Kirkeliv

Utenlandske ambassadører har særlig god kontakt med én kirkeleder i Norge: Jan-Aage Torp

DIPLOMATI: Gjennom ambassade-kontakter i Oslo har pastor Jan-Aage Torp havnet på kasakhstansk TV og blitt kjørt i limousin i Egypt. Men ikke alle liker måten han bygger nettverk på.

– Jeg kjenner ikke denne mannen. Ble han invitert til min nasjonaldag? Hvorfor er han interessert i Marokko? Representerer han en kirke her i Norge?

Ordene kommer fra Lamia Radi, Marokkos ambassadør i Norge. Vårt Land har akkurat gjort henne oppmerksom på en artikkel på en av nettsidene til pastor Jan-Aage Torp. Den omhandler ambassadens markering av Marokkos nasjonaldag i 2019. På et av bildene står pastoren smilende tett inntil to personer: Den ene er kona, den andre er den marokkanske ambassadøren.

Dette konkrete møtet skal vi komme tilbake til.

De siste årene har nemlig den norske pastoren opparbeidet seg et tilsynelatende bredt nettverk blant utenlandske ambassadører i Oslo.

Vårt Land har kartlagt og undersøkt Torps aktiviteter på sosiale medier og i hans egne mediekanaler siden 2019. Til sammen har pastoren fortalt om minst 45 møter med 15 ulike ambassadører de siste to årene. Flere av innleggene hans er blitt slettet i ettertid, men Vårt Land har skjermdumper av disse.

Vårt Land har gjentatte ganger vært i kontakt med Torp om artikkelen, men Torp ønsker ikke å stille til intervju. Han begrunner det blant annet med at Vårt Lands sjefredaktør har takket nei til å stille til intervju i Torps program Hovedstaden på TV Visjon Norge, og at Torp derfor ikke ønsker å stille i intervju i Vårt Land. Han skriver også i en e-post at Vårt Land holder en «lav etisk og yrkesfaglig standard».

Etter å ha blitt gjort kjent med det konkrete innholdet, kommenterer Torp likevel enkelte av påstandene og kritikken lenger nede i artikkelen. I kjølvannet av Vårt Lands henvendelser har han også publisert en artikkel på en av nettsidene sine. Der oppjusterer han antall ambassadørmøter. De fem siste årene har Torp hatt «møter, diskusjoner og besøk med ambassadører for over 40 utenlandske nasjoner i Norge», skriver han.

Blir invitert til ambassader

Opp gjennom årene har Torp fått medieoppmerksomhet blant annet for å forsvare bruk av fysisk avstraffelse som en del av barneoppdragelsen. Han er også kjent for å ha tilbudt «demonutdrivelse» i menighetens regi. Senest i 2016 tok sønnen Anders Torp et kraftig oppgjør med demonutdrivelsen, som han selv har hevdet å bli utsatt for i oppveksten.

Torp er i dag pastor i Oslokirken, en pinsekarismatisk menighet som teller 52 medlemmer, ifølge deres siste innrapportering til Statsforvalteren. De er ikke en del av den organiserte Pinsebevegelsen i Norge.

Atle Sommerfeldt, biskop i Den norske kirke, plasserer Torp «i ytterkantene av kirkene i Norge». Men den kristne TV-kanalen TV Visjon Norge har en annen framstilling av pastoren:

«Jeg pleier å si det i mange fora: Den viktigste pastoren i Norge internasjonalt, som blir invitert på høyt nivå, det er Jan-Aage Torp. Fordi du omgås jo masse ambassadører i Oslo», uttalte programleder og grunnlegger av kanalen, Jan Hanvold i programmet Studio Direkte i februar i år, der Torp var gjest.

«I det ene øyeblikket er du invitert til Egypts ambassadør, så til Indias ambassadør, så til Cubas ambassadør og så til Saudi-Arabias ambassadør», sa Hanvold. Han har selv blitt kritisert blant annet for innsamlingsmetodene sine, der personer på kanalen har lovet store velsignelser fra Gud dersom folk gir penger til kanalen.

Vårt Land har snakket med flere av ambassadørene som ser ut til å være del av Torps nettverk. Hva oppnår Torp gjennom ambassadørene? Hvilken verdi har kontakten med Torp for dem?

Gratulerte presidenten

I Torps egne kanaler har pastoren kommet med krasse karakteristikker av en rekke norske instanser. Barnevernet har han beskrevet som «korrupt». I 2019 erklærte Torps organisasjon Kristen Koalisjon Norge «kulturell og åndelig krig» mot den den daværende regjeringen. Den norske kirke har han beskrevet som «en tarvelig tjener for sekulær-humanistiske politikere og en nyttig idiot for Human-Etisk Forbund». Samtidig synes han å være opptatt av religionsdialog og å bygge broer.

På Studio Direkte den nevnte kvelden i februar har Torp akkurat sluppet en stor nyhet. Han har fått en invitasjon av Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi, hevder han. Ifølge Torp ønsker presidenten ham som gjest på en religiøs konferanse i Kairo, også kjent som den 31. sesjonen av den internasjonale konferansen i regi av Det Høye Råd for Islamske Forhold.

Konferansen fant sted i mars i år, og som Vårt Land omtalte i juni fikk Torp møte blant andre Grand Imam of al-Azhar, som av mange muslimer regnes som en av de fremste autoritetene på sunniislamsk lære. Han fikk også tale under konferansen og fikk mest applaus av talerne, ifølge Torp selv. Både flybillett og opphold på «et flott hotell ved Nilen» skal han ha fått dekket av egyptiske myndigheter.

Torp ble invitert til konferansen gjennom Egypts ambassadør i Norge.

Gjennom den indiske ambassadøren har han fått innpass på andre arenaer. I fjor høst ble han invitert som taler på et symposium om Mahatma Gandhi på den indiske ambassaden i Oslo. Videre har Torp sendt en hilsen i forbindelse med Gandhi-jubileet, som skal ha blitt vist på den indiske statlige TV-kanalen Doordarshan.

Og i fjor sommer dukket Torp opp på nasjonalt TV i Kasakhstan. Det var i forbindelse med 80-årsdagen til Kasakhstans første president, Nursultan Nazarbajev. Torp gratulerte presidenten i en video, og nyhetskanalen Khabar 24 lagde et eget nyhetsinnslag hvor de viste hilsenen.

Ambassadør: – Torp er også journalist

Torps hilsen ble filmet på kontoret til Yerkin Akhinzhanov, som har vært Kasakhstans ambassadør i Norge i to år. Det bekrefter ambassadøren selv.

– Torp er kjent med historien til landet mitt, og gratulasjonen ble filmet under et av Torps besøk på mitt kontor. Nyhetsmedier publiserte liknende hilsener fra mange ulike mennesker på den tiden, sier han.

Ambassadøren nevner Torp som en religiøs leder han har hatt spesielt god kontakt med i Norge.

– Hva tror du er grunnen til at ambassadører vil møte Torp?

– Jeg tror det handler om åpenheten hans og ønsket hans om å bringe mennesker sammen på tvers av ulike religiøse, etniske og kulturelle bakgrunner. Det er veldig attraktivt.

– Hva representerer Torp når han møter deg?

– Han representerer organisasjonen European Apostolic Leaders. Han er også journalist, sier Akhinzhanov.

Med det sikter han til Torps TV-program Hovedstaden på TV Visjon Norge, hvor en rekke ambassadører har blitt intervjuet.

Kasakhstan

Europeisk apostelbevegelse

I møte med flere av ambassadørene presenterer Torp seg som president for European Apostolic Leaders (EAL).

Ifølge nettsiden deres består EAL av medlemmer fra alle land i Europa, samt fra andre kontinenter. EAL er registrert som en stiftelse i Norge, med Torp som styreleder og ektefellen hans Aina som eneste styremedlem. På nettsiden opplyses det også om at EAL ledes av en «executive committee» bestående av to navngitte personer i tillegg til Torp.

Organisasjonen springer ut av den amerikanske bevegelsen International Coalition of Apostles (ICA) som ble startet i år 2000 av teologiprofessoren C. Peter Wagner. Wagner mente at Gud ville bruke «apostler» på en ekstraordinær måte i endetiden (se faktaboks).

Torps organisasjon samler ledere som regner seg som slike apostler, inkludert ham selv.

Selv om European Apostolic Leaders springer ut av ICA, er det ingen formelle forbindelser mellom dem i dag. Det bekrefter ICAs hovedkontor når Vårt Land ringer dem. Torp har selv fortalt på nettsiden sin at han ble fjernet som ICA-medlem av organisasjonens leder i 2013.

Ukjent størrelse

I 2017 gjorde Torp et intervju med avisen Norge IDAG hvor han hevdet at EAL hadde over 100 medlemmer fra 36 land. De fleste av disse ledet «store nasjonale og internasjonale bevegelser», fortalte Torp.

Vårt Land har vært i kontakt med Pentecostal European Fellowship, som samler 60 pinsekarismatiske bevegelser i Europa. Lederen Pelle Hörnmark sier at de ikke har kontakt med Torps organisasjon EAL, og han kjenner heller ikke til at noen av medlemmene deres har det. Flere andre kirkeledere Vårt Land har snakket med bekrefter det samme.

For Kasakhstans ambassadør i Norge har størrelsen på Torps organisasjoner liten betydning.

– Alle grupper er viktige, uansett hvor små eller store der er, sier Akhinzhanov.

Når Torp har fortalt ambassadøren om kirken sin, har ambassadøren blitt gjort oppmerksom på at den er liten, forteller Akhinzhanov.

– Torp representerer først og fremst et vennlig ansikt på vegne av religiøse i Norge. Andre bør følge pastor Torps eksempel, sier han, og legger til at han er en sterk tilhenger av interreligiøs dialog og gjerne vil ha kontakt med representanter for majoritetsreligionen i Norge.

Også Indonesias ambassadør Todung Mulya Lubis er full av lovord om Torp. Den indonesiske ambassade har lenge vært med på å arrangere interreligiøs dialog mellom ledere i Norge og Indonesia. På spørsmål om hvilke religiøse ledere som har deltatt, nevner ambassadøren tidligere biskop Gunnar Stålsett, religionshistoriker Lena Larsen og pastor Jan-Aage Torp.

– Etter det har vi vært i kontakt ganske regelmessig. Pastor Jan har vært veldig hjelpsom når det gjelder å koble oss med andre mennesker. Han har et bredt nettverk, sier Lubis.

Torp representerer først og fremst et vennlig ansikt på vegne av religiøse i Norge

—  Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør


– En utrolig dame

Etter at Torp i fjor fikk sitt eget TV-program på TV Visjon Norge, har en rekke samfunnstopper har stilt opp til intervjuer hos ham. Det inkluderer både Aftenpostens sjefredaktør, administrerende direktør i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), direktøren i Datatilsynet og Fremskrittspartiets leder – men også ni utenlandske ambassadører i Oslo. Senest i juni ble et intervju med Saudi-Arabias ambassadør publisert.

«Noen blir så imponert over at jeg møter beslutningstakere, men det er ikke det som er imponerende. Hvis man først skal bli imponert, er det fordi jeg faktisk med de fleste av dem er i en direkte samarbeidsrelasjon for å bringe påvirkning og gjensidighet inn i samfunnets utvikling», uttalte Torp på TV Visjon Norge tidligere i sommer.

Intervjuene i programmet Hovedstaden med pastor Torp er et av mange eksempler på møter Torp har hatt med ambassadører. Det viser innleggene Torp har postet på Facebook-siden sin, som for øvrig teller nesten 575.000 følgere – mer enn noen annen kirkeleder i Norge.

En av postene fra januar i år, som samme måned ble slettet, viser et bilde av et smilende trekløver: Torp, kona hans Aina, samt den daværende filippinske ambassadøren. De sitter rundt et bord på en eksklusiv restaurant på Tjuvholmen i Oslo.

«For en nydelig middag som ambassadøren av Filippinene, hennes eksellense Jocelyn Batoon-Garcia, spanderte på Aina og meg på The Thief Hotel i Oslo! Hun er en utrolig dame!», heter det i innlegget.

Vårt Land har vært i kontakt med Batoon-Garcia, men hun ønsker ikke å la seg intervjue.

I sine kanaler har Torp opplyst minst fire ganger at han har spist middag med ambassadører, også i deres hjem.

I andre innlegg skriver Torp om møter han har hatt på ambassadene. I 2019 skrev Torp på nettsiden sin at han tildelte æresutmerkelser til den japanske og den russiske ambassadøren. Torp har også gitt en pris til den israelske ambassadøren på vegne av Kristen Koalisjon Norge (KKN), hvor Torp er formann og grunnlegger.

KKN er ifølge nettsiden er «en folkebevegelse basert på judeo-kristne fundamenter». Vårt Land kjenner kun til et fåtall av kristne ledere som er tilknyttet organisasjonen.

– Bare én kirkeleder dukket opp

På Facebook har Torp fortalt om en rekke ambassademottakelser som han hevder å ha blitt invitert til. På slike arrangementer er det ofte andre ambassadører til stede, og Torp har fortalt at flere bekjentskaper har blitt stiftet her.

I juli 2019 ble flere ulike religiøse ledere invitert til den marokkanske ambassaden i Oslo. Anledningen var Marokkos nasjonaldag, den såkalte tronedagen, som dette året hadde et alvorlig bakteppe.

Året før hadde en norsk og en dansk kvinne blitt funnet brutalt drept i Marokko. Fire menn som sverget troskap til Den islamske stat (IS) ble dømt til døden for drapet. Den marokkanske ambassadøren ønsket derfor å samle representanter fra ulike trossamfunn for å vise at de sto sammen mot radikalisering og terror utført i religionens navn, forteller den marokkanske ambassadøren Lamia Radi til Vårt Land.

Bare én kirkeleder møtte opp på mottakelsen, ifølge henne: Torp.

På nettsiden til Torps organisasjon European Apostolic Leaders (EAL) ble det samme dag publisert en omtale av arrangementet. Artikkelen er forfattet av EAL Media. Her fremheves det at ekteparet Torp var til stede under mottakelsen, og det listes opp flere ambassadører som de fikk møte.

En av dem var USAs ambassadør, Richard H. Riley. Under arrangementet ble Torp-duoen dessuten introdusert for den nye ambassadøren i Frankrike. Det sørget den russiske ambassadøren for, opplyses det. Også den japanske ambassadøren blir nevnt ved navn.

Saken er supplert med bilder som viser Torp sammen med blant andre ambassadørene for Sør-Afrika, Ghana – og Marokko.

Jan-Aage Torp og hans ambassadør-kontakter

Når du er på en mottakelse kommer det mange folk bort og spør: «Kan jeg ta et bilde sammen med deg?» Vi stiller opp i god tro. Vi forventer ikke at folk utnytter situasjonen

—  Lamia Radi, Marokkos ambassadør til Norge

– Jeg er sjokkert

Når Vårt Land gjør Radi oppmerksom på artikkelen, sier hun at hun aldri sett den før. Torp kan hun ikke minnes å ha møtt eller invitert til nasjonaldagen.

Etter et par dager får hun sjekket med staben sin – og jo, det stemmer at Torp ble invitert, bekrefter hun. Staben stadfestet også at han var den eneste kirkelederen til stede under arrangementet.

Hun sier hun er sjokkert over at Torp ser ut til å ha brukt Marokkos nasjonaldag til å få innpass i ambassadekretser.

– Når du er på en mottakelse kommer det mange folk bort og spør: «Kan jeg ta et bilde sammen med deg?» Vi stiller opp i god tro. Vi forventer ikke at folk utnytter situasjonen. Jeg er sjokkert, sier hun.

Samtidig kjenner hun til Torps navn. Hun og flere andre ambassadører har blant annet fått flere e-poster der han har sendt meningsytringer, programomtale og lenker til flere av episodene hans med ambassadører på TV Visjon Norge.

Lamia Radi

Etterlyser kontakt med kirkeledere

At det kun var Torp som dukket opp på Marokkos nasjonaldag, synes Radi er synd. Hun etterlyser kontakt med norske kirkeledere.

– Det virker ikke som om de har kultur eller tradisjon for å etablere relasjoner med utenlandske ambassader i Norge. Da jeg ankom Norge, tok jeg initiativ til å presentere meg selv til de fleste kirker, men jeg er aldri blitt invitert til seremonier, konferanser, debatter eller dialog.

Hun tror ambassadører og kirkeledere har mye å snakke om.

– Religion er blitt viktig i spørsmål som omhandler politikk, immigrasjon, integrering og sikkerhet. Det berører både kirken og ambassader.

Egypts ambassadør

Konferanse i Egypt

Egypts ambassadør i Norge, Amr Ramadan, har senest i år invitert Torp og kona hjem på middag, ifølge pastorens Facebook-side. Ramadan var også den som sørget for at Torp ble invitert til den egyptiske konferansen i Kairo.

De ble kjent etter at Torp intervjuet ambassadøren til programmet Hovedstaden med pastor Torp, som ble sendt på TV Visjon Norge i juni 2020, forteller Ramadan.

Torp er den eneste religiøse lederen ambassadøren har møtt etter at han kom til Norge.

– Så langt har jeg ikke blitt kontaktet av andre religiøse ledere. Jeg vet ikke hvorfor, det er kanskje på grunn av covid 19-restriksjonene, eller fordi de ikke har noen interesse av det, sier Ramadan.

Som ambassadør forholder han seg mest til myndighetene, men han møter også representanter fra sivilsamfunn og næringsliv, forteller han.

– Samtidig har vi en åpen holdning og møter alle som ønsker å møte oss. Vi tror på det å vise toleranse og forståelse i møte med andre, sier han.

I likhet med andre ambassader, ble Egypts ambassade i Norge spurt om å nominere deltakere fra sitt land til konferansen i regi av Det Høye Råd for Islamske Forhold i Egypt.

– Konferansen fokuserer på interreligiøs og interkulturell dialog. Siden vi kjenner pastor Torp og hans interesse for temaet, ble han spurt sammen med flere andre, sier ambassadøren.

Han bekrefter at egyptiske myndigheter finansierte reisen og oppholdet i Egypt. Dette var tilfelle for alle deltakerne, og Torp fikk ingen spesialbehandling, understreker han.

Jeg forholder meg ikke til Torp som en kristen leder, men som en person med integritet som tror på viktige verdier som er felles for kristendom og islam

—  Amr Ramadan, Egypts ambassadør i Norge

– En person med integritet

Ambassadøren forteller at det var han som arrangerte møtet mellom Torp og Egypts Grand Imam ved universitetet al-Azhar, som av mange muslimer regnes som den fremste autoriteten på sunniislamsk lære.

– Jeg vet at Torp er veldig interessert i toleranse og dialog mellom nasjoner og religioner, så jeg foreslo at han burde møte med Grand Imam av al-Azhar og med ministeren som er generalsekretær for konferansen.

På spørsmål om hvem Torp representerte på konferansen, svarer ambassadøren at Torp er president for European Apostolic Leaders.

– Kan deltakere på konferansen ha fått inntrykk av at Torp representerte kristne i Norge?

– Han representerte ikke kristne i Norge, og påstod heller ikke at han gjorde det. Vi har heller aldri påstått det. Han er en av de religiøse lederne som viste interesse for å delta i aktiviteter relatert til toleranse og interkulturell dialog som leder til fred, og derfor deltok han.

På spørsmål om hva ambassadøren vet om kirken Torp tilhører i Norge, sier ambassadøren at han har begrenset kunnskap om forskjellene mellom ulike grener av kristendom.

– Jeg forholder meg ikke til Torp som en kristen leder, men som en person med integritet som tror på viktige verdier som er felles for kristendom og islam: Fred, toleranse, dialog og en kultur hvor man fremmer fred og forståelse.

«Verdsetter vennlig kontakt»

Torp har fått tilsendt faktiske opplysninger som er blitt presentert i denne saken. Han ønsker kun å kommentere Vårt Lands opplysninger om ambassadørene.

«Om en ambassadør føler seg «utnyttet», er dette høyst beklagelig, og jeg vil gjerne be vedkommende om unnskyldning. Men jeg har aldri hørt noe slikt før når VL forteller meg dette nå.

Jeg har tvert imot alltid fått begeistret respons, og ingen som har en eneste gang antydet at det er unaturlig å ta bilder sammen av og til. Dette skjer mye i ambassadene. De verdsetter vennlig kontakt med norske borgere som sikkert har mange ulike begrunnelser for kontakten. Dette er ambassadørene vel trenet i å håndtere.

Noen ganger har vi tatt hyggelige bilder sammen - men ALDRI som et ledd i nettverksbygging. VL baserer jo dessverre alt på VLs konspirasjonsmakeri, som dere dessverre vier dere til», skriver Torp.

Videre opplyser han at de fleste ambassademottakelsene har 50-100 gjester, «og det har aldri skjedd at jeg er blitt gitt ‘en posisjon’. Heller ikke har jeg noen sinne ‘brukt mottakelsen til å få innpass i ambassadekretser’».

Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.

---

Kildeliste

Torp forsvarer fysisk straff i barneoppdragelsen: Vårt Land, november 2008 og European Apostolic Leaders, januar 2016

Jan Hanvold forteller om Torps mange ambassadebesøk, Studio Direkte, februar 2021

Torp omtaler Barnevernet som et korrupt system, Kristen Koalisjon Norge, juli 2019

Torp omtaler Den norske kirke som «en tarvelig tjener for sekulær-humanistiske politikere», Kristen Koalisjon Norge, august 2019

Kristen Koalisjon Norge erklærer «kulturell og åndelig krig» mot regjeringen, februar 2019

Torp tar til ord for religionsdialog og å bygge broer, Kristen Koalisjon Norge, juni 2021

Torp taler på et symposium om Mahatma Gandhi, Kristen Koalisjon Norge, oktober 2020

Torp på nasjonalt TV i India, Kristen Koalisjon Norge, oktober 2020

Torp hevder at han er i «en direkte samarbeidsrelasjon» med de fleste beslutningstakere han møter, TV Visjon Norge, juni 2021.

De fem siste årene har Torp hatt «møter, diskusjoner og besøk med ambassadører for over 40 utenlandske nasjoner i Norge», Kristen Koalisjon Norge, juni 2021

----

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv