Misjonsliv

Instagramkonto sporer TV-evangelisters privatflyvninger. – Jeg får vondt inni meg

PENGEBRUK: Organisasjonen Trinity Foundation har startet en tjeneste som sporer privatflyene til amerikanske TV-predikanter. – Flashingen av rikdom byr meg fullstendig imot, sier Willy Ludvigsen, leder for Mission Aviation Fellowship Norge.

«Hvis du trodde TV-evangelisters sko og klokker er dyre, la oss introdusere deg for den ekstravagante verden av kristne virksomheter og privatfly».

Slik presenterer Trinity Foundation prosjektet Pastor Planes. Målet deres er å sette søkelys på pengebruken til amerikanske kirker, misjonsorganisasjoner og kristne skoler som bruker privateide fly.

På Instagram og Twitter kan man følge daglige oppdateringer med kart som sporer flyvningene. Her opplyser de hvem som eier flyet og hvor de har reist.

Ba følgere om å donere penger til privatjet

Kartene viser at flyene ofte blir brukt til korte innenlandsreiser i USA. Utgiftene er store. Bare 19. mars anslår Pastor Planes at 100.000 dollar (drøyt 900.000 kroner) kunne blitt spart hvis åtte av privatflyvningene hadde blitt droppet til fordel for kommersielle flyreiser.

En av aktørene de følger er evangelisten Jesse Duplantis. For tre år siden ba han følgerne sine om å donere penger så han kunne kjøpe en privatjet til 54 millioner dollar, ifølge CNN. I begynnelsen av juli reiste han fra Bakersfield i California til Las Vegas og videre til New Orleans neste dag. Tre dager senere gikk turen videre til Odessa og tilbake til New Orleans, ifølge kartene.

Andre eksempler er evangelistene Joyce Meyer og Kenneth Copeland sine privatfly, som nylig har reist på flere dagsturer mellom stater i USA.

– Etisk og klimamessig uforsvarlig

– Jeg får vondt inni meg. Dette er predikanter som tigger penger av vanlige folk med en vanlig lønn, som gir slik at de kan fly til titusener av kroner i timen, sier Willy Ludvigsen.

Han er daglig leder for MAF Norge (Mission Aviation Fellowship). Dette er en internasjonal ideell organisasjon som bruker småfly for å hjelpe mennesker i fattigdom, og som sørger for at hjelpeorganisasjoner og kirker kommer seg til og fra avsidesliggende områder.

– Vi flyr til de mest isolerte strøkene, og ofte er flyene våre eneste linje inn til rurale steder. Flyene våre brukes til å hjelpe de verst stilte i verden, sier Ludvigsen.

Han er sterkt kritisk til bruken av privatfly blant mange kristne evangelister.

– Det eneste som kan forsvares er langflyvninger med flere passasjerer hvor det ville tatt mer tid og penger å fly med vanlige fly. Hvis ikke er det etisk og klimamessig uforsvarlig, sier han.

Willy Ludvigsen, Mission Aviation Fellowship, MAF Norge

Måler Guds velsignelse

Å fly med små jetfly kan koste 60.-70.000 kroner i timen, avhengig av hva slags type, anslår Ludvigsen. Blant enkelte amerikanske pastorer og ledere kan det gå sport i å vise seg med de største flyene, tror han.

– Denne flashingen av rikdom byr meg fullstendig imot. Det blir en lykkereligion hvor man skal måle Guds velsignelse i livet ut fra hvor mye penger man har. Hvis dette er Guds velsignelse, skulle jeg ønske den kunne slå ut på de fattigste og ikke de rikeste.

Instagramkontoen Pastor Planes følger 50 ulike privatfly i USA, men de hevder at det finnes enda flere eksempler blant profilerte evangelister med egne jetfly.

– Har du inntrykk av hvor utbredt dette er?

– Nei, jeg kjenner bare til de største og mest kjente eksemplene. Men det dyrkes nesten enda mer i fattige Afrika enn i USA. I Nigeria er enkelte predikanter blant de aller rikeste, og en av dem har vel fire-fem jetfly. Det blir helt feil for meg, og jeg klarer ikke å forstå det, svarer Ludvigsen.

Setter søkelys på forbruk

Den nystartede kontoen Pastor Planes har 2.600 følgere på Instagram. Den har et stykke å gå før den blir like populær som en annen kjent konto som setter søkelys på predikanters forbruk. Instagramkontoen Preachers N Sneakers har 268.000 følgere og avslører kjendispastorers rådyre livsstil.

Her vises det at kjendispastorer kan gå med trendy sneakers, designer-vesker og krokodillebelter til svimlende priser.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Misjonsliv