Kirke

– Ikke overraskende at nye kirker startes i nærheten av andre

KIRKEPLANTING: Selv om Oslo og Viken har færrest kirker per innbygger, er det i Agder og Rogaland at flest nye menigheter blir startet. Det må jobbes med, mener fellesskapsutvikler Vegard Tennebø i Normisjon.

– Det utfordrer oss som kirke at vi har underskudd av menigheter i folketette områder. Det må vi jobbe med på et strategisk overordnet plan, sier Vegard Tennebø, fellesskapsutvikler i Normisjon.

En undersøkelse fra analyseselskapet Nordic Navigation viser at hver tredje menighet som har blitt startet i Norge de siste 15 årene, har blitt etablert i Rogaland og Agder.

Dette viser at nyplantingene ikke skjer der hvor behovene er størst, sier Jarleif Gaustad, leder for nettverket Sendt Norge, som har bestilt undersøkelsen.

Mens Agder er fylket med flest kirker per innbygger, ligger Oslo og Viken i motsatt ende av skalaen. Prognoser fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er her den største befolkningsveksten vil skje de neste ti årene.

Ikke overrasket over funn

Normisjon har startet 29 nye menigheter fra 2005 og fram til i dag. En del av disse er allerede eksisterende fellesskap som har gått fra å være foreninger til å blir menigheter, ifølge Vegard Tennebø. Andre steder har nye menigheter blitt startet fra bunnen av.

– Har dere hatt noen strategi for hvor dere ønsker å starte menigheter?

– Vi har hatt et ønske om å plante der det er behov, men samtidig er vi en grasrotbevegelse. Mye av initiativet til å starte nye menigheter har kommet fra lokale menigheter eller personer som selv har hatt lyst til å plante på en plass, sier Tennebø.

– Jeg håper vi kan få en bevisstgjørende samtale i organisasjonen, hvor vi setter fokus på områdene i nord og bystrøkene i Oslo og Viken, legger han til.

De fleste kirkeplantinger skjer i områder hvor to eller flere kirker finnes fra før, ifølge undersøkelsen. Tennebø er ikke overrasket over at nye kirker startes i nærheten av andre.

– Der det er høyere tetthet av kristen aktivitet, vil også oppslutningen om kristne aktiviteter være større. Der hvor en kirkelig aktør har monopol på kristne aktiviteter, kan man forvente at oppslutningen om kristne aktiviteter er lav. En konkurransesituasjon er positivt fordi tilslutningen til kirken vil øke, sier Tennebø.

Har hatt stor suksess i Kristiansand

Fra 2010 og fram til i dag har Misjonskirken Norge startet syv menigheter i Agder, seks av dem i Kristiansand.

– Vi har sett livskraftige menigheter komme til. Misjonskirkens totale gudstjenestebesøk i Kristiansand har gått markant opp etter kirkeplantingene, sier administrasjonskonsulent Anne Hansli, som har ansvar for oppfølging av nye menigheter.

Årsaken til at så mange nye menigheter plantes i Kristiansand, handler blant annet om initiativ fra enkeltpersoner og lokalmenigheter, forteller Hansli.

Sendt-undersøkelsen viser at menigheter som startes i nærheten av andre opplever større vekst enn på steder uten etablert kirkeliv. På steder hvor to eller flere kirker finnes fra før, opplever omtrent 80 prosent av nyplantede kirker at menigheten vokser.

– Er det lettere å etablere seg i nærheten av andre?

– Jeg vet ikke om jeg kan si et ubetinget ja eller nei til det. Men hvis du har sterke menigheter i nærheten, så har man større tilgang på ressurser. Det er mer krevende å flytte en hel gjeng for å starte et sted hvor det ikke finnes menigheter fra før, sier Hansli, som tror suksessen på Sørlandet kan handle vel så mye om at befolkningen generelt er mer positive til kirkeliv.

I Oslo og Viken har Misjonskirken blant annet etablert nye menigheter i Groruddalen og i Follo. De har også startet arbeidet med menighetsplanting på Fornebu, forteller Hansli.

– Det tar litt lengre tid å starte opp her enn andre plasser, og man må kanskje tenke annerledes enn på Sør- og Vestlandet.


Må samarbeide mer

Pinsebevegelsen har startet 68 nye menigheter siden 2005, flere enn noen andre. At de fleste nye menigheter startes i Agder og Rogaland, handler om at folk er glad i hjemstedet sitt, tror Sigurd Bekkevold, leder for Plant, Pinsebevegelsens kirkeplantingsarbeid.

– Der det er mange troende er det jo også større sannsynlighet for at det finnes noen som vil starte noe nytt. Samtidig er det viktig å løfte fram disse funnene for å synliggjøre et behov. I kirkeplanting er jo målet primært å rette seg mot nye mennesker som ikke har et menighetsfellesskap, og der er Oslo og Viken i en særstilling. Vi trenger mange nye og ulike menigheter der om vi skal favne bredt, sier Bekkevold.

Historisk har ikke Pinsebevegelsen hatt noen felles strategi for hvor man planter kirker, og i Pinsebevegelsen skjer kirkeplanting oftest som grasrotinitiativ, forteller Bekkevold.

– Denne rapporten er likevel en milepæl, og gjør det mulig for oss å bli mer koordinert. I første rekke handler det om bevisstgjøring, men vi har et hårete mål om å starte 100 nye kirker innen 2030. Da må vi nok samarbeide enda litt mer, sier Bekkevold.

At Pinsebevegelsen i 2020 startet en kirkeplanteskole, var et viktig steg på veien, mener han.

Tror ikke mål var for ambisiøst

Det tverrkirkelige nettverket Sendt Norge har som mål å starte 400 nye menigheter fra 2016 til 2025. Hittil har 98 nye kirker blitt startet.

Jarleif Gaustad, leder for Sendt Norge, synes ikke at målet fra 2016 er for ambisiøst.

Jeg synes det var et fornuftig tall som ga noe å strekke seg etter, uten at det tok pusten fra oss. Tallet fortalte oss at vi måtte gjøre noe annerledes og mobilisere, sier Jarleif Gaustad, leder for Sendt Norge.

---

Undersøkelse om menighetsplanting

  • På vegne av Sendt Norge har analyseselskapet Nordic Navigation undersøkt hva som kjennetegner menighetsplanting i Norge i perioden 2005-2020.
  • Undersøkelsen er blant annet basert på innsendte data fra nettverkets kirkesamfunn og organisasjoner, og på en spørreundersøkelse blant personer som har ledet menighetsplantinger siden 2005. 30 prosent har respondert på spørreundersøkelsen.
  • Sendt Norge er et tverrkirkelig nettverk for kirkeplanting som ble startet i 2014, som en videreføring av nettverket DAWN Norge. Fra 2016 har de hatt som mål å bidra til planting av 400 menigheter innen 2025.
  • Nettverket består av Pinsebevegelsen, Det norske baptistsamfunn, NLM, Normisjon Misjonskirken Norge, Frikirken, Kristent Fellesskap, ImF, DELK, Frelsesarmeen, Ungdom i Oppdrag, NMS og Metodistkirken i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke