Kirke

Vatikanet vil ikke velsignelse homofile

LHBT: Den katolske kirke har gjort det klart at de ikke støtter homofile par. Begrunnelsen: «Gud kan ikke velsigne synd».

NEI TIL HOMOFILE: Mandag erklærte Vatikanet hvor den katolske kirke står i forhold til likekjønnede par. De mener det er å «synde».

Mandag erklærte Vatikanet at Den katolske kirken ikke støtter likekjønnede par.

Vatikanets ortodoksi-kontor (ACDF), som behandler teologiske problemstillinger knyttet til kirkeundervisning, ga et formelt svar på et spørsmål om katolske prester har myndighet til å velsigne homofile par. Dokumentet ble signert og godkjent av pave Frans.

Begrunnelsen for hvorfor de ikke støtter likekjønnede par er fordi «Gud ikke kan velsigne synd», og fordi i Den katolske kirke er ekteskap en forening mellom mann og kvinne, ment for å skape nytt liv.

Det katolske LHBT-miljøet reagerer kraftig på avslaget.

---

Den katolske kirke og LHBT

  • Vatikanet har gjort det klart at Den katolske kirken ikke støtter likekjønnede par i et dokument signert av paven.
  • Begrunnelsen for hvorfor de ikke støtter likekjønnede par er fordi «Gud ikke kan velsigne synd».
  • Pave Frans har tidligere uttalt at homoseksuelle personer er «Guds barn», og «har rett til å være i en familie».
  • Den katolsk læren sier at ekteskap er en livslang forening mellom mann og kvinne, en del av Guds plan, og er ment for å skape nytt liv. Derfor kan ikke homofile bli velsignet av kirken.

---

– Tilbake til null

– Å ha «synd» eksplisitt inkludert i denne uttalelsen, bringer oss tilbake til null, sier Ross Murray fra LGBTQ-rettighetsgruppen GLAAD, til den amerikanske avisen Washington Post.

Murray er forferdet over ordlyden i dokumentet.

– Når vi lever ut våre liv fullt og fritt, blir vi fremdeles sett på som en fornærmelse mot kirken eller – enda verre, en fornærmelse mot Gud, som skapte oss og kjenner oss og elsker oss, sier han.

New York-pastor James Martin jobber for større inkludering av LGBTQ i den katolske kirken. Han er skuffet over Vatikanets avslag, men i et innlegg på Twitter oppfordrer ham LHBT-katolikker om ikke å fortvile.

– Dessuten, hva er alternativet, spør pastoren:

– Å leve i frykt for fremtiden som Gud har i vente for oss? Å tvile på at Jesus er ved siden til dem som på noen måte føler seg marginalisert?

En annen forkjemper for katolske LHBT-personers rettigheter er søster Simone Campbell. Hun sa imidlertid til den amerikanske avisa at sa hun var lettet over at Vatikanets uttalelse ikke var strengere, og tolket erklæringen som at man kan velsigne individene som er i et likekjønnet parforhold, bare ikke «kontrakten» som tilsier at de er det.

«Ikke Guds plan å være homo»

Dokumentarfilmen «Francesco», som handler om Pave Frans sine første syv år som pave, hadde premiere i oktober. Filmen fikk mye oppmerksomhet på grunn av uttalelser Paven hadde om homofilt partnerskap.

Da sa han blant annet at «homoseksuelle personer har rett til å være i en familie. De er Guds barn. Ingen burde kastes ut eller bli gjort ulykkelige over det», ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er derfor mange nå er rystet etter Vatikanets erklæring.

Pave Frans har støttet å gi homofile par juridisk beskyttelse i partnerskap av samme kjønn, men det var med henvisning til den sivile sfæren, ikke i kirken, skriver AP.

Den katolsk læren sier at ekteskap er en livslang forening mellom mann og kvinne, en del av Guds plan, og er ment for å skape nytt liv. Siden homofile par ikke er ment å være en del av den planen, kan de ikke bli velsignet av kirken, lyder det av dokumentet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke