Kirkeliv

Ønsker de frivillige velkommen tilbake til menighetene

GJENÅPNING: Nå arrangeres det på nytt aktiviteter og store arrangement for barn og unge i Kirke-Norge. – Er det noe vi trenger, så er det frivillige som vil ta i et tak, sier søndagsskolekonsulent.

– Det er fantastisk å høre at det er masse trykk i menighetene. Vi er veldig glade for at vi nå kan planlegge uten usikkerhet og begrensninger, sier Stine Kiil Saga, leder for seksjon for barn, ungdom og trosopplæring i Kirkerådet i Den norske kirke.

Mange har vært usikre på om folk kom til å vende tilbake til menighetene etter restriksjonene ble avsluttet. Dette gjelder også kirkens frivillige. Saga forteller at det på barne- og ungdomsfeltet er spesielt viktig med frivillige for å drive aktiviteter.

Nå gir gjenåpningen mulighet til å tenke nytt, mener hun.

Mulighet til å tenke nytt

I tillegg til å ønske de som tidligere har vært engasjert i menighet velkommen tilbake, oppfordrer hun også menighetene til å få med de som ikke har vært engasjert fra før.

– Jeg tenker dette er en unik mulighet til å få med enda flere. Jeg tror det er mange som er på jakt etter noe å bruke tida si på, som gjerne kan tenke seg å gjøre en innsats for andre.

Muligheten til å tenke nytt trekker hun også fram når det gjelder å tilrettelegge for barn og unges behov.

– Det er viktig å invitere tilbake til de fellesskapene vi har hatt, men også å tenke: «Hva slags barn og unge har vi i menigheten nå, og hva trenger de?»

Saga understreker også at selv om den endelige gjenåpningen kom 25. september, har det også pågått mye arbeid i kirkene under tida med nedstengning.

Det er viktig å invitere tilbake til de fellesskapene vi har hatt, men også å tenke: «Hva slags barn og unge har vi i menigheten nå, og hva trenger de?».

—  Stine Kiil Saga


– Ta kontakt hvis det blir krevende

– Jeg synes gjenåpninga har gått overraskende bra mange steder.

Det sier Håvard Haugland. Han er daglig leder i Frikirkens barn&unge (FriBU) og forteller at flere lokallag har vært spente på om de har mistet kontakten med mange som har vært involvert i arbeidet før.

Håvard Haugland, daglig leder i FriBU

– Og det tror jeg er realiteten mange steder, men de som var relativt samla før, har hatt gode oppstarter, utdyper han.

Hvorvidt pandemien har hatt mye å si for den frivillige standen i FriBU, mener Haugland er for tidlig å si.

– Vi vil støtte lokallagene på samme måte som vi har gjort tidligere. Vi er også veldig opptatte av å være tilgjengelige for de som synes ting er krevende, sier Haugland.

Store barnearrangementer

I Ålgård menighet i Rogaland er de «normale aktivitetene» på god veg tilbake. Daglig leder Bente Emberland Johnsen, forteller at menigheten arrangerte høstens første samling for tweens-klubben «Fin fredag» . Der ble det beregnet at rundt 60% av barna i den aldersgruppa som er bosatt i kommunen, deltok.

Bente Emberland Johnsen           
Daglig leder, Ålgård menighet

– Vi tror vi har noe å tilby unge og ungdom. Vi har mange voksne her som ønsker å se barn og unge. På den måten kan vi bidra til et godt og trygt lokalmiljø, forklarer Johnsen.

Frivillige i menigheten har også arrangert HalloVenn-arrangement for rundt 1000 barn i kommunen. Det håper de at de får til i år også, men i skrivende stund mangler det 50 frivillige. Johnsen tror imidlertid det er mulig at det melder seg nok frivillige til at arrangementet kan gjennomføres.

«Jesus til barna»

Også Hans Orset, søndagsskolekonsulent på Nordmøre og trosopplærer i Gjemnes kommune, er opptatt av et fokus på barn i kirka når samfunnet gjenåpnes. Han har satt i gang et initiativ kalt «Jesus til barna» i forbindelse med sin egen 60-årsdag, som oppfordrer til å tenne varder og lys rundt om i landet for å sette fokus på trosopplæring.

Hans Orset, søndagsskolekonsulent på Nordmøre

Det er ikke bare Orsets 60-årsdag som danner rammen for «Jesus til barna»-markeringen 27.november, dette er også den samme helga som det nye kirkeåret starter. En drøy måned seinere er det også årsskifte, hvor Norge går inn i «Frivillighetens år». Dette mener Hans Orset er ekstra gode grunner til å løfte fram arbeid for barn i kirkene.

– Jeg håper dette fører til at flere barn kommer på samlinger og at flere voksne tar del i tjenesten. Er det noe vi trenger, så er det frivillige som vil ta i et tak.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv