Kirke

Reagerer på at pinseprofil fortsetter i kristen virksomhet etter å ha mistet Pinsebevegelsens tillit

VARSLER: En profilert person har mistet tillit i Pinsebevegelsen etter varsler om grenseoverskridende atferd, men fortsetter å jobbe i kristen virksomhet. Martin Ege, som behandlet varslene, mener arbeidsgiver burde tatt hensyn til Pinsebevegelsens konklusjon.

– Det forundrer meg at arbeidsgiveren ikke har tatt kontakt med oss. I en så alvorlig sak burde de gjort undersøkelser for å finne ut hva dette handler om, sier Martin Ege.

Han er medlem av Pinsebevegelsens etiske råd. For over et år siden behandlet de to varsler mot en profilert person i Pinsebevegelsen. To personer hevder de fra ung alder har opplevd grenseoverskridende atferd fra vedkommende, som fungerte som sjelesørgeren deres. Personen har også i en årrekke vært forkynner i Pinsebevegelsen.

Det etiske rådet anbefalte at vedkommende ikke bør ha tillit som leder, forkynner eller sjelesørger.

Et år senere har personen det ble varslet mot fremdeles en profilert stilling i en kristen virksomhet. Martin Ege mener at virksomheten burde tatt hensyn til det etiske rådets konklusjon.

– Det er åpenbart at de burde tatt det med i vurderingene, sier Ege, som ikke uttaler seg på vegne av rådet.

Den kristne virksomheten har ikke vært i kontakt med det etiske rådet for å få informasjon om varslingssaken. Det burde de, mener Ege.

Verken pinseprofilen eller arbeidsgiveren ønsker å kommentere saken. Pinseprofilen har tidligere avvist alle anklager om grenseoverskridende atferd.

Martin Ege. Etisk råd i Pinsebevegelsen.

Reagerer kraftig

Det eldste og mest alvorlige varselet handler om forhold som skal ha skjedd for mellom 15 og 20 år siden. Saken ble meldt til politiet, men ble henlagt sommeren 2019 på grunn av foreldelse. Selv om det ikke foreligger noen dom, mener det etiske rådet at det har foregått handlinger som er uforenlige med tillit.

Varslene ble gjort kjent i en pinsemenighet. Pastoren i menigheten reagerer kraftig på at pinseprofilen fremdeles har en profilert stilling i den kristne virksomheten.

– Jeg synes det er hårreisende. Dette viser at det blir tatt mer hensyn til pinseprofilen enn til varslerne, sier pastoren.

Pinseprofilens rolle i virksomheten bør regnes som en kristen tjeneste og innebærer arbeidsoppgaver som krever tillit fra menigheter i Pinsebevegelsen, mener pastoren. Han mener at stillingen bidrar til å opprettholde vedkommendes status i kristne miljøer.

– Det etiske rådet i Pinsebevegelsen behandlet varslene og konkluderte med at personen ikke bør ha tillit. Da gir det ingen mening at vedkommende skal være i en kristen tjeneste.

Han får støtte fra Martin Ege, som er enig i at pinseprofilens rolle krever tillit blant pinsemenigheter og at stillingen opprettholder vedkommendes status.

---

Dette er saken

  • I 2018 mottok Etisk råd i Pinsebevegelsen to varsler mot en profilert person i Pinsebevegelsen.
  • To personer hevder de har opplevd grenseoverskridende atferd fra vedkommende, som i en årrekke fungerte som sjelesørgeren deres.
  • Det eldste og mest alvorlige varselet handler om forhold som skal ha skjedd for mellom 15 og 20 år siden. Saken ble meldt til politiet, men ble henlagt sommeren 2019 på grunn av foreldelse.
  • Etisk råd har konkludert med at vedkommende ikke bør ha tillit som leder, sjelesørger eller forkynner.
  • Pinseprofilen avviser alle anklagene om grenseoverskridende atferd.

---

Konklusjonen gjelder fremdeles

Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, bekrefter at det etiske rådets konklusjon angående pinseprofilen fremdeles står fast.

– Lederrådet i Pinsebevegelsen er enstemmig i sin tillit til Etisk råd i denne saken, forteller Ulfsten.

Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen Norge.

Den kristne virksomheten hvor pinseprofilen jobber er ikke underlagt Pinsebevegelsen. Ulfsten mener at vedkommendes jobb ville vært definert som en «kristen tjeneste» dersom den var i Pinsebevegelsen.

– Denne lederen hadde således ikke vært tilbake på jobb hos oss før det hadde vært en videre prosess jamfør våre retningslinjer, sier Ulfsten.

– Burde arbeidsgiveren ha tatt hensyn til det etiske rådets konklusjon?

– Vi må forholde oss til og ta ansvar for de ordninger som gjelder Pinsebevegelsen. Virksomheten der vedkommende arbeider må stå ansvarlig for sin praksis og regler i etiske saker. Vi kan bare ta til etterretning hvordan de har håndtert denne saken.

– Har vedkommende en rolle som krever tillit blant pinsemenigheter?

– Rollen som vedkommende har i en kristen virksomhet, er helt klart en oppgave som krever tillit blant pinsemenigheter, sier Ulfsten.

– Kan ikke blande oss inn

I Pinsebevegelsen har det etiske rådet et overordnet ansvar for håndtering av saker der forkynnere eller andre ledere er involvert i grenseoverskridende atferd eller annen moralsk eller etisk svikt. Avgjørelser som fattes av Etisk råd er rådgivende og ikke bestemmende for enkeltmenigheter.

– I dette tilfellet har vi gitt et råd til menigheten, og rådet ble tatt til følge. Dermed er saken avsluttet fra vår side, sier Øyvind Watne, leder for Etisk råd.

Det ligger utenfor rådets mandat å ta stilling til om pinseprofilen bør fortsette i jobb utenfor Pinsebevegelsen, mener han.

– Om en person skal være i arbeid eller ikke, er en problemstilling som gjelder forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det kan ikke vi blande oss inn i, sier Watne.

– Kan gjøre varslere usikre

– Det etiske rådets konklusjon handler om vedkommendes engasjement i Pinsebevegelsen. Hvorfor bør det også angå et ansettelsesforhold utenfor bevegelsen, Martin Ege?

– Jeg kan ikke uttale meg om det arbeidsrettslige i den kristne virksomheten. Men når man jobber i en kristen sammenheng, får man en plattform hvor man blir synliggjort. De som har blitt utsatt for krenkelsene kan bli usikre på om de egentlig har blitt trodd, sier Ege.

Pastoren i menigheten som først ble kjent med varslene, mener at saken ikke har blitt skikkelig ryddet opp i.

– Hva skal til for at vedkommende bør gis tillit igjen?

– Erkjennelse. Det fins så mye nåde dersom pinseprofilen vil erkjenne det som har blitt gjort, men da må vedkommende tørre å stå for feilene sine og ta konsekvensene det innebærer. Det finnes som oftest en vei tilbake til tjeneste, om man stiller seg ansvarlig overfor andre.




Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke