Nyheter

Kritisk til bibelsk tolkning av korona

Under koronakrisen søker folk til Bibelen for terapi og endetidslesninger. TF-professor frykter at søken etter enkle svar på livets store spørsmål kan få negative konsekvenser.

– Flere i denne krisetiden vender seg mot Bibelen og forsøker å se koronaviruset som en straff fra Gud, sier Marianne Bjelland Kartzow, professor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (TF).

Kartzow observerer at flere søker til Bibelen for å finne trøst under koronakrisen. Andre forsøker å finne tegn i Bibelen på at koronaviruset er Guds straff mot mennesket, påpeker hun. Dette var også temaet for foredraget hun nylig holdt på Jervell-seminaret (se fakta).

LES OGSÅ: Haddy Njie: – Pappa er muslim. Mamma er tvilar og feminist. Eg har gifta meg med ein kristen mann

Leter etter tekster som kan «bekrefte» situasjonen

Kartzow trekker frem at flere bibeltekster handler om katastrofer og pandemier. Derfor mener hun det er viktig å være klar over den historiske sammenhengen til tekstene.

Hun viser til at flere under koronakrisen har forsøkt å finne fortellinger i Bibelen som kan «bekrefte situasjonen». Dette kan være fra Johannes' åpenbaring, så vel som i Det gamle testamentet, ifølge henne.

Kartzow understreker at det ikke er noe i Bibelen som forteller om korona. Akkurat i denne situasjonen er det likevel mange som plukker ut tekster og bibelvers.

– Jeg er kritisk til at bibelvers tas ut av kontekst på den måten. Det kan bli et lappeteppe av meninger hvis man ikke setter seg ned og leser teksten i sin sammenheng, sier hun.

LES OGSÅ: Kommentar: «Gjelder bare ytringsfriheten når man skal rakke ned på islam og muslimer?»

Tekster som legitimerer vold

– Hva er farene med slike bibellesninger og gudsbilder?

– Her ser jeg flere utfordringer. Det er mange av tekstene i Bibelen som legitimerer voldsbruk. Det kan til dels være skadelig. I kriser er det ekstra farlig at mennesker søker enkle svar og løsninger. Vi må gi motstand til den tendensen, svarer Kartzow.

Ifølge henne er historien full av eksempler på hvordan slike tolkninger har ført til enda mer urettferdighet, eller en fullstendig feiltolkning av hvordan ting henger sammen.

Kartzow forsøker å motvirke slike lesninger av tekstene ved å vektlegge de kulturelle og historiske sammenhengene bibeltekstene ble skrevet i.

– På denne tiden opplevde man at Gud straffet med sykdom. Men dette kan ikke overføres til i dag. Teologer må møte slike påstander med kunnskapsbasert diskusjon.

LES OGSÅ: Hadia Tajik åpner opp om egen tro i ny bok: – «Fri fra andres spilleregler for min Gud»

Også terapeutisk lesning

TF-professoren har også lagt merke til det hun kaller for en «terapeutisk lesning av Bibelen» i løpet av koronaperioden.

– Folk søker til Bibelen for å få trøst, og finne tekster som kan gi håp om at det går bra til slutt.

Hun sier at det i utgangspunktet er veldig forståelig og kan være til god hjelp, men påpeker at flere av tekstene er «individualiserende og enkle».

– Det er jeg, meg og Gud. Det er ikke så mange tolkninger som handler om fellesskapet.

Hun mener at kirken bør lete dypere og bredere etter relevant innhold.

– Jeg observerer at også folk utenfor den normale folkekirkekretsen har behov for terapeutiske tekster. Så kanskje vi skal være litt frimodige der også, sier hun.

– Må fokusere på sosial ulikhet

Kartzow mener det er viktig å sette søkelys på at pandemien har skapt store forskjeller globalt.

– Sosial ulikhet utfordrer det kristne gudsbilde og menneskesynet. Vi må ha et teologisk beredskap for denne urettferdigheten. Det er her fokuset vårt bør ligge.

LES MER FRA VÅRT LAND:

Økokrim etterforsket BCC-profiler for grovt økonomisk utroskap. Nå er de renvasket

Mangeårig personalkonsulent i NLM sendte bekymringsmelding

Samlivspanelet: «Det er som om Gud ødelegger ekteskapet mitt»

---

Jervell-seminaret

  • Jervell- og alumniseminar arrangeres hvert år, og er kalt opp etter teologen Jacob Jervell.
  • Årets seminar foregikk 15. oktober og hadde tittelen Det går bra til slutt? Avmakt, håp og forkynnelse.
  • Seminaret vil rette oppmerksomheten mot problemstillinger som ikke bare angår koronakrisen, men også mot spørsmål prester må forholde seg til: avmakten overfor lidelsen og døden, tilværelsens rammer og det kristne håpet.
  • Kartzows foredrag hadde tittelen «Hva skal vi med eksegese og bibelforskning i krisetider?»

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter