Kirke

Her kan du se jubileumsgudstjeneste: 60 år etter Bjerkås

GUDSTJENESTE: I Vang kirke, på Maria budskapsdag for 60 år siden, ble Ingrid Bjerkås ordinert som den første kvinnen i Den norske kirke. Vær med å markere dagen med digital gudstjeneste sendt fra nettopp Vang kirke.

På Maria budskapsdag i 1961 ble Ingrid Bjerkås ordinert til den første kvinnelige presten i Den norske kirke i Vang kirke på Hedemarken. Seksti år etter får vi bli med på markeringen for denne historiske hendelsen i den samme kirken. Tittelen for gudtjenesten er Mot til handling– Maria, Ingrid og vi.

I 1961 var kirkebenkene fulle da Bjerkås ble ordinert. I 2021 er situasjonen en annen. På grunn av koronarestriksjoner får maks hundre personer bli med på hver av de to fysiske gudstjenester der biskop Solveig Fiske preker. Men heldigvis kan alle som vil se opptak av gudstjenesten.

Se gudstjenesten i sin helhet her:

Dette skjer:

  • Denne dagen vil unge stemmer, som går dramalinja på Stange videregående, gi oss et glimt av Bjerkås sin vei til ordinasjonen og til prekestolen i Vang kirke 19. mars 1961.
  • Det er Anna Margrethe Lindholm Ramberg som er Ingrid, Daniel Berg er blant annet legen som erklærte henne sinnssyk for hennes kamp mot Quisling og Terboven, og Stine Berg er Maria Jesu mor.
  • Som utfordring til mot til handling i dag, holder Markus Refsdal fra Natur og Ungdom appell ved slutten av gudstjenesten.
  • Musikalsk medvirker mor og datter Guro og Margrete Hjemli med sang.
  • Sammensatt forsangergruppe synger med i salmene.

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke