starte flere nye initiativer etter hvert, sier Eivind Milton Saaghus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Misjonsliv