Kirkeliv

Pastor etterlyser tydeligere svar etter samlivsutspill

FRIKIRKEN: Reaksjonene er ulike etter at Frikirkens nestleder Anne Mari Schiager Topland forrige uke åpnet opp om at hun er usikker på kirkesamfunnets samlivsteologi.

Forrige uke erkjente nestleder i Frikirken Anne Mari Schiager Topland at hun er usikker på om kirkesamfunnets syn på likekjønnet samliv er det riktige synet.

Det gjorde hun i et debattinnlegg i Budbæreren, Frikirkens nettorgan. Der skriver hun blant annet at det er « … problematisk at trofast samliv med en av samme kjønn blir satt i samme kategori som utroskap eller grenseoverskridende seksuell adferd. Her trenger vi virkelig å gjøre et grundig stykke teologisk arbeid framover.»

Bjørn Jellestad, pastor i Credo Frikirke Trondheim, stiller seg undrende til at frikirkens nestformann varsler usikkerhet om kirkens lære.

– Hennes oppgave og ansvar er å veilede og forkynne i samsvar med det som er Frikirkens offisielle syn i dette spørsmålet. Hvis ikke hun kan gjøre det, er hun på kollisjonskurs med sitt eget kirkesamfunn, sier Jellestad til Vårt Land.

Ber om tydelighet før tillitsavklaring

Toplands innlegg er et svar til pastor Øyvind Døvik i Randaberg Frikirke, som i et innlegg på budbareren.no stilte flere spørsmål til Topland angående hennes ekteskapssyn. Jellestad mener Topland svarer for lite konkret på hva det er hun finner mangelfullt med dagens samlivsteologi.

– Hun kunne ha svart sin pastorkollega om hun mener at det Bibelens samlivsetikk som er så ufullstendig, eller om det er vår lutherske lære, sier Jellestad.

Han mener det er vanskelig for Synoden å ta stilling til om den har tillit til Topland eller ei før Topland har utdypet ståstedet sitt.

– Etter min mening må hun våge å gå nærmere inn på de spørsmålene som Døvik stiller i sitt debattinnlegg og kunne gi ham et tydeligere svar, sier Jeppeland.

– Glad hun ikke er skråsikker

Kraftverket-pastor Kjetil Gilberg har en annen reaksjon på Topland sine uttalelser.

– Jeg blir glad for at vår nestformann ikke inntar enn skråsikker holdning, men er undrende og åpen. Det tror jeg er representativt for veldig mange i Frikirken.

Det at nestformannen skriver at hun lenge var stille om saken og at hun opplevde at det gikk ut over hennes integritet, leser Gilberg som at hun tidligere har hatt en frykt for å snakke åpent om sine tanker på området. Også det tror han er representativt for mange i Frikirken.

– At hun å tør å uttale seg i denne saken nå er jeg kjempeglad for, sier Gilberg.

– Er det å si at man er «urolig for at vår teologi ikke er fullstendig nok om samliv» nok til å miste tillit som leder i Frikirken?

– Flere har etterlyst tydelighet, og evne til å slå ned på oss som utfordrer det etablerte synet. Hos disse har nok Topland mistet tillit. Men for noen av oss er det et kvalitetstegn at en leder evner å se flere sider av en sak.

Kraftverket-pastoren sier han har full tillit til Topland og at «hun er i stand til å samle folk med ulike meninger.»

Årets synodemøte

Forslaget om å oppnevne en arbeidsgruppe for å gjøre en teologisk utredning av synene på likekjønnet samliv, skal stemmes over av Frikirkens synode i juni.

Synodeformann Jarle Skullerud har tidligere skrevet i ett innlegg på Budbæreren at Synodestyret vil komme med sin anbefaling til hva synoden bør stemme for.

Anne Mari Schiager Topland har ikke ønsket å kommentere saken

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv