Kirke

Korona-nedgang i gudstjenestedeltakelse i 2020

GUDSTJENESTE: Kun halvparten så mange gikk til gudstjeneste i 2020 som i 2019. Det viser nye tall for Den norske kirke (DNK).

Statistikken for Den norske kirke viser korona-pandemiens omfang: Totalt antall gudstjenestedeltakere i 2020 var rundt 2,3 millioner. Det er ned fra 5,2 millioner i 2019, informerer DNK om i en fersk pressemelding.

På en gjennomsnittlig gudstjeneste i 2019 var det 89 deltagere, mens det tilsvarende tallet for 2020 er 49. Det viser de foreløpige KOSTRA-tallene som SSB publiserte i dag.

– Ekstraordinært

– Tallene for 2020 er ekstraordinære fordi 2020 var et ekstraordinært år, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Over halve året var kirken underlagt antallsbegrensninger på mellom 50 og 200 personer, og i to måneder var kirkene helt stengt i hele landet. Med avstandskravene som ligger i smittevernforskriften har mange kirker heller ikke hatt plass til 200 personer i de periodene det har vært tillatt.

Endret omstridt regel

I februar skrotet regjeringen den omstridte kirkebenkregelen - at maksimalt 50 personer kunne være samlet på innendørs arrangementer der setene ikke er både fastmonterte og separate.

Nå kan man samle inntil 100 personer på innendørs arrangementer med faste, tilviste plasser. Dermed kan flere samles til fysiske gudstjenester, også i kirker med benker eller løse stoler.

Høy digital deltakelse

Raaum peker på at den digitale deltakelsen i kirkelig aktivitet har vært høy i 2020, og at dette er en gledelig utvikling.

Det har vært nesten halvannen million deltakere på gudstjenester som har blitt strømmet på nett. Dette tallet omfatter ikke seertall på strømming av gudstjenester der det samtidig har vært menighet til stede i kirkerommet, kun rene nett-sendinger.

Menigheter og bispedømmer i DNK har også opplevd at deres følgerskarer har økt på sosiale medier gjennom 2020.

Tidligere i år har Vårt Land skrevet om at Tono puster liv i koronaunntaket fra i fjor og gjør det igjen gratis å lage digitale gudstjenester til 1. juni.

Reduksjon på antall vielser og døpte barn

Fra 2019 til 2020 var det en reduksjon på nesten 30 prosentpoeng i antall vielser i Den norske kirke, og en nedgang på 8,3 % i andel døpte barn.

– Vi så gjennom fjoråret, og det gjenspeiles i disse tallene, at mange har valgt å utsette livets merkedager i møte med pandemien, sier Raaum, og legger til:

– Vår utfordring når restriksjonene lettes blir å minne om at det ikke er noen aldersgrense på dåpen, og at man er velkommen til å «ta igjen» den feiringen man mistet i 2020.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke