Kirke

Oppfordrer til påskefeiring i mai

FORSINKET PÅSKE: Pandemien la en demper på kirkens viktigste høytid. Nå oppfordrer preses og kirkerådsleder menighetene i Den norske kirke til å feire påske 2. mai.

– Påsken representerer det store skillet i historien. Det er ikke hva som helst å bare passere, sier Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke. Sammen med kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sendte han tirsdag morgen ut en oppfordring til menighetene i Den norske kirke om å feire påske søndag 2. mai.

Oppfordringen kommer etter at lettelser i koronatiltakene åpnet for samlinger på 100 personer, med mindre strengere lokale tiltak gjelder. Forutsetningen er at deltagerne blir henvist til faste plasser, og sitter med to meters avstand.

Men datoen 2. mai har også en religiøs årsak.

---

Forsinket påskefeiring

  • Oppdaterte koronarestriksjoner åpner nå for samlinger med opptil 100 personer på offentlige arrangement. Dette gjelder kun i områder der smitten er lav.
  • Med det oppfordrer Den norske kirke menighetene til å feire påske den 2. mai.
  • De legger til grunn at påsken varer frem til pinse.
  • Datoen er samme dag som den ortodokse kirken feirer påsken i år.

---

– Del av en større kristelighet

I den ortodokse kirken feires påskedagen første søndag etter første fullmåne, etter vårjevndøgn. I år faller den dagen på 2. mai. Tveit mener det gir en anledning til å bli bedre kjent med en annen del av kristendommen.

– Påsken er en del av en større kristenhet, av forskjellige grunner har vi forskjellige kalendre, men vi feirer påske med hele kristenheten, sier Tveit.

– Har det at dere oppfordrer til å feire på samme dato som de ortodokse, noe å si i praksis?

– Nei, men man kan for eksempel finne en av bønnene i de ortodokse i sin liturgi, og slik bli bedre kjent med dem. Og hvis det er anledning til det, kan man ta kontakt med en ortodoks menighet og ønske de en god påske.

En annerledes påske i St. Olav Menighet

– Ser du noen fordeler ved å frikoble kirken fra storsamfunnets sekulære påskefeiring?

– Nei, det gjør jeg ikke. Det er en kristen høytid som er markert i vår kalender med fridager, og en kristen tradisjon i det samfunnet vi lever i, sier Tveit.

For andre år på rad sto kirkebenkene landet over tomme denne påsken. Digitale gudstjenester ble en erstatning for noen, men Tveit tror likevel at mange har lyst til å samles til tradisjonell kirkelig påskefeiring – gitt at de lokale koronareglene tillater det.

Feirer påsken hver søndag

«Påsketiden varer helt frem til pinse, og hver eneste søndag feirer vi den oppstandne Kristus. Dette kan gjøres på forskjellige måter, bruke kjære påskesalmer, hente frem påskens bibeltekster og holde nattverd der det er mulig innenfor gjeldende smittevern», står det i oppfordringen fra Tveit og kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Salmesang og korsang har ved flere tilfeller vist seg å føre til smitteutbrudd. Tveit oppfordrer derfor hver enkelt menighet til å følge de lokale koronareglene.

Kristin Gunleiksrud Raaum, leder av Kirkerådet i Den norske kirke

– Man bør spørre kommunens smittevernoverlege eller oppdatere seg på hvilke råd som gjelder lokalt, sier Tveit om påskeritualene de oppfordrer til.

– Mange streamet gudstjenestene i påsken. Tror du ikke mange nå opplever at de er ferdige med høytiden for i år?

– Jeg tror ikke noen blir sjenert av at vi bruker noen påskesalmer og har et fokus på det. Vi feirer jo Jesu oppstandelse hver søndag, sier Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke