Nyheter

Kirkeordningsmøter samlet tusener på nett

Koronaviruset sendte de planlagte innspillsmøtene om kirkeordningen til nettskyen. Men den digitale løsningen har vist seg å være en suksess.

– Det er mange som mener at Kirkemøtet må fatte et vedtak om kirkeordningen, ikke bare iverksette enda en prosess, sier Morten Müller-Nilssen, som leder hovedutvalget for kirkelig organisering.

Til tross for koronaviruset pågår nå arbeidet med en ny kirkeordning i Den norske kirke for fullt. Prosjekt kirkelig organisering har gjennomført ti digitale innspillsmøter i løpet av august og september. Under møtene ble deltakerne informert om statusen på og om prosjektet, og hvilket mandat de involverte har.

Rundt 2.500 unike brukere har vært aktive på nettmøtene. Müller-Nilssen mener det kan ha vært snakk om enda flere, ettersom det mange steder skal ha blitt avholdt fysiske møter der flere deltakere fulgte innspillsmøtene. Dette er en mangedobling sammenlignet med antall deltakere som i utgangspunktet var påmeldt de fysiske møtene.

– Gode innspill

Flere av innspillsmøtene har vært åpne for alle interesserte. Andre har vært avholdt for spesielt inviterte, slik som kirkeverger og ansatte både lokalt og sentralt i kirken.

Müller-Nilssen forteller at mange av deltakerne meldte både i løpet av møtet og etterpå at de digitale løsningene fungerte fint, var nyttige og effektive.

– Var det noe som ikke fungerte?

– Den biten som går på interaksjon og dybden på spørsmålene, samt muligheten til oppfølgingsspørsmålene. Min mening er at nedsiden veies opp med fordelene, svarer Müller-Nilssen.

Under innspillsmøtene ble det gitt konkrete lukkede spørsmål til deltakerne.

– Det er ikke en statistisk måte å gjøre dette på, og svarene forplikter ikke oss eller kirken som helhet. Men vi ser på det som gode innspill.

Morten Müller-Nilssen og prosjektdirektør Inger Kari Stensrud sjekker teknikken under kirkeordningsmøtet.

Morten Müller-Nilssen og prosjektdirektør Inger Kari Stensrud sjekker teknikken under kirkeordningsmøtet. Foto: Kirkerådet.

– Uoversiktlig

– Hvilke tendenser så dere?

– Vi spurte om oppfatningen av dagens organisering av kirken. Mange svarte at den var uoversiktlig og komplisert. Dette bekrefter behovet for å gjøre noe.

Ifølge Müller-Nilssen ønsket svargiverne også å fremheve betydningen av den lokale identiteten og tilstedeværelsen.

– Det var også viktig med samhandling med den lokale kommunen. Folk vil også ha direkte valg av menighetsrådet, men er uenig med hvilke av de andre organene som skal være direkte valgt.

Bedre informasjon

– Det var en veldig engasjerende måte å gjøre det på. Vi hadde samlet ansatte i både Grødem og Randaberg, sier Geoffrey Holtmann, sokneprest i Randaberg menighet.

Han er fornøyd med gjennomføringen av de digitale innspillsmøtene, men etterlyser bedre informasjon i forkant av møtene.

– De forklarte ikke grundig hvilke konsekvenser det vil bli med prostifellesråd, for eksempel. Er det slik at fellesrådet går ut? Det er absolutt noe vi ikke vil ha her på Randaberg, sier han.

Det foreslåtte prostifellesrådet er et beslutningsnivå som ligger mellom fellesrådene og bispedømmene. Holtmann mener at dersom de ansatte «virkelig» forstod hva forslaget innbærer, hadde de sendt andre innspill.

– Det var ikke før mot slutten av møtet da de svarte på spørsmål, at de sa tydelig at fellesrådet går ut i den nye modellen.

Den store strømmen

– Det som er en fordel med en slik måte å engasjere menighetsrådene på, er at det blir veldig enkelt for alle å gi korte og enkle tilbakemeldinger. Man ser også raskt hvilke tema og utfordringer som går igjen, sier Tor Arne Knutsen, varamedlem i Lillesand menighetsråd.

Han mener det er viktig at menighetsrådene får mer tid til å forberede seg som en formell høringspartner i prosessen.

– Man må kanskje planlegge for samsnakking på tvers av menighetsrådene. Hvis man ikke tenker at dette er noe man skal bruke tid på, er det lett at det forsvinner i den store strømmen, sier Knutsen.

LES OGSÅ:

---

Ny kirkeordning

  • Kirkemøtet i 2019 ba Kirkerådet sette i gang utredning av ny kirkeordning. I november 2019 ble fem utvalg oppnevnt av Kirkerådet.
  • I tillegg til et hovedutvalg, med Morten Müller-Nilssen som leder, ble det opprettet fire underutvalg: Arbedsgiverorganisering, Biskopens rolle, Valgordninger og Forholdet kirke-kommune.
  • Utvalgsarbeidet ble noe bremset av korona-pandemien i vår, men har fått to måneders utsettelse, til 28. februar med å levere sin innstilling. I høst skal det avholdes innspillsmøter for alle bispedømmene, i Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.
  • Med påfølgende høringsrunde vil arbeidet være i rute til at Kirkemøtet kan gjøre vedtak som planlagt våren 2022.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter