Kirke

Ministeren ville åpne danske kirker i påska, men biskopene sa nei

Først varsla den danske kirkeministeren at Folkekirken skulle få holde åpent i påskehøytiden. – Kirka bør ikke få særbehandling, sier biskopene, som fikk omgjort vedtaket.

Onsdag kom nyheten om at den danske Folkekirken ville holde åpent i påskehøytiden.

Da fortalte den danske regjeringa, ved kirkeminister Joy Mogensen, at kirkegjengere skulle få feire påske ved påskegudstjenester, så lenge det skjedde på en ansvarlig måte og i overensstemmelse med myndighetenes anbefalinger.

Biskopene sa nei

Nå har kirkeministeren snudd, etter et møte med de danske biskopene, skriver Kristeligt Dagblad. Her fikk kirkeministeren beskjed om at kirka ønska å stå sammen med resten av samfunnet også når det kom til gjenåpning.

Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen sier til den danske folkekirkens egne nettsider at påsken er en av kirkens store høytider, og at mange i folkekirken hatt et stort ønske om å kunne feire påske med gudstjenester i kirka som vanlig.

– Det er bakgrunnen for at biskopene støtta at det ble undersøkt om det var mulig å gjennomføre en begrenset åpning av kirkene i påska, hvis det var helsemessig forsvarlig, sier Skov-Jakobsen.

Biskopene er glade for at politikerne har vist velvilje og ønsker å komme kirka i møte, understreker københavnbiskopen.

– Men ved nærmere ettertanke mener biskopene at kirka ikke bør ha særbehandling i forhold til det samfunnet som kirka er en del av. Derfor må vi feire påske på annet vis. Sammen, men hver for seg, sier Skov-Jakobsen.

– Det er fortsatt smertefullt at vi må feire påske uten å kunne gå i kirka. Men jeg er glad for at folkekirken står last og brast med resten av samfunnet, skriver kirkeminister Joy Mogensen i en pressemelding.

###
– Kirka bør ikke ha særbehandling, sier Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen. Foto: Henrik Dons Christensen

Politikerne engasjerte seg

Åpning av kirker i påska ble en politisk sak i Danmark, og flere av partiene engasjerte seg for å kunne få åpna kirkene i kristendommens viktigste høytid.

Dansk Folkepartis Marie Krarup har vært en av politikerne som har argumentert for at kirka bør være åpen i påska.

«Kirkeministeren på slingrekurs svigter de kristne danskere!» skriver hun på Twitter etter at åpningsvedtaket ble omgjort.

I forkant av åpningsvedtaket sa kirkeminister Joy Mogensen til Kristeligt Dagblad at det ville være vondt at alle kirkene skulle være stengt i påska.

– Ikke minst i en alvorlig tid hvor danskene i særlig grad søker felleskap og mening, sier Mogensen.

Kristeligt Dagblad har på lederplass skrevet at de mener det er riktig av danske myndigheter å åpne kirkene i påska.

«En kirke som ikke gjør at hva som står i deres makt for å feire påske, er en dårlig kirke. Danmarks kirker er ikke bare en tilfeldig bunke mur- og kampestein, men historiske bygninger, som har en rolle som ikke blir mindre avgjørende i krisetider», skriver avisa.

Usolidarisk å holde åpent

Den danske presteforeningen har derimot vært skeptiske til åpne kirker, og de var spørrende til om det var helsemessig forsvarlig å avholde gudstjenester i en pandemi, spesielt siden mange eldre pleier å delta på gudstjenestene.

Per Bucholdt Andreasen, som er leder i Præsteforeningen, mener det kan virke usolidarisk om kirka ikke gir avkall på påskegudstjenestene når resten av samfunnet må gi avkall på mye annet.

###
Flere politikere har tatt til orde for at kirkene i Danmark bør være åpne i påska. Foto: Hans Andersen/Wikimedia commons

– Kirka er fanga i et politisk spill

Teologiprofessor Peter Lodberg mener saken rundt påskeåpne kirker viser at ministeren har blitt fanga i et spill mellom kirke og stat.

Han mener kirka samtidig får vist fram det kirkelige budskapet på en bokstavelig måte.

– Påska feires nå ute i samfunnet ved at danskene tar seg av hverandre og de svake som har bruk for hjelp, sier Lodberg til Kristeligt Dagblad

Oppfordrer til å ringer med klokkene

Også Den norske kirke er fysisk stengt gjennom påskehøytiden. Nå oppfordres alle menigheter til å ringe med klokkene 1. påskedag for å markere at påska likevel ikke er avlyst.

– Dette blir kirkens måte å markere påske på, i tillegg til alt som sendes på digitale flater og gjøres i kontakt med folk over internett og telefon, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Oppfordringen er gitt av Kirkerådet, Bispemøtet, Kirkevergelaget og den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA, og gjelder alle kirker som hadde planlagt gudstjeneste første påskedag.

Kanskje du har lyst til å lese disse sakene også?

Danskenes nye bibel ønsker å være forståelig for en 14-åring: Endrer fra «salige er de» til «I er heldige, hvis ...»

Svensk sokneprest ser for seg hvordan Paulus ville omtalt korona-krisen i sine brev.

Dansk kirke oppfordra radiolyttarar til å delta i nattverden

• Les Min tro med Joy Mogensen: Den danske kulturministerens datter døde bare uker før termin.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke