Kirke

Klager NRK inn til PFU etter Brennpunkt-dokumentar

PRESSEETIKK: Ørsnes privatskole mener NRK har brutt god presseskikk i dokumentar om kirkesamfunnet Guds menighet.

– Vi er ekstremt misfornøyd med framstillingen til NRK, sier rektor Kjell-Viktor Kristiansen ved Ørsnes privatskole til Vårt Land.

I høst publiserte NRK dokumentaren Guds utvalde, hvor en av episodene tok for seg forhold i Guds menighet. Nå har skolen, som er tilknyttet kirkesamfunnet, klaget inn NRK til PFU for påståtte brudd på Vær-Varsom plakaten.

Det melder Medier 24.

Bekymringsmeldinger

Vårt Land har tidligere omtalt en bekymringsmelding fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som gjelder Guds Menighet og menighetens privatskoler på Ørsnes og Flakstad i Lofoten.

Bekymringene dreide seg om mistanker om alvorlige brudd på barns rettigheter i trossamfunnet og ved privatskolene.

I høst ble de påståtte forholdene belyst i NRK Brennpunkts dokumentar Guds utvalde og i flere påfølgende nettartikler. Her kom det også fram at tidligere medlemmer av trossamfunnet har sendt bekymringsmeldinger. Flere tidligere elever ved Guds menighets to privatskoler ble intervjuet i dokumentaren.

Guds menighets friskole i Ørsnes i Lofoten.

Klager på flere punkter

Ifølge Medier 24 har skolen klaget inn NRK for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 og 4.15. Disse punktene handler om retten til samtidig imøtegåelse og tilsvar.

Klager mener også at NRK ikke har kontrollert enkelte av opplysningene som fremmes. De mener derfor at NRK har brutt punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten, som handler om å kontrollere at opplysninger som gis er korrekte.

I en nettartikkel hevder en av NRKs kilder at flere av skolens elever har hatt «alvorlige psykiske problemer». Ørsnes skole mener denne beskrivelsen kan bidra til å identifisere enkeltelever. Dette mener de bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, som handler om omtale av barn.

Lyktes ikke med dialog

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK sier til Medier 24 at de har brukt en del tid på å gå gjennom klagepunktene etter å ha mottatt klagen forrige uke. De har også vært i dialog med Guds menighet for å få til en minnelig løsning, uten å ha lyktes.

– De har nylig gitt oss beskjed om at de ønsker at PFU skal ta stilling til klagen. Da respekterer vi selvfølgelig det, sier han.

Rektoren ved Ørsnes privatskole ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på dette punktet i prosessen.

---

Guds Menighet

  • Et kristent trossamfunn grunnlagt i 1883 i USA av Aanen Reinertsen (1852-1891) fra Arendal.
  • Har sitt hovedtilholdssted på Ørsnes i Lofoten.
  • Har omtrent 470 medlemmer, driver to privatskoler.
  • Etikken i det kristne trossamfunnet baserer seg på nøysomhet og fokus på åndelige og evige verdier, og mindre grad på materielle verdier. Det betyr blant annet pietistiske trekk som avholdenhet fra sminke og fjernsyn. Medlemmene deltar i liten grad i begivenheter i storsamfunnet som idrett, 17. mai-feiring og politikk.
  • Guds Menighet har ingen tilknytning til Guds Menighet Vegårshei i Aust-Agder.
  • Kilde: Wikipedia og Hjelpekilden

---


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke