Kirkeliv

Hærland kulturkirke - et resultat av pandemien

DEN NORSKE KIRKE: Hærland kulturkirke i Indre Østfold ble høytidelig åpnet sist uke. – Det kom som et resultat av både utfordringer og satsinger gjennom korona-tiden, forteller prosjektleder Leif Ingvald Skaug.

Tanken og drømmen om en kulturkirke har vært der en stund. Og etter tekniske oppgraderinger på til sammen 1,5 millioner kroner, var det forrige uke åpningsfest for Hærland kulturkirke i Indre Østfold. Dermed har den tradisjonsrike kirken blitt en topp moderne kulturarena.

– At vi allerede nå innvier Hærland kulturkirke er et klart resultat av den spesielle situasjonen, som har gitt oss både utfordringer og muligheter til å utvikle oss gjennom pandemien, sier en fornøyd Leif Ingvald Skaug.

– For oss er situasjonen på mange måter blitt et løft. Uten det ekstra presset om nytenkning ville det tatt flere år før denne drømmen hadde gått i oppfyllelse, fortsetter har.

---

NYTENKING I INDRE ØSTFOLD

  • Kirkene i Indre Østfold var tidlig på banen med nye løsninger i koronatiden, allerede i mars i fjor produserte de gudstjenester for hele påskeuken.
  • De har produsert 40 gudstjenester og like mange konserter for streaming, 1 million unike brukere er registrert.
  • I vår startet låtskriverskole for unge talenter.
  • Organist og prosjektleder for Hærland kulturkirke, Leif Ingvald Skaug, har holdt 16 konsert- og samtalekvelder hjemme i garasjen sin siden jul. Alle hverdager klokka 7.30 legger han ut Dagens med organisten. 3000 visninger pr. dag viser at de fem minuttene med sang og velsignelse blir satt pris på. Nå har han laget over 160 slike morgenhilsener, som har 270 likes i snitt.
  • Kirken har også foretatt 40 online korøvelser med Gospel Explosion, med over 5 millioner unike brukere fra over 80 land.
  • 17. juni var det åpning av Hærland kulturkirke. Etableringen er støttet av Eidsberg Sparebank, Kirkerådet, Hærland kirkekomité og Grini-stiftelsen. Det er gjort tekniske nyinvesteringer for 1,5 millioner kroner i kulturkirken.

---

Hærland kulturkirke skal fortsette som soknekirke, med gudstjenester og kirkelige handlinger.

– Kulturaktiviteten kommer som en bonus. Langkirken fra 1879 har en veldig fin akustikk og er nå topp utstyrt med lydanlegg og egne mikrofoner for 80 sangere, et nytt og omfattende lysanlegg er på plass, vi har investert mye i produksjonsutstyr med tanke på opptak og streaming, forteller Skaug.

Lokale støttespillere har gjort satsingen mulig. Kirkelig fellesråd har sørget for ny spillepult til orgelet, og orgelgalleriet er fullstappet med skjermer og datakraft som holder styr på lys, lyd og opptaksutstyr i kirkerommet.

hærland kulturkirke åpning

Bechstein-flygel i gave

Det store Bechstein-flygelet som Leif Ingvald Skaug trakterer under åpningsfesten, er også en lånt gave.

hærland kulturkirke åpning

– En av vikarprestene i området, Asbjørn Brandsrud, lurte på om vi trengte et flygel – og tilbød oss sitt eget instrument. Nå er Hærland kulturkirke godt rustet for å bli en sentral kulturarena i Indre Østfold, sier prosjektlederen.

Lokale krefter på åpningen

To jenter fra området, Kaisa Trømborg og Alma Thomassen, fikk æren av å «synge inn» den nye kulturkirken. De har gjennom hele oppveksten deltatt på kulturskole og vært aktive i barnekor og annet arbeid i menigheten. Nå har de 24/7-tilgang til kulturkirken, med alt den har å by på av moderne teknologi.

Vi har plantet frø som vi vil ha glede av lenge etter korona-tiden.

—  Prosjektleder Leif Ingvald Skaug

– Det er en fantastisk mulighet. Akkurat nå forbereder vi konsert med egne låter, som vi har laget gjennom låtskriverskolen som startet i vår, forteller de.

Låtskriverskolen er det nyeste tilfanget til det omfattende tilbudet i Indre Østfold, og de har fått starthjelp til låtskriving av blant andre Maria Solheim og Trygve Skaug.

Pandemien er blitt blomstringstid

– Det er litt spesielt at koronatiden er blitt en blomstringstid. Kulturkirken vil helt sikkert bli et kraftsentrum for kulturell aktivitet med en åpen profil. Det er en unik mulighet vi har fått, med lett tilgang til proffeverktøy, sier Kaisa Strømborg og Alma Thomassen.

Leder i fellesrådet, Bjørn Solberg, tror kulturkirkesatsingen blir et lokalt løft og markerer en ny tid for området.

– Kulturkirken vil bli en sentral aktør for lokale krefter. Kirkerommet har en fantastisk akustikk som proffe musikere allerede setter stor pris på, mener Solberg. Prost Kåre Rune Hauge beskriver åpningen som en festdag.

– Vi må hele tiden prøve ut hvordan vi skal være kirke i samtiden. Koronatiden tvang oss til å gjøre endringer i tenkesett, kirken skal ramme inn livet i sorg og glede, sier prost Hauge.

hærland kulturkirke åpning

– Kirken er offensiv kulturpådriver

Kultursjef Knut Olav Brekklund Sæves beskriver kirken som spydspiss for viktige opplevelser for folk i Indre Østfold.

– De kirkelige aktørene er offensive som kulturpådrivere. Det krever kompetanse, teft og freidighet – noe vi setter stor pris på at kirken er en pådriver for. Området trenger flere kulturarenaer, åpningen av Hærland kulturkirke er en seier for kulturfeltet – og kirken er en viktig støttespiller, sa kultursjefen i sin hilsen under åpningen.

Varaordfører Kathrine Hestø Hansen tror kulturarbeidet senker terskelen til kirken.

– Jeg er stolt av det som foregår av kulturarbeid i kirken, og Leif Ingvald Skaug er en viktig ildsjel – som også har gjennomføringskraft. Det er en ressurs som er vanskelig å måle, men vi er takknemlige for all aktivitet som virvler opp på den nye kulturarenaen, sier hun.

Koronatiden tvang oss til fruktbar nytenkning.

—  Prost Kåre Rune Hauge.
hærland kulturkirke åpning


Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirkeliv