Kirke

Advarer før gjenåpning: – Å gå på gudstjeneste må ikke oppfattes som uttrykk for sterk tro

GJENÅPNING: Mens noen vil raskt tilbake til normalen, er andre engstelige for gjenåpning av kirker. Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen, ber menighetsledere ta hensyn til folk som fremdeles vil unngå samlinger.

På steder hvor nasjonale regler for korona er gjeldende, har det igjen blitt mulig å samle inntil 100 personer til gudstjeneste. Mange menigheter planlegger nå gjenåpning av fysiske møtepunkter i kirken.

Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen i Norge, vil imidlertid oppfordre menighetsledere til å trappe rolig opp etter nedstengningen.

– Jeg opplever at folk jevnt over gleder seg til å samles. Men det finnes også de som er redde for korona, og de som har kommet ut av vanene med å gå til kirken. De må få nåde på veien, sier han.

Advarer mot A- og B-lag

Lørdag arrangerer Pinsebevegelsen den digitale konferansen Led, som samler over 500 pinseledere fra regionene Sør, Øst og Midt. Her vil Gjerme oppfordre pinseledere til å ta hensyn til ulike grupper i forsamlingen.

Mange pinsemenigheter har gudstjenester på søndager og andre kirkelige aktiviteter i ukedagene, slik som smågrupper. Når aktivitetsnivået trappes opp igjen, kan det bli en spenning mellom de som har kommet ut av vanene sine under koronaen og de som vil raskt tilbake til det normale kirkelivet, mener Gjerme.

– Det er alltid en fare for at det kan dannes A- og B-lag mellom de som ivrer for å gå på gudstjeneste og de som ikke gjør det. Vi må ikke få en situasjon hvor det å komme til gudstjeneste oppfattes som et uttrykk for overgivelse eller sterk tro. Men jeg har full tillit til at pastorer og ledere i Pinsebevegelsen passer på at det ikke skjer, sier Gjerme.

Øystein Gjerme, Led 2020

Forberedt på gradvis åpning

Bent Ove Myreng er pastor i pinsemenigheten Bykirken i Tønsberg. De forbereder seg på oppstart av gudstjenester, etter at kommunen nylig åpnet for at 50 personer kan delta på arrangementer. Pastoren kan kjenne seg igjen i at det er en spenning mellom de som ivrer for oppstart og de som er urolige.

– Den spenningen har vi kjent på under hele pandemien. Noen er oppgitte over restriksjonene og vil gjerne åpne så tidlig som mulig. Andre er oppriktig engstelige og synes vi burde vente et halvår til. Det er utrolig viktig å forstå at folk er forskjellige på dette området.

Bent Ove Myreng, pastor i Byrkirken, Tønsberg

I Bykirken har de forsøkt å holde kontakt med forsamlingen sin selv om man ikke har møttes fysisk. Antall treffpunkter for ungdom har blitt flere enn før korona, dersom man teller med digitale samlinger. Det er likevel en viss spenning knyttet til hvem som vil være til stede når menighetslokalet åpner dørene igjen.

– I staben har vi snakket om at vi ha forståelse for at ikke alle kommer når vi åpner. Noen kommer med en gang, andre kommer om noen uker. Andre dukker kanskje ikke opp for etter sommerferien. Det tar vi med knusende ro, sier Myreng.

– Hvordan kan man unngå at det blir et A- og B-lag mellom de som våger seg på gudstjeneste og de som ikke gjør det?

– Det første man kan gjøre er å verbalt uttrykke det når vi åpner, at vi har forståelse for at folk er på ulike steder. Vi vurderer også hvilke digitale løsninger vi kan kjøre parallelt for å ivareta de med underliggende sykdommer som ikke vil risikere å gå på gudstjeneste.

Bent Ove Myreng, Bykirken Tønsberg

---

Led 21

  • Pinsebevegelsens årlige konferanse Led Nasjonalt kunne ikke gjennomføres fysisk på grunn av korona. Istedenfor arrangerer Pinsbevelsen regionale Led-konferanser digitalt.
  • 24. april gjennomføres Led Sør, Øst og Midt. Tidligere har det vært tilsvarende konferanser før Led Nord og Vest.
  • Temaet for konferansen er «Sammen om kirken 1.0»

---

– Krevende for mange

Helgens Led-konferanse har temaet «Sammen om kirken». Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, sier at temaet er ekstra viktig etter en lang periode med begrensede muligheter for å samles.

– Vi har hatt jevnlige møter med ledere for å få innspill under pandemien, og ser at det har vært en krevende periode mentalt for mange. Mange er glade for gjenåpning, men det er også mye usikkerhet. Vi er opptatt av at ledere ikke skal møte dette alene, men at vi står sammen, sier Ulfsten.

Det har vært særlig krevende for menighetsledere å forholde seg til stadige endringer i regler og anbefalinger, forteller hun.

– Å skulle gi et godt tilbud til forsamlingen, og samtidig følge opp smittevernregler, har vært vanskelig. Mange har forsøkt å være kreative, men etter hvert har man nådd et metningspunkt for digitale samlinger.

Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen Norge.

Et av innslagene på Led-konferansen er en samtale med lovsangspastor David André Østby. Han har tidligere åpnet seg opp om krevende mentale utfordringer, og skal dele erfaringer fra å komme seg videre etter en tung periode.

– Hvorfor er det viktig å gi plass til dette på konferansen?

– Når noen setter ord på det som kan oppleves tøft mentalt, så er det gjenkjennbart for andre. De som har opplevd krisen som ekstra tøff, vil vi oppfordre til å snakke med noen og få noen gode medvandrere.

Ønsker å være støttespillere

Pastor Bent Ove Myreng forteller at det har vært krevende å forholde seg til stadig skiftende regler under pandemien, samtidig som han er takknemlig for menighetens villighet til å gjennomføre kreative samlinger utendørs og digitalt. Han er glad for å ha fått mulighet til å samles igjen.

– Vi ser hvor mye kirker betyr mye for mennesker, og det politiske Norge har ikke alltid tatt dette inn over seg. Menigheter og pastorer ønsker å være samfunnets støttespillere i den opptrappingen som nå skal gjøres, og en viktig del av gjenåpningen er å gi gode rammer for disse møteplassene, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke