– Dette har vært veldig viktig og spennende for oss. Det var dette som satte en endelig stopper for oss i fjor. Det fortsatt fire måneder til våre studenter skal til utlandet, men det er godt for studentene å ha det klart før skolestart. Vi er et stort steg nærmere en misjonspraksis med dette, sier Ørjan Tinnen, rektor ved Gå Ut Senteret i Trondheim.
Bibelskoler er selv ansvarlige får å skaffe forsikring til elever som reiser utenlands. I fjor ble dette en stor snublestein for flere bibelskoler, som ofte har misjonsreise som hovedingrediens i skoleåret.
Tinnen tror at vaksineringen av nordmenn er mye av forklaringen på hvorfor dette nå går i orden.
– Jeg tror forsikringsselskapene er villige til å ta en annen type risiko enn for et års tid siden, sier han.
Viktig for misjonsrekruttering
Skolen, som drives av Normisjon, sender vanligvis unge mennesker til ni forskjellige land i Sør-Amerika, Afrika og Asia.
– Misjonspraksis er en veldig viktig del av læringa hos oss fordi kompetansen handler i stor grad om å oppleve misjon og forholde seg til en ukjent kultur.
Han forteller at skolens utenlandsopphold er en viktig rekrutteringsarena for langtidsmisjon.
– Det er en viktig motivator for langtidsmisjon. For norsk misjon generelt er det viktig å få ut folk i korttidsmisjon.
[ Unge konservative opplever seg alene i DNK – starter nettverk ]
I dialog med lokale
Under pandemien har bibelskolers misjonsreiser vært regnet som nødvendige utdanningsreiser. Likevel har det kun vært mulig å skaffe forsikring til en utvalg land. Ingen av Gå Ut Senterets praksisland sto på denne lista i fjor.
Derimot kunne Bibelskolen Fjellhaug i fjor sende elever til Indonesia, da elevene kunne forsikres for reise til dette landet. Rektor ved Fjellhaug, Jon Georg Fiske, forteller de tar sikte på å sende elever til flere land i kommende skoleår.
Selv om Gå Ut Senteret tilbyr reiser til en rekke ulike land, forteller rektor Tinnen at de er i tett dialog med kontakter for å vurdere hvert enkelt praksisland.
– Sånn som verden ser ut nå så er det farlig å være skråsikker på at ting blir som planlagt. Utover høsten vil vi vurdere situasjon i hvert enkelt praksisland. Det er liten grunn å reise hvis praksisplasser som skoler og dagsentre er stengt. Vi har veldig dyktige lokale samarbeidspartnere og utsendinger som er med å gi gode råd, så vi har de beste forutsetningene for veiledning til reise.
[ Frustrasjon over kristen musikk: – Rart at lovsang er en sjanger, sier Ole Børud ]