Nyheter

Menigheter ber ikke om politiattest: – Ubehagelig å spørre om, sier ungdomsarbeider

Menigheter i Den norske kirke lar være å hente inn politiattest fra frivillige medarbeidere fordi det oppleves som ubehagelig eller unødvendig. – Det holder ikke mål, sier eksperter.

Av: Håvard Kroken Holme

– Alle som er frivillig i aktiviteter med barn og unge bør levere politiattest, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram.

I en fersk undersøkelse utført av KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter og Kirkerådet kommer det frem at det ble meldt inn 16 saker der kirkelige ansatte var anklaget for overgrep eller trakassering som rammes av lov i 2018-2019. Det er samme antall saker som i forrige toårsperiode.

I snart ti år har KA og Kirkerådet kartlagt overgrep og trakassering i Den norske kirke (Dnk). Der har de også sett nærmere på hvor mange menigheter som krever politiattest i forbindelse med ansettelser og engasjering av frivillige som jobber med mindreårige.

Det er de kirkelige fellesrådene, ved kirkevergene, som er spurt i undersøkelsen og svarer på vegne av menighetene. I den nyeste undersøkelsen svarer 38 prosent av kirkevergene at menighetene «alltid» eller «i de fleste soknene» henter inn politiattest fra de frivillige medarbeiderne. Det er en nedgang fra 2016-2017, da svarprosenten var på 45 prosent.

Thale Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram er ikke imponert over Den norske kirkes innsats når det kommer til innhenting av politiattester for frivillige som jobber med barn.

Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas norgesprogram er ikke imponert over Den norske kirkes innsats rundt innhenting av politiattester.

LES OGSÅ: Sommervikar om å holde begravelse: «Det er noe av det sterkeste og vakreste jeg har vært med på»

Dropper politiattest i jakten på frivillige

Jeg kan ikke huske å ha hentet inn politiattest for frivillige voksne som bidrar til barneklubben for 5. til 7. klasse, sier ungdomsarbeider i Birkeland menighet Amund Nyhammer Hosøy.

For å få én frivillig må han gjerne spørre fem, forteller han.

– Jeg opplever det som ubehagelig å be om politiattest, sier Hosøy.

Birkeland menighet tilhører Bergen kirkelige fellesråd, der HR-sjef og fungerende kirkeverge Knut Arne Aasen har svart på undersøkelsen på vegne av menighetene. Aasen kjenner til problematikken med at enkelte kan føle ubehag ved innhenting av politiattest. Men inntrykket hans er at de fleste menigheter innhenter politiattest for frivillige i arbeid med barn og ungdom.

Avdelingsdirektør i Kirkerådet, Jan Rune Fagermoen, anbefaler sterkt at menighetene benytter lovhjemmelen til å be om politiattest fra frivillige medarbeidere.

– Omdømmemessig er vi sårbare i Den norske kirke. Vi er avhengig av at foreldre eller foresatte er trygge når de sender sine barn og unge på aktiviteter hos oss.

– Men hvis menighetene velger ikke å følge gode råd, så står de fritt til det. De er autonome og det finnes ingen kirkelig myndighet som kan reagere på det, sier han.

Kan ikke skille overgripere fra andre

Flere svarer at det ikke er nødvendig å innhente politiattest, fordi menigheten er liten og oversiktlig. Noen skriver at de ser situasjonen an, og ikke vurderer behovet for politiattest som reelt der frivillige bidrar med avgrensede oppgaver som matlaging, rydding og å kjøre bil. Andre skriver at de er i ferd med å etablere rutiner for innhenting av politiattest.

– Den argumentasjonen holder ikke mål. Erfaring viser at det er fullt mulig å skjule overgrep og grenseoverskridende atferd selv i sammenhenger hvor en trodde at alle visste alt om alle, sier VID-professor Tormod Kleiven, som har doktorgrad på overgrep i kirkelig sammenheng.

– Det er rett og slett en myte at man kan se hvem som er i stand til å ha en seksualisert krenkende atferd, sier Kleiven.

At under 50 prosent av menighetene pleier å hente inn politiattest, mener han vitner om manglende bevissthet om den forebyggende effekten politiattest bidrar til. Ideelt sett mener han at det skulle vært like naturlig å innhente politiattest for frivillige som referanser ved ansettelser.

Normisjons generalforsamling 2012 i IMI-kirken i Stavanger. Lederkandidat Tormod Kleiven

Professor Tormod Kleiven ved VID mener argumentasjonen til menighetene som lar være å hente inn politiattest ikke holder mål.

Politiattesten – ikke en sikkerhet i seg selv

I likhet med Redd Barna, KA og Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, mener Kleiven at man må være nøktern når det gjelder politiattestens betydning. Den er ett av mange tiltak for å forebygge vold og overgrep.

Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep har i flere år arbeidet for å forebygge krenkelser og overgrep blant frivillige ledere. Teolog og rådgiver ved senteret Dina Willemse er overrasket over hvor få som krever politiattest fra frivillige.

– Nå har vi laget en guide til hvordan man lett kan hente inn politiattest, et undervisningsopplegg for unge ledere og en erklæring som gjør forventningene til frivillige helt tydelig, sier hun.

Flere har beredskapsplan

I samme undersøkelse svarer 80 prosent av at de har laget en beredskapsplan for forebygging og oppfølging av seksuell trakassering og overgrep. Det er en økning fra 66 prosent i forrige rapportperiode.

– Så lenge problematikken finnes i samfunnet, kan man ikke tro at overgrep og trakassering ikke kommer til å foregå i kirken. Derfor er denne økningen gledelig, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør i arbeidsgiveravdelingen i KA.

Thale Skybak i Redd Barna er likevel skeptisk:

– Det er veldig flott at de har blitt bedre til dette, men det er rart at det samtidig er færre som innhenter politiattest. Dette burde henge mer sammen. I det forebyggende arbeidet er det kjempeviktig å opprettholde gode systemer som ikke er basert på skjønn og tilfeldigheter, sier hun.

I en annen versjon av denne saken stod det at det var menighetene selv som hadde svart på den aktuelle undersøkelsen og at 38 prosent av menighetene i Den norske kirke dermed ikke henter inn politiattest fra frivillige. Det medfører ikke riktighet og er derfor rettet opp i den nyeste versjonen.

LES OGSÅ:

Frivillige organisasjoner taper millioner

• Helge Gaard: Vil Lotteritilsynet frata grupper muligheten til å bidra til misjons- og hjelpearbeid?

• Maten som Børge Ingvaldsen henter, metter fattige i Oslo

---

Undersøkelsen

  • Siden 2010 har KA og Kirkerådet annethvert år kartlagt omfanget av saker knyttet til seksuell trakassering, grenseoverskridende adferd eller overgrep utført av ansatte, frivillige og/eller i rammen av Den norske kirkes virksomhet. Det er om lag 7.500 ansatte i Den norske kirke.
  • Undersøkelsen for perioden 2018-2019 er sendt til 357 kirkelige virksomheter (fellesråd, menighetsråd med fellesrådsfunksjoner, bispedømmeråd og Kirkerådet). Svarprosenten er på 77.
  • Spørsmålene i undersøkelsen er stilt til kirkevergene, og det kan være ulik praksis fra menighet til menighet i samme kommune.
  • Kilde: Den norske kirke

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter