Kirkeliv

Mistet troen på at homofili kunne kureres med Guds hjelp

HOMOFILI: Den kristne organisasjonen Exodus hevdet lenge at homofili kunne kureres. I Netflix-dokumentaren Pray Away erkjenner tidligere ledere at metodene var mislykket og skadelige. – Bønn og terapi er ingen tryllestav, sier styremedlem i norske Til Helhet.

– Konverteringsterapi har ført til mange ødelagte liv. Jeg kjenner empati for de som har gått gjennom det, og sinne over at det fremdeles pågår. Det er bra at de lager en dokumentar om dette, sier Elisabeth Meling, leder for Skeivt Kristent Nettverk.

Denne uken hadde dokumentaren Pray Away premiere på strømmetjenesten Netflix. Dokumentaren forteller historien om den tverrkirkelige, kristne organisasjonen Exodus International, som fram til nedleggelsen i 2013 var en av verdens største organisasjoner som praktiserte såkalt konverteringsterapi.

I dokumentaren er flere tidligere ledere og frontfigurer i bevegelsen intervjuet. Felles for dem er at de i dag har forlatt troen på at homofil orientering kan og bør orienteres.

---

Pray Away

  • Dokumentarfilm om Exodus International, en paraplyorganisasjon for menigheter og organisasjoner tilknyttet den såkalte «eks-homofili-bevegelsen»
  • Hadde premiere på Netflix 3. august
  • Exodus International formidlet troen på at homofili kunne «kureres» ved hjelp av terapi, sjelesorg og bønn
  • På sitt meste bestod Exodus av omtrent 400 menigheter og organisasjoner i 19 land
  • Exodus ble nedlagt i 2013, med mye av virksomheten har blitt videreført av andre organisasjoner
  • Kilde: Netflix/Wikipedia

---

PRAY AWAY. John Paulk in PRAY AWAY. Cr. NETFLIX

Løy om endring

– Vi trodde det vi gjorde var det riktige, å søke etter forandring. At det fantes en vei ut dersom du ikke ville være homo, sier tidligere styreleder John Paulk i dokumentaren.

Exodus mente det var mulig å endre homofil orientering gjennom samtaler, sjelesorg, bønn og tro. Paulk var styreleder i Exodus fra 1998 til 2003, og hevdet lenge at han hadde gått fra å være homofil til å bli heterofil da han ble kristen og gikk gjennom Exodus sitt program. Han giftet seg og fikk barn med en kvinne, og ble en profilert talsperson for kristne «eks-homofile».

I dag erkjenner Paulk at han løy om at den homofile orienteringen hans var endret.

– Jeg kan si det nå, med skam og flauhet. Jeg har innsett at min uærlighet har skadet folk. Det fikk folk i publikum til å tenke at det måtte være noe galt med dem, siden de ikke var endret slik som meg, sier han.

Panikkanfall og depresjoner

Det samme var tilfellet for flere av de andre lederne og frontfigurene som har latt seg intervjue i dokumentaren. En av dem er Michael Bussee, som var med på å grunnlegge Exodus i 1976.

Han forteller at han desperat ønsket å forandre den homofile orienteringen sin som ung, og at han startet en samtalegruppe for kristne homofile i kirken sin. Tilsvarende grupper ble dannet flere steder i USA, og Exodus ble startet for å samle disse.

Tre år senere forlot Bussee Exodus. Han er i dag svært kritisk til virksomheten.

– Mange vi veiledet hadde panikkanfall og kraftige depresjoner. Folk prøvde å ta overdoser og selvmord. Årsaken var at de hadde skyldfølelse fordi de ikke klarte å forandre seg, sier han.

Elisabeth Meling

Erkjente feil

Organisasjonen ble nedlagt i 2013, etter at ledelsen hadde blitt konfrontert med historiene til en rekke mennesker som hadde tatt skade av metodene deres. Daværende president Alan Chambers beklaget for smerten de hadde påført LHBT-personer og erkjente at forsøkene på å endre menneskers homofile orientering ikke hadde virket.

Etter at Exodus ble nedlagt, har konverteringsterapi blitt gjenstand for massiv kritikk og flere land har innført lovforbud mot praksisen. Norge er et av flere land som har fremmet lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

Meling i Skeivt Kristent Nettverk mener at nedleggelsen av Exodus var et viktig vendepunkt i debatten om konverteringsterapi.

– Det har blitt et sterkere fokus på vern for en utsatt gruppe. Når en organisasjon som Exodus legger ned og forteller at det de gjorde ikke virket, så sier det mye, sier hun.

Tror på endring

Øyvind Hasting er styremedlem i det tverrkirkelige nettverket Til Helhet, som har en tradisjonell bibelforståelse hvor seksuelt samliv er forbeholdt ekteskapet mellom mann og kvinne. Et av formålene deres er å formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig.

Hasting har ikke sett Netflix-dokumentaren, men sier at forestillingen om at man kan «pray the gay away» har vært til stor skade.

– Bønn og terapi er ingen tryllestav. Man kan aldri programmere et resultat, da blir det fort manipulering, sier Hasting.

Pray Away

Til Helhet har flere ganger blitt anklaget for å drive med konverteringsterapi, noe de har avvist. Selv sier Hasting at Til Helhet er et forsøk på et selvhjelpsmiljø, der mennesker både med homofil og heterofil orientering prøver å hjelpe hverandre å med å leve etter det de mener er Guds vilje.

– Vi ikke bare tror, men vet og erfarer at også seksuell orientering iblant endres. Det finnes en mengde vitnesbyrd om det, men de undertrykkes og benektes i media. Likevel erkjenner og mener også skeive aktivistorganisasjoner at seksualiteten skal ses på som flytende og foranderlig, sier Hasting.

– Hva tenker dere når dere hører fra Exodus International, om mennesker som har trodd de var endret uten at de var det?

– Menneskelivet er komplekst og vi har lett for å lure oss selv. Har man fylt seg med lystskapende aktiviteter kan man ikke viske ut slike følelser og de kan alltid komme tilbake. Vårt viktigste mål er at mennesker skal få et sterkere forhold til Gud og bli forankret i identiteten som Guds barn. Så vil Han ta seg av det som trengs, sier Hasting.

Ikke kurert, men bifil

Elisabeth Meling i Skeivt Kristent Nettverk er skeptisk til historiene om varig endring av seksuell orientering. Et av intervjuobjektene i dokumentaren er Yvette Cantu Schneider, som ble en av eks-homofili-bevegelsens store profiler. Hun hevdet lenge å ha gått fra å være lesbisk til å bli heterofil, og giftet seg med en mann. I dag sier Scheider at hun ble tiltrukket av en mann fordi hun var bifil, og ikke fordi hun var kurert for homofili.

Meling tror det samme kan gjelde for flere personer som hevder at de har endret orientering fra homofil til heterofil.

– De historiene der noen snakker om varig endring, skyldes nok ofte at de egentlig er bifile, sier hun.

En annen metode

Selv om Exodus ble nedlagt i 2013, har virksomheten blitt videreført av andre organisasjoner, ifølge dokumentaren.

En motstemme i Pray Away er Jeffrey McCall, initiativtaker til bevegelsen «Freedom March». De gjennomfører arrangementer hvor mennesker forteller personlige historier der de hevder at Jesus har forvandlet LHBT-identiteten deres. Mens Exodus gjennomførte terapi, sjelesorg og forbønn for å hjelpe mennesker som ønsket endring, sier McCall at de er mer opptatt av å formidle at Jesus vil forvandle mennesker gjennom en personlig relasjon.

– Noen av de eldre eks-homofili-bevegelsene gjorde ting som vi ikke gjør. Vi har en annen metode, sier han i dokumentaren.

Elisabeth Meling sier at konverteringsterapi fremdeles er utbredt i USA.

– Det er vanskelig å si noe om omfanget i Norge, men også her har noen en idé om at man kan endres hvis det bes nok, selv om mange historier har vist at det ikke går, sier Meling.


Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirkeliv