Livssyn og ideologi

Hver tredje hindu i India vil ikke ha kristne som naboer: – Ikke overraskende

RELIGIØST LAPPETEPPE: Professor Kathinka Frøystad mener ikke det er paradoksalt at indere kan ha aksept for religiøst mangfold, uten å ønske andre religiøse i nærheten av seg.

India med sine 1,4 milliarder innbyggere er et land med stort religiøst mangfold. En ny rapport fra Pew Research Center viser at indere generelt mener det er viktig med respekt for alle religioner, men helst vil leve separat fra mennesker med annen religion.

Christianity Today omtalte saken først.

Splittelser og toleranse

I rapporten kommer det frem at hver tredje hindu ikke ønsker å ha kristne som naboer.

Dette kommer ikke som noen overraskelse på professor ved Universitetet i Oslo, Kathinka Frøystad. Hun er ekspert på religiøs kompleksitet og religionspolitikk i India og mener ønske om adskillelse kommer av logiske årsaker. Én grunn kan være noe så essensielt som mat.

– Mange hinduer og jainer (indisk religion, journ.amn.) er vegetarianere. Dersom en kristen eller muslimsk familie flytter inn i nabolaget og begynner å tilberede kjøttmiddager, er resten av nabolaget utsatt for lukt, forklarer Frøystad.

Hun forteller at hinduer spesielt reagerer på andre religiøses bruk av biff. Flere delstater har nå forbudt kjøp og salg av biffkjøtt for å verne om kyr.

En annen grunn handler om kaste. Indias befolkning er inndelt i et hierarkisk kastesystem, hvor kastene sjeldent omgås og ellers lever adskilt fra hverandre.

– Dette har de gjort i flere århundrer, sier Frøystad.

Hun forteller at inndeling i kaster og religioner ofte henger sammen. Blant annet er det mange som velger å konvertere til kristendommen fra hinduismen, som kommer fra lavkaste-familier.

– Dermed er det ikke rart at de ikke ønsker å bo i nærheten av hverandre.

Positive til religiøst mangfold

Det Kathinka Frøystad ser på som mest oppsiktsvekkende blant funnene til Pew Research Center, er hvor mange nasjonalistiske hinduer som er positive til religiøst mangfold.

– Jeg synes det er overraskende at blant hinduer som kun definerer andre hinduer som ekte indere, er det en stor verdsetting av Indias religiøse mangfold. Selv etter syv år med religionspolitisk spenning, står mangfoldet fortsatt sterkt.

Hun sikter til at det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP) i lengre tid har ført en streng religionspolitikk mot religioner som kan true den sterke hinduistiske majoriteten.

– Jeg blir positivt overrasket over slike tall, sier hun.

Kristnes stilling i India

Selv om kristne kun utgjør 2,4 prosent av den indiske befolkningen, er India likevel blant de 25 landene i verden med flest kristne.

Kathinka Frøystad forteller at kristendommen har en skjørere stilling i samfunnet enn den har hatt før, mye på grunn av nevnte BJPs innstilling til andre religioner enn hinduismen.

– Fra min egen forskning i de nordlige regionene av India, har jeg sett stor aksept for kristne. Det er når de kristne mistenkes for misjon og «konverteringsarbeid», at det fort blir problemer.

Hun forteller at mye har forandret seg etter at det i større grad er evangeliske organisasjoner som har kommet til misjonsmarken.

– Disse er mer opptatte av konvertering enn det vi har sett av katolske organisasjoner tidligere.

Religionene flyter over i hverandre

India er kjent for et bredt og komplekst religiøst landskap. Konsekvensene av dette er at religiøse henter inspirasjon fra andre religioner. Dette framkommer også i undersøkelsen.

Kathinka Frøystad

Blant annet sier en tredjedel av alle kristne i India at de tror elven Ganges, den hellige elva i hinduismen, har rensende kraft. En lik andel av Indias muslimer og hinduer tror på karma, læren om reinkarnasjon, som inngår i hinduismen, men ikke i islam.

Frøystad forteller man er vant til at at hinduer inkorporerer elementer fra andre trosretninger i sin egen religion.

– At kristne gjør det er heller ikke overraskende, siden mange av dem er konvertitter, enten selv eller i tidligere generasjoner. Det som overrasker her er at også muslimene gjør det.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Livssyn og ideologi