Kirke

Påskevandring mot kors og håp

HÅP I KORONATIDEN: I Balestrand kan du vandre de 14 stasjonene mot korset, rundt Sæle og Tjugum kirker. – Men vi har også laget en håpsvandring - Via Lucis - som er en nyskaping, en ferd mot oppstandelse og lys. Det ga ekstra mening da koronaen slo inn i fjor, sier sokneprest Kjetil Netland.

Korsvandring med de 14 stasjonene på Jesu vei mot Golgata er en gammel tradisjon - nå er tradisjonen fornyet i Balestrand. Soknepresten kjenner ikke til andre som har etablert vandringer knyttet til oppstandelsesunderet.

– Jeg har holdt på med korsvandringer i 30 år, men for to år siden utvidet vi tradisjonen her i Balestrand til å omfatte en vandring mot lys og oppstandelse. Det ble brennaktuelt da koronaen slo inn i fjor. Verden trenger alltid et håp, historien slutter ikke ved korset. Det er oppstandelsen som gir mening til troen vår, sier Kjetil Netland.

---

Påskevandring - mot kors og håp

  • I Balestrand kan du gå både kors- og håpsvandring rundt Sæle og Tjugum kirker. De klassiske 14 stasjonene på Jesu vei til Golgata er supplert med like mange stasjoner knyttet til oppstandelsen, med tekster og illustrasjoner av kunstneren Magne V. Kristiansen.
  • Sokneprest Kjetil Netland fikk idéen og responsen har vært stor, på kort varsel før påske i fjor bestilte 56 menigheter pakken med håpsvandringene. I år er totalt 86 kirker utstyrt til å gjennomføre opplegget.
  • Overskuddet fra salget av bildeserien deles med NMS sitt misjonsarbeid i Mali.

---

I fjor kastet de seg rundt da nedstengningen kom 13. mars, på de to-tre ukene før påske fikk de ordnet i stand den nye Via Lucis-vandringen. Og folk strømmet til. I år har kunstner Magne V. Kristiansen billedliggjort begge vandringene. Korsvandringen, Via Dolorosa, står nå gjennom hele fastetiden. På påskeaften byttes den ut med Via Lucis - en vandring i lys og håp mot den seierrike oppstandelsen. Via Lucis vil være tilgjengelig helt til pinse.

balestrand menighet korsvandring håpsvandring påske sokneprest kjetil netland

86 menigheter tilbyr vandringer

Gjennom forskjellige kanaler fikk de allerede i fjor tilbudt bildeserien til andre menigheter. De værbestandige plakatene har tekst på nynorsk eller bokmål, og er basert på den nye lettlest-versjonen av Lukas-evangeliet som Bibelselskapet ga ut i høst.

– Det ble en suksess, 56 menigheter kastet seg på med en gang. I år er 30 nye kommet til slik at 86 kors- og håpsvandringer er spredt ut over hele landet, sier en begeistret sokneprest.

– I både kirkemusikken og bildekunsten er korset og lidelsen mer påaktet enn det som er grunnlaget for vår tro - Jesu oppstandelse. Kirkemusikken inneholder en rekke pasjoner, som ender med Jesu død på korset. Oppmerksomheten rundt 1. påskedag er langt mindre, men det er jo oppstandelsen som gir den hele og fulle meningen til historien, mener han.

balestrand menighet korsvandring håpsvandring påske sokneprest kjetil netland

Han viser til debatten rundt Jesus Christ Superstar på 70-tallet, der ett av ankepunktene var at historien endte med Jesu død.

– Påsken handler om to grunnleggende handlinger for troen vår, at Jesus døde på korset og at han stod opp fra de døde. Han ga sitt liv, og åpnet veien til livet for oss. Meningen med de to vandringene er å formidle håpet som ligger i påskeevangeliet, sier soknepresten.

Obligatorisk for konfirmantene

Nå er han spent på hvilke restriksjoner som vil slå inn og påvirke påskegudstjenestene.

– Om vi får holde gudstjeneste vil vandringene bli knyttet til dem, skulle det bli nedstengning er det fritt frem til å bruke vandringene for alle som vil, forteller han.

Søndag var det gudstjeneste for mini-konfirmantene, en lokal tradisjon der 5. klassingene får utdelt bibler.

– Det er en fin ordning, der ungdommene får bibel i god tid før selve konfirmasjonshandlingen, og det følges opp med undervisning og mini-konfirmantleir. Konfirmantene trekkes også inn i de to vandringene på kirkegårdene, de blir obligatoriske og de må kvittere for at de har vært der ved å sende meg et bilde, forteller Netland.

balestrand menighet korsvandring håpsvandring påske sokneprest kjetil netland

Tom grav som gir håp

Påsken er en historie om lidelse og død.

– Men vi må ikke glemme den tomme graven og håpet som er forankret i Jesu oppstandelse, vi har fått mye positiv respons på at vi også vektlegger det håpefulle i påskebudskapet, forteller Netland.

Mange savner det fysiske nærværet og ønsker å komme seg vekk fra skjermene.

—  Kjetil Netland

Han tenker at det er vel og bra med digitale løsninger, der kirken har hatt en bratt læringskurve, og tilegnet seg mye kompetanse gjennom koronatiden.

– Digitale verktøy er et fantastisk tilskudd, som vi vil ta mer og mer i bruk. Men det er noe ekstra verdifullt i det å fysisk bevege seg til kirken, og få konkrete møter med tekst og bilder som retter søkelyset mot både lidelse og håp. Mange savner det fysiske nærværet og ønsker å komme seg vekk fra skjermene. Noen har minner om møter med det guddommelige som er ofte knyttet til konkrete steder - om det er i en kirke eller på en fjelltopp, sier han.

Han håper enda flere vil oppsøke vandringene i år, og at det også vil ha en viktig funksjon som sosial fellesarena.

– De 14 stasjonene er plassert rundt Sæle og Tjugum kirker, jeg er særlig glad i bildet der Jesus sier «Fred være med dere!» - med utstrakte armer og den vakre Sogne-naturen som bakgrunn, sier Kjetil Netland.

magne v. kristiansen korsvandring håpsvandring balestrand

Et kors å bære

Kunstner Magne V. Kristiansen har visualisert begge vandringene. Han er enig med soknepresten i vektleggingen rundt pasjonshistorien og lidelsen.

– Jeg observerer et stort spenn rundt forståelsen av påsken - fra de som vektlegger det symbolske - til de som tror på døden og oppstandelsen som noe helt konkret og fysisk. Noen av de som har brukt vandringen forteller at det er meningsfullt å gå i Jesu fotspor mot Golgata, vi har alle et kors vi bærer på. Men smertevegen har en ende - og et stort «Nei!» blir til et jublende «Ja!» Det er noe av det jeg har prøvd å formidle, sier han.

magne v. kristiansen korsvandring håpsvandring balestrand

Han jobber mest med landskapsmaleri, men har også laget en god del sakral kunst.

– Jeg har fått kjemperespons på prosjektet. Det har vært veldig givende og meningsfullt for meg å bidra til å visualisere de sentrale tekstene fra Bibelen, sier Magne V. Kristiansen.

magne v. kristiansen korsvandring håpsvandring balestrand




Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke