Kirke

Seks år ventetid er over: Korset har landet på Norges største trekirke

KIRKEBYGG: Etter flere år uten, har Mandal kirke endelig fått tilbake korset på toppen av kirketårnet. Det kommer i tide til det kommende 200-årsjubileet til Norges største trekirke.

Da Mandal kirke på torsdag fikk satt på plass et nytt tak med kors på kirketårnet, var det på mange måter begynnelsen på slutten av det som har blitt en lang renovasjonssaga. Arbeidet med å redde kirken fra råte begynte i 2017 og skulle bare vare i 16 måneder. Nå ser det endelig ut til å bli ferdig til høsten.

Kirkeverge Øystein Ferdenløy Ramstad, som har dokumentert oppheisingen av det nye kirketårnet på Facebook, er henrykt over arbeidet som har blitt gjort den siste uken.

– Det har gått på skinner. Når man faktisk kan se en ende på dette så må jeg si at det føles fantastisk, sier Ramstad til Fædrelandsvennen.

---

Mandal kirke

  • Med 1.800 sitteplasser regnes kirken som Norges største trekirke.
  • Byggingen av Mandal kirke tok fire år.
  • Kirken ble tatt i bruk i 1821 og feirer derfor 200-årsjubileum senere i år.
  • Kirken har i vært under renovasjon siden 2017 etter at det i 2014 og 2015 ble avdekket råte i kirkebygget.
  • Det nye tårntaket veier seks tonn og korset på toppen er utstyrt med lynavleder.

---

Omfattende råteskader

Det hele begynte i 2014 da det ble avdekket alvorlige råteskader i den gamle trekirken. Den gang sa kirkevergen Ramstad følgende til Vårt Land:

– Flere steder i kirken har ting begynt å løsne og rase ut. Blant annet har store stykker av veggen rast ut. Vi har fått fikset noe i 2013, men det er mye igjen.

Ytterligere funn i kirketårnet i 2015 forsterket behovet for at noe måtte gjøres. Kirketårnet var så skadet at dette måtte tas ned og bli bygget på nytt. Det har det nå blitt, og denne uken ble tårnet satt på plass i forskjellige deler.

I tillegg til kirketårnet, har også inngangspartiet og den sydøstre veggen hatt behov for å bli renovert. Arbeidet med de tre vil koste 30 millioner, ifølge Fædrelandsvennen. I 2015 ble også våpenhuset renovert.

I tide til 200 års jubileum

Kirketårnets retur kommer i grevens tid til årets store jubileum: Kirkens 200-årsdag. Selv om tårnet ikke var det siste som gjenstod i renovasjonsarbeidet, så håper Ramstad at kirken vil stå ferdig renovert innen jubileet går av stabelen.

– Når tårnet er ferdig skal det sydøstre hjørnet renoveres. Vi er også i gang med maling av kirken, sier Ramstad til Fædrelandsvennen.

Kirkevergen anslår at kirken er ferdig renovert i september eller oktober, og klar for sitt eget 200-års jubileum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke