Kirke

2000 fugler inntar Strømsø kirke

FOSSEKALLER: – Jeg fascineres stadig av hvordan fugleflokken åpner dører til nye rom. Prosjektet var aldri en kirkelig idé, men det er spennende at fuglene nå kommuniserer med et kirkerom, sier kunstner Katrine Køster Holst.

Kunstneren har fløyet vide med de 2000 fossekallene, siden de første 500 ble klekket ut under en workshop i 2009 på Porsgrund Porselensfabrikk. Katrine Køster Holst fant gamle støpeformer for «Fossekallen» fra 50-tallet på fabrikken.

---

KUNST I KIRKEN

  • I Strømsø kirke i Drammen har kunstner Katrine Køster Holst installert en utstilling med 2000 fugler, plassert rundt i kirkerommet. Utstillingen åpnet i pinsen og varer til 25. november.
  • Utstillingen er støttet av OVF, Strømsø menighet, Tunsberg bispedømme, Drammen kommune og Eckbos legat.

---

Første etappe gikk til et stort tre i Porsgrunns hovedgate, der de hang i et helt år. Værbitte og litt mer grå i uttrykket ble de så vidt reddet da treet plutselig måtte felles på grunn av en sykdom.

fugler installasjon strømsø kirke, drammen

Året etter samlet fugleflokken seg på utstillingen Krig og Forsvar på Kongsvinger festning.

– Dimensjonene i det lokalet fordret en enda større flokk, og jeg støpte selv 1500 fossekaller, slik at flokken nå var blitt til to tusen, forteller kunstneren.

Under gotiske hvelvinger

Senere har de vært utstilt under de monumentale, gotiske hvelvingene i et enda større rom i Dublin Castle i Irland.

Hun forteller om viktigheten av at flokken trekkes inn i omgivelser som har en historie eller en kontekst som de kan spille opp mot. En rekke tråder forankrer fossekallene med kontaktpunkter i kirkerommet.

– Trådene står for dynamikken og kan hjelpe folk til å la blikket vandre rundt, sier hun.

– For meg er fuglene tomme skall av porselen og jeg har aldri arbeidet med dem som enkeltstående objekter. Innholdet skapes først når flokken er i samspill med sine omgivelser. De er flyktige reisende som samler historier jeg ikke hadde forutsett, forteller kunstneren.

Blir observatør til egen kunst

Hun understreker at det er konteksten som utløser innholdet. Akkurat nå er fugleflokken i dialog med kirkerommet i Strømsø.

– Prosjektet med Fugleflokken vokser videre, selv blir jeg mer og mer observatør til det jeg har skapt. Fuglene blir som en døråpner til nye rom, forteller Katrine Køster Holst.

fugler installasjon strømsø kirke, drammen

Fuglene er flyktige reisende som samler historier jeg ikke hadde forutsett.

—  Kunstner Katrine Køster Holst

– På Kongsvinger festning ble de kanskje tolket som et nasjonalsymbol, siden fossekallen også er Norges nasjonalfugl. I den versjonen var jeg inspirert av hvordan fugler flyr i store flokker, som danner stadig skiftende og bølgende mønster på himmelen som et forsvar mot fiender, forteller hun.

Religiøst symbol

Hun synes det er fint at verket hennes nå får plass i en kirke.

– I Strømsø kirke vil fuglene også skape religiøse assosiasjoner. Og vær så god! De kan tolkes som betrakteren vil – la det bli et religiøst symbol om du opplever det naturlig, sier hun, og forteller om en interessant dialog med presten om symbolikken - allerede før utstillingen har åpnet.

Vil vekke til refleksjon

Karoline Faber er sokneprest i Drammens eldste kirke, en korskirke fra 1667. Nå er den snart ikke lenger soknekirke, satsingen går mot å bli en kunst- og kulturkirke som også driver med diakoni. De samarbeider blant annet med Bymisjonen og Kirkelig dialogsenter, og kirken er blitt hovedarena for Drammen Sacred Music Festival. Og de er knyttet opp mot bispedømmet gjennom kulturkonsulent Tore Dvergastein.

fugler installasjon strømsø kirke, drammen

– Kirkerommet her er en liten skatt som vi må få mest mulig ut av, denne installasjonsutstillingen er et godt eksempel, synes hun.

– Fugler er noe allmenngyldig som kan vekke refleksjoner om hvem vi er, hvor vi kommer fra – og hvor vi ender opp, sier hun.

Karoline Faber begynte som prest i Strømsø i 2017, og oppdaget etter hvert at det var et atelierfellesskap for kunstnere rett over gaten.

– Jeg bød dem på lunsj, og det ble et lykketreff. Jeg kom i prat med Katrine som fortalte at hun hadde 2000 fugler liggende i en container på Vestfossen. Hun fortalte om prosjektet, som sist hadde vært i Dublin og jeg tenkte: Disse fuglene må inn i kirken!

fugler installasjon strømsø kirke, drammen

Åpenbaring

Hun vil at invitasjonen til de lokale kunstnerne skal være et tegn på kirkens gjestfrihet.

– Men det er ikke bare vi som gir, vi lærer noe nytt om oss selv – og om Gud, gjennom mennesker som kommer utenfra. Kunsten har åpenbaringskarakter, som det står om i kirkens kulturmelding, mener hun og viser til fuglen som et symbol på Den Hellige Ånd.

– Kirkegården utenfor er rasteplass for trekkfugler, og det står fugler på mange gravstener. Alle har et forhold til fugler. Kunstuttrykk kan berike oss, hvis vi møter dem med åpne sinn. Fuglene her i rommet har gitt gjenklang i meg allerede, og er berikende i tenkningen rundt kirkens oppgave. Vi må erkjenne at vi som kirke heller ikke alltid vet hvordan Gud vil bruke kirkerommene våre – og ingen vet hvor fuglene flyr, sier Karoline Faber.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke