Kirke

– Misjon må forankres i respekt

– Dilemmaet er hvordan man kan være misjonerende, slik både islam og kristendommen er, og samtidig respektere religionenes uttrykk, sier førsteamanuensis ved TF Anne Hege Grung.

– I mange land i Midtøsten er du definert inn i en religiøs gruppestruktur der din religiøse tilhørighet henger sammen med din identitet og dine juridiske rettigheter som statsborger, sier Anne Hege Grung.

Hun er førsteamanuensis i interreligiøse studier ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo, der hun blant annet forsker på religionsmøter, og da særlig mellom kristendom og islam.

– Det står i identitetspapiret ditt om du er kristen eller muslim. Religion handler derfor om gruppetilhørighet på en annen måte enn for eksempel i Norge. En personlig overbevisning som bryter med gruppen kan få en sterkere karakter av å være privat, sier hun.

Les mer om «Jesus-troende muslimer» her: For mange muslimer er betegnelsen «kristen» vanskelig

Viktige problemstillinger

Grung sier det er svært vanskelig å anslå hvor mange muslimer som konverterer til andre religioner i Midtøsten og Sørøst-Asia.

Les også: Misjonsorganisasjoner forventer ikke lenger at konvertitter nødvendigvis skal bryte med sin religiøse fortid

Grung synes Frikirkens misjonsstrategi peker på en rekke viktige problemstillinger.

– Det viser blant annet hvordan vi også vi i Norge plasserer folk i grupper ut i fra religion. På en måte er religionsbegrepet en kolonial konstruksjon nettopp for å få orden på verden, for å plassere folk. Dilemmaet er hvordan man kan være misjonerende, slik både islam og kristendommen er, og samtidig respektere andres individuelle og kollektive religiøse uttrykk, sier hun.

Må ikke bli instrumentelt

For Grung er det viktigste at mennesker ikke blir instrumentelle objekter for misjonsbudskapet.

– Det handler om å møte mennesker som likeverdige, og gjennom respektfulle menneskelige møter presentere seg selv og sin egen tro. Misjonen må forankres i dyp respekt og god kontekstforståelse, og ikke i planer og målsettinger om å omvende folk til sin egen tro. ​

Kjenner ikke til

Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke.

Hun sier i en tekstmelding til Vårt Land at hun ikke kjenner til Frikirkens misjonsstrategi overfor muslimer.

– Mellomkirkelig råd har ingen misjonsteologi eller praksis overfor muslimer spesielt. Den norske kirke er en misjonerende kirke som vil forkynne evangeliet i ord og handling overfor alle som ikke er kristne. Dette skjer i respekt for andres trosfrihet og kultur.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke