Kirke

Norges Kristne Råd anbefaler å avlyse påskegudstjenester: – Men påsken er ikke avlyst

PÅSKE: Norges Kristne Råd (NKR) legger seg på samme linje som Den norske kirkes organisasjoner og anbefaler at deres medlemskirker avlyser påskegudstjenestene, men understreker at ingenting kan avlyse påskehøytiden.

Tirsdag kveld la regjeringen frem nye tiltak for å begrense det som nå er en rekordhøy koronasmitte. Nå anbefaler de å avlyse alle planlagte arrangementer, noe som også gjelder for fysiske gudstjenester. Det er en hardtslående nyhet for mange kristne i Norge som for andre året på rad ikke får anledning til å feire påske i kirken.

Onsdag morgen anbefalte Den norske kirkes organisasjoner å avlyse alle planlagte gudstjenester, og det samme gjør nå Norges Kristne Råd, som er klare med en ny korona-veileder.

– Vår nye veileder baserer seg på de anbefalingene som regjeringen har kommet med, hvor alle planlagte arrangementer anbefales avlyst, sier NKRs generalsekretær Erhard Hermansen til Vårt Land.

---

Regjeringens anbefalinger

  • Avlys alle planlagte arrangementer
  • Hvis arrangementer ikke kan utsettes, tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser. Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.
  • Eksempel på arrangementer som ikke kan utsettes kan være dåp og vigsel. Den enkelte menighet vurderer lokalt om arrangement skal gjennomføres med de deltakerbegrensninger som gjelder.
  • Det er tillatt å gjennomføre begravelser med 50 deltakere når det benyttes faste tilviste plasser, eller færre der det er innført strengere lokale tiltak.
  • De nye regler og anbefalinger gjelder fra midnatt, natt til torsdag 25. mars og fram til 12. april.

---

Hva med årets påskefeiring?

Regjeringen åpner opp for enkelte arrangementer ved at de har satt koronaregler for «arrangementer som ikke kan utsettes» (Se faktaboks). Eksempler på slike arrangementer kan være dåp og vigsel, opplyser NKR om på sine hjemmesider.

– Vurderingen om hvilke arrangementer som ikke kan utsettes må skje lokalt, sier Hermansen.

– Kan det ikke argumenteres for at påsken ikke er noe som kan utsettes eller avlyses?

– Påsken kan ikke avlyses og er ikke avlyst, selv om de fysiske gudstjenestene blir det. Påsken er kirkens viktigste høytid og vi hadde virkelig håpet det var mulig å samles fysisk i år. Samtidig er kirkene opptatt av å opptre ansvarlig og har vist at vi er opptatt av å være en del av dugnaden som skjer.

– Urettferdig

Onsdag skrev Vårt Land om presten Are Sandnes som denne uke dro fra Tønsberg til Finnmark for å vikariere som prest bare for å bli møtt med nyheten om en ny nedstenging. Det fikk altaværingen og kirkegjenger Oddny Margrete Dåvøy til å lange ut mot regjeringen:

– Jeg, og mange med meg, er opprørte over at regjeringen bare stenger oss ned her oppe. I Alta har vi hatt veldig lite smitte, og dette oppleves rett og slett ikke rettferdig, sier hun.

Regjeringens anbefalinger gjelder nasjonalt til tross for at flere steder, slik som Alta, har lavt smittetrykk.

– Hva gjør dere hvis mange velger å ikke følge anbefalingene, Hermansen?

– Det blir opp til det enkelte kirke- eller trossamfunnet å følge opp det med sine lokalmenigheter, forklarer Hermansen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke