Kirke

Her har barna fått sine egne lysglober laget av innsatte

LYSGLOBER: I Drangedal og Tørdal kirker har barna fått sine egne lysglober, laget av innsatte i Skien fengsel. Det har vært et ekstra meningsfullt oppdrag for de innsatte.

For to uker siden bar Johan Schou Hansen den nye lysgloben inn i Drangedal kirke sammen med sokneprest Kjetil Helland.

Det begynte med at kantor og trosopplærer Kristin Krogsgaard Helland, gift med soknepresten, lenge hadde ønsket seg en lysglobe spesielt egnet for barn.

lysglobe til drangedal kirke laget i skien fengsel

– Tidlig i høst fikk jeg et tips om at Kirkerådet skulle dele ut midler til liturgisk utstyr, spesielt tilrettelagt for barn. I siste liten søkte jeg, og vi fikk midler til to lysglober. En kjapp henvendelse til møbelsnekker Johan Schou Hansen – og et like kjapt ja – gjorde at oppdraget havnet i snekkerverkstedet i Skien fengsel, forteller hun.

---

Lysglober fra Skien fengsel

  • Snekker- og metallverkstedene i Skien fengsel har laget to lysglober på oppdrag av Drangedal og Tørdal kirker.
  • Prosjektet ble støttet av Kirkerådet, som i høst delte ut midler til liturgisk utstyr særlig rettet mot barn.
  • Nå er lysglobene på plass og klare til å tas i bruk.

---

Tenner et lys for de man savner

En av de innsatte som har jobbet med lysgloben, går selv i kirken.

– Det gjør at oppdraget betyr litt ekstra. Det gir en god følelse å kunne bruke en lysglobe og tenke på nær familie, barn og venner. Jeg tror flere enn meg tenker at det er fint å tenne et lys for noen man savner og ønsker alt godt, sier han, og legger til at han håper den kan bli brukt i både tunge og lyse tider.

lysglobe laget i skien fengsel

– Det er kjempefint å skape noe som kan bli brukt og være til glede for folk - i veldig lang tid fremover, sier han.

Den innsatte mannen understreker hvor viktig arbeidstilbudet i fengselet er for mange av de som sitter inne.

– Det betyr alt å ha noe konkret og skapende å gjøre, det gir normalitet til hverdagen. Fengselet legger også til rette for at man kan utdanne seg og ta fagbrev under soningen. Det er et fantastisk tilbud som flere benytter seg av, forteller han.

Jeg tror flere enn meg tenker at det er fint å tenne et lys for noen man savner og ønsker alt godt.

—  Innsatt i Skien fengsel som har laget lysglober til Drangedal-kirker.

Barnevennlig kirkeinteriør

Det har gått et halvt år siden ideen om lysglobene ble unnfanget. Nå er de nye, barnevennlige og liturgiske møblene på plass i både Drangedal og Tørdal kirker.

– Barna har rett til å delta i sakrale handlinger på lik linje med voksne. Nå kan barna tenne sine egne lys, og kan gjøre den symbolske troshandlingen uten å måtte bli løftet opp av far eller mor. Dette gir dem en lavere terskel, bokstavelig og symbolsk, til å tenne et lys - og samtidig formulere en bønn, slik mange av dem gjør, forteller Kristin Krogsgaard Helland.

Rullestolvennlig lysglobe

Den nye lysgloben er mye lavere enn den gamle som står i Drangedal kirke.

– Den er også mye lettere å bruke for funksjonshemmede, høyden gjør at det er enkelt å tenne lys for rullestolbrukere. Det var helt umulig å nå opp til Kristus-lyset på den gamle globen, både for barn og mennesker i rullestol, forteller trosopplæreren.

lysglobe til drangedal kirke laget i skien fengsel

Hun gleder seg over at barnelysgloben er på plass.

– Den blir et fint verktøy i trosopplæringen, og kan bli et innslag under utdeling av 4- og 6-årsbøker, babysang og barnekorets deltakelse i gudstjenestelivet. Og den er blitt enda finere enn jeg trodde - en pryd for kirkerommet - i en tid der lysglobene er blitt en viktig, konkret og håndfast måte å uttrykke tro på, sier Kristin Krogsgaard Helland.

Godkjent opplæringsbedrift

Møbelsnekker Johan Schou Hansen jobber som verksbetjent på snekkerverkstedet i Skien fengsel, og er også aktiv i sin lokale menighet. Han fikk spørsmål fra soknepresten om snekkeroppdraget i en pause på barnekorøvelse.

lysglobe til drangedal kirke laget i skien fengsel

– Jeg tror jeg sa ja der og da, det var jo et både spennende og utfordrende oppdrag. Jeg har ikke hørt om flere tilfeller av sakrale snekkeroppdrag i norske fengsler, så dette måtte vi jo ta. Vi brukte både snekker- og metallverkstedet, og jeg tror vi fikk den ganske fin - og kirken fikk den nok til en altfor god pris, sier han og ler.

Snekringen er ett av mange opplæringstilbud i fengselet, som er godkjent som opplæringsbedrift i mange fag. De innsatte kan ta fagbrev som for eksempel møbelsnekker, tømrer eller kokk.

– Lysgloben er så fin at den nærmer seg et svennestykke i snekring eller metallarbeid. Mange har vært involvert, og flere syntes det var spennende å lage noe så «eksotisk» som et liturgisk møbel, forteller han.

Det gir mening å bidra til at folk i fengsel kan bruke tiden til noe meningsfylt, og bli best mulig rustet for tilværelsen etterpå – en dag skal de bli naboene våre.

—  Verksbetjent Johan Schou Hansen

Vil ha flere sakrale snekkeroppdrag

Mange innsatte har et forhold til kirken. Fengselspresten har en viktig funksjon, og gudstjenestene er godt besøkt. Og på snekkerverkstedet er det behov for mer enn hammer og høvel – en god prat kan være like viktig.

– Det gir mening å bidra til at folk i fengsel kan bruke tiden der til noe meningsfylt, og at de blir best mulig rustet for tilværelsen etterpå. En dag skal de bli naboene våre, sier verksbetjenten.

Han er godt fornøyd med resultatet, både trearbeid og sveiseskjøter er meget nøye utført. Og an tar gjerne i mot flere sakrale oppdrag til fengselsverkstedet.

lysglobe til drangedal kirke laget i skien fengsel

– Det eneste vi burde gjort annerledes er å lage litt større avstand mellom lysholderne, for å beskytte små barnehender som skal tenne lys. Dette retter vi opp nå, og neste gang lager vi større avstand mellom hullene i metallringen, sier Johan Schou Hansen.

Han synes det er meningsfullt å skape noe som skal bli en liturgisk bruksgjenstand i den lokale menigheten – i et hundreårsperspektiv - eller enda lenger.

lysglobe til drangedal kirke laget i skien fengsel

Lystenning og bønn

Sokneprest Kjetil Helland forteller om stadig økende bruk av lysglobene. De er blitt de flittigst brukte, liturgiske møblene i norske kirkerom.

– Ved minnegudstjenestene på allehelgensdag blir det fort fullt på globene, lystenning og en kort bønn er en handling som betyr mer og mer for mange kirkegengerne – og det er ekstra gjevt at barna nå kan gjøre det selv, sier han.

Selv tilhører han en generasjon som ikke fikk gå til nattverd før etter konfirmasjonen.

– Den gangen var det stor respekt og nesten litt redsel for de liturgiske seremoniene i kirken. Det har heldigvis endret seg. Noe av det fineste jeg ser er når barnebarn drar med seg besteforeldre frem til nattverd eller lystenning – selv om den eldste generasjonen ikke alltid deltar i handlingen selv, sier sokneprest Kjetil Helland.


Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke