Kirke

Bruker opp-ned kors for å formidle påskebudskapet: –Symbolbruken kan treffe ulikt

DIGITAL PÅSKE: For andre år på rad må menigheter i hele Norge feire påska heldigitalt. Pinsemenigheten Salt har valgt en noe utradisjonell måte å gjøre dette på. De vil nå folk som vanligvis ikke ville vært i kontakt med kirka.

Rundt om i Bergen, på nettsiden til pinsemenigheten Salt og på 72 treningssentre landet over henger det i disse dager plakater med bilde av et opp-ned-kors med teksten #feilfortellingfortalt under. Daniel Matthiesen, medpastor i Salt Bergen, understreker at det er et opp-ned bilde, ikke nødvendigvis et opp-ned kors. ­

­ – Vi forsøker å få frem at fortellingen om påska er snudd litt på hodet i Norge. Påska handler ikke egentlig om hytteturer, skiturer og kvikklunsj, det handler om Jesu død og oppstandelse, sier Matthiesen.

Bilde av medpastor i Salt Daniel Matthiesen.

Forberedt på reaksjoner

Videre forteller Matthiesen at Salt-menighetene er forberedt på at det kan komme reaksjoner på kampanjen.

– Vi er klare over at symbolbruken kan treffe ulikt.

– Når målet er å formidle påskebudskapet, er det rom for å bruke utradisjonelle virkemidler.

—  Daniel Matthiesen

Matthiesen forklarer at samtidig som korset kirkehistorisk sett er kjent som Peterskorset, er det likevel mest forbundet med tema som anti-religiøsitet og anti-kristendom. Dermed er han klar over at mange kan mene det absolutt ikke sømmer seg for en kirke å bruke et slikt symbol. Likevel mener han at for å få den ønskede sjokkeffekten, er det et behov for å tenke annerledes.

– Når målet er å formidle påskebudskapet, er det rom for å bruke utradisjonelle virkemidler.

Hva ønsker dere å få ut av prosjektet?

– Jeg håper dette er noe som kan virke på flere plan, både at mennesker som allerede har en kristen tro kan gjenoppdage påskens budskap, få frimodighet til å fortelle om det, og at kirka kan få bety noe for nye mennesker. Det håper vi å få til gjennom en utradisjonell presentasjon av evangeliet.

Arrangerer digital påskevandring

Andre menigheter har gått for en mer tradisjonell tilnærming til påskeformidlingen. Selv om den i år som i fjor blir digital, arrangerer Filadelfiakirken Oslo sin faste påskevandring. Forstander Andreas Hegertun forteller at de ønsker å opprettholde den vante formen på arrangementene.

– Selvfølgelig er det trist med enda en påske uten å kunne møtes. Samtidig er det mange fra Oslo som reiser vekk, som nå får mulighet til å følge gudstjenestene likevel.

I Filadelfiakirken Oslo skal de arrangere gudstjenester på alle de fire påskedagene. Der kommer fokuset til å være på hendelsene og fortellingene fra påska, mer enn teologien.

– Vi bruker hele året til å forkynne de teologiske konsekvensene fra påska, så da er det viktig å også kjenne historiene.

Sender gudstjenester fra Nidarosdomen

I Den norske kirke har det vært opp til hver enkelt menighet å lage digitale alternativer til påskegudstjenestene. I tillegg skal det sendes gudstjenester fra Nidarosdomen direkte på Facebook gjennom hele påska. Det skriver Nidaros Bispedømme i en pressemelding.

Trondheim 20190101. 
To gutter på en benk forran Nidarosdomen søndag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Selv om vi har vært nødt til å avlyse de ordinære påskegudstjenestene i år, så er ikke påsken og påskens budskap avlyst. Derfor er det viktig for oss å bidra til at alle får mulighet til å feire gudstjenester – på skjerm. I krevende tider er Nidarosdomen også et naturlig samlingspunkt, sier fungerende biskop Ragnhild Jepsen.

Gudstjenestene som sendes på klokka 18 på palmesøndag, langfredag og 1.påskedag, kommer også til å inkludere sang fra Nidaros domkor og Trondheim vokalensemble. Palmesøndagsgudstjenesten kan du også følge på Vårt Lands nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke