Misjonsliv

Graham får millionerstatning og beklagelse etter sensur av bussreklame

DISKRIMINERING: Reklame for Franklin Graham-arrangement ble fjernet fra busser på grunn av evangelistens uttalelser om likekjønnede forhold. Nå beklager lokale myndigheter og punger ut i erstatning.

Myndighetene i Blackpool, England har gått med på å betale et millionbeløp i erstatning til The Billy Graham Evangelistic Association.

Det skjer etter at organisasjonen ble nektet å reklamere for arrangementet «Festival of Hope», hvor evangelisten Franklin Graham skulle være trekkplaster. For å trekke folk til festivalen, kjøpte arrangøren reklame på busser. Senere fjernet transportselskapet reklamene, med byrådets støtte. Årsaken var Grahams uttalelser om likekjønnede parforhold.

I vår ble myndighetene dømt for brudd på menneskerettighetene av en lokal domstol i Manchester. Nå har de publisert en unnskyldning og gått med på å betale 150.000 pund i erstatning og saksomkostninger, som del av et forlik. Dette tilsvarer drøyt 1,8 millioner kroner.

– Ved å fjerne reklamene tok vi ikke hensyn til at dette kunne støte andre deltakere i det offentlige rom, og signalisere at noen stemmer ikke bør bli hørt, skriver byrådsleder i Blackpool, Lynn Williams, i en uttalelse på myndighetenes nettside.

Nyheten har vært omtalt i flere internasjonale medier, og ble først omtalt av avisen Dagen her til lands.

– Var ikke støtende

Videre skriver byrådslederen at de beklager overfor arrangørene. Hun understreker at reklameplakatene ikke i seg selv var støtende.

– Vi har lært av dette. Vi forplikter oss til å sørge for at befolkningen i Blackpool får lik tilgang og mulighet til tjenester, og for å bedre kvaliteten på dette.

I en uttalelse sier Franklin Graham, leder for organisasjonen, at dette er viktig for religionsfriheten i Storbritannia.

– Vi er takknemlige overfor Gud for utfallet i denne saken, og for hva det vil bety for kirker og kristne i Storbritannia i årene som kommer, sier han.

President Donald Trump listens as Franklin Graham prays at a campaign rally on Sunday, Nov. 1, 2020, at Hickory Regional Airport in Hickory, N.C. (AP Photo/Chris Carlson)

Kontroversielle uttalelser

Graham har vakt stor oppsikt, blant annet med uttalelser om at likekjønnet vigsel er «Satans verk» og at islam er «ondskap». Da han besøkte England i 2018, prøvde flere antidiskrimineringsgrupper å stoppe ham. De viste til anti-hatprat-regler, i et forsøk på å nekte Franklin Graham innreisevisum, ifølge The Guardian. Flere LHBT+-forkjempere tok også til orde på Twitter, forteller Grahams organisasjon.

I vår konkluderte domstolen i Manchester med at myndighetene ikke kunne nekte Graham-reklame på busser, og at dette var i strid med menneskerettigheter slik som ytringsfrihet og trosfrihet.

– Det ga forrang til rettighetene og meningene til én del av samfunnet, uten omtanke overfor rettighetene til de anklagde, eller dem som deler deres religiøse tro, sa dommer Claire Evans, ifølge BBC.

– Dette er antitesen til hvordan offentlig myndigheter skal oppføre seg i et demokratisk samfunn, sa dommeren videre.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Misjonsliv