Kirkeliv

I fjor brøt de ut av Åpen Kirkegruppe – nå sikter de seg inn på lederverv i organisasjonen

ÅRSMØTE: – Vi er kommet til enighet med ledelsen i Åpen Kirkegruppe (ÅK), sier Thomas Mellberg Solvang. Sammen med sin ektefelle stiller de som henholdsvis styreleder og styremedlem når ÅK avholder sitt årsmøte på søndag.

– Det er bare gode toner mellom oss og ledelsen i Åpen Kirkegruppe (ÅK). Vi er kommet til enighet med dem, sier Thomas Mellberg Solvang.

Når ÅK avholder sitt årsmøte på søndag kommer han til å stille til valg som styreleder i den kristne organisasjonen for skeive. Ektefellen hans Robert Mellberg Solvang stiller til valg som ordinært styremedlem, opplyser han.

Det står i sterk kontrast til en konflikt som utspant seg for litt over ett år siden: Interne stridigheter har ført til splittelse i styret til ÅK, skrev Vårt Land i april i fjor. Påtroppende leder i ÅK, Robert Mellberg Solvang, brøt da med organisasjonen og startet et nytt kristent nettverk, Åpen Kirke.

Thomas Mellberg Solvang, som på dette tidspunktet var styremedlem i ÅK, valgte å gjøre det samme.

– Hva har skjedd?

– Vi har fått ryddet opp i en del av flokene som har vært. Nå er vi «on the same page». Det er mye bedre å være venner enn å krangle, sier Thomas Mellberg Solvang, som kan fortelle at utbryterorganisasjonen ble lagt ned tidligere i år.

---

Åpen Kirkegruppe

  • Åpen Kirkegruppe er et kristent økumenisk fellesskap for skeive.
  • De teller i dag om lag 100 betalende medlemmer.
  • Ble stiftet i 1976 etter at Det Norske Forbundet av 1948, LLHs forløper, diskuterte hvorvidt man skulle oppfordre medlemmene til å melde seg ut av Den norske kirke.
  • FRI har ca 3300 medlemmer fordelt på 11 fylkeslag.

---

Vi har fått ryddet opp i en del av flokene som har vært.

—  Thomas Mellberg Solberg, styrelederkandidat i Åpen Kirkegruppe

‘Beskyldningene er falske’

Bakteppet for at ekteparet brøt ut av organisasjonen, var dette:

Robert Mellberg Solvang mente han under et styremøte i ÅK i mars i fjor ble konstituert som leder av organisasjonen, fortalte han til Vårt Land i fjor. Styreleder og økonomileder mente derimot han kun ble innstilt til ledervervet, før valget skulle finne sted på et ekstraordinært årsmøte et par måneder senere.

Men måneden før årsmøtet valgte Solvang og ektefellen å trekke seg fra ÅK-styret.

I en pressemelding som Robert Mellberg Solvang sendte ut til ÅK-medlemmer og Vårt Land, la han ansvaret for at han ikke lenger ville være med på to andre styremedlemmer: Åsmund Aksnes, som da hadde ledet ÅK de fire siste årene - og styremedlem og økonomiansvarlig Trond Laksaa, kapellan i Den norske kirke i Narvik.

Overordnet handlet beskyldningene blant annet om at Aksnes og Laksaa hadde operert som «et styre i et styre», og at de hadde utvist «et udemokratisk lederskap». Solvang mente også det var uklart hvem som egentlig var leder av ÅK på dette tidspunktet, og beskyldte dessuten duoen for økonomisk rot og for en rekke saksbehandlingsfeil under årsmøtet.

Åsmund Aksnes, som fortsatt var ÅK-styreleder etter at Solvang trakk seg, avviste innholdet i meldingen. Gjenstående styre, det vil si tre personer, «deler ikke de oppfatningene som fremkommer i denne meldingen, og beskyldningene er falske», skrev han på nettsiden til ÅK. Laksaa støttet denne uttalelsen.

Men i april i år kom partene til enighet, etter et år uten kontakt, hevder Thomas Mellberg Solvang.

– Alternativet ville jo kanskje vært at Åpen Kirkegruppe ble lagt ned, og det ville vært fryktelig synd, sier han.

Klar for å tre av

Til årsmøtet foreligger det et forslag om nettopp nedleggelse av ÅK. Det kommer neppe til å få gjennomslag, tror Thomas. På nettsiden til ÅK går det fram at seks ikke-navngitte kandidater «har sagt seg villig til å gjøre en innsats for Åpen Kirkegruppe». To av disse er altså ekteparet Mellberg Solvang, bekrefter altså Thomas.

Nåværende styreleder Åsmund Aksnes sier at han aldri kommenterer navn på styrekandidater. Han vil derfor ikke bekrefte eller avkrefte opplysningene fra Solvang.

Han er imidlertid glad for at de har klart å rekruttere seks styrekandidater til ÅK, og har i likhet med styremedlem Trond Laksaa lenge vært klar for å gi stafettpinnen videre.

«Vi har i flere år ønsket å trekke oss fra vervene våre, men fordi ingen har ønsket å ta over har vi likevel blitt sittende. Alternativet har vært å legge ned ÅK», uttalte Laksaa til Vårt Land i fjor.

– Hva kan du si om de nye styrekandidatene?

– Det er solide folk, sier Aksnes.

Thomas Mellberg Solvang stiller som styreleder-kandidat i ÅK

Mindre brennbart

Heller ikke han tror at det blir aktuelt å legge ned ÅK, når de nå har fått flere styrekandidater på plass. Hvem som står bak forslaget om nedleggelse, vil han ikke kommentere. Bakteppet for forslaget er nettopp rekrutteringsutfordringene ÅK har hatt.

– Å rekruttere folk til frivillig arbeid er en generell utfordring i samfunnet. I tillegg er oppslutningen i ÅK mindre enn den var for 20-30 år siden, rett og slett fordi homofili er et mindre brennbart tema i Den norske kirke i dag. Men vi vet jo at behovet for oss er der.

Thomas Mellberg Solvang sier at dersom han blir valgt som ny ÅK-leder, ønsker han å fortsette ÅK som før, men med noen justeringer.

– Jeg og Robert kom inn for to år siden. Da endret vi for eksempel kirkekaffe om til ordinære middager med alkoholservering. Det var noen som ikke var veldig glad for det, men det ble stor suksess. Vi vil derfor forsøke å utvide den sosiale biten utover de ordinære gudstjenestene, sier han.

Det har ikke lyktes Vårt Land å få tak i Trond Laksaa.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv