Kirke

Mandal fikk sin tiende menighet i fjor. Flertallet av nye kirker startes der hvor flere fins fra før

KIRKEPLANTING: De fleste nye kirker startes på steder hvor det er mange fra før, ifølge fersk rapport. I fjor startet pastor Per Kristian Løve ny pinsemenighet på et av stedene i landet med flest kirker sammenliknet med befolkningstall.

– Vi har hatt en drøm i mange år om å starte kirke i Mandal. Målet vårt er ikke å ta folk fra andre kirker, men vi vil nå ut til nye, sier Per Kristian Løve.

Han er pastor i Life Mandal, en pinsemenighet som offisielt startet i august i fjor. Initiativtakerne er to ektepar, og hovedmålgruppen er unge voksne og nyetablerte familier, forteller Løve.

En enkel opptelling viser at Mandal i Lindesnes kommune har minst 10 forsamlinger fra ulike kirkesamfunn og organisasjoner. Med et innbyggertall på 11.000, betyr det at Agder-byen har 1100 personer per kirke. Regnestykket gjelder Mandal som tettsted og ikke hele kommunen.

Til sammenlikning er det over fire ganger så mange personer per kirke i Oslo.

– Hva tenker du om å starte kirke på et sted hvor mange finnes fra før?

– Vi ville ikke ha startet kirken hvis det ikke var greit for de andre menighetene i Mandal, men de har vært positive til at vi kommer. Det er viktig for oss, sier Løve.

Starter kirker i nærheten av andre

I en fersk rapport som analyseselskapet Nordic Navigation har utført for Sendt Norge, som er et tverrkirkelig nettverk for menighetsplanting, kommer det fram at 289 menigheter har blitt startet de siste 15 årene her til lands. Seks av ti oppgir at nyplantingene har skjedd i områder hvor to eller flere menigheter fantes fra før.

– På sett og vis sier undersøkelsen at de fleste nyplantingene ikke skjer der behovene er størst, sier Jarleif Gaustad, leder for Sendt Norge.

36 prosent av de nye kirkene har blitt startet i Rogaland og Agder. Agder er fylket med flest kirker per innbygger.

– Hvor er det størst behov for nye kirker?

– Hvis man ser på tallene, så representerer Oslo og Viken en tydelig utfordring. Dette er områdene med størst befolkningsvekst, og samtidig færrest kirker per innbygger, sier Gaustad.

Progonoser fra Statistisk Sentralbyrå, viser at 60 prosent av befolkningsveksten vil skje i Oslo og Viken de neste ti årene. I Viken er det 3207 personer per kirke, og i Oslo er det samme tallet 4334.

– Samtidig er Oslo og Viken blant stedene hvor det startes flest nye kirker, og jeg tror det naturlig vil komme flere kirker i disse områdene. Det er mer krevende å etablere seg fra Nordmøre og langs kysten nordover, så her blir det viktig å satse, sier Gaustad.

---

Undersøkelse om menighetsplanting

  • På vegne av Sendt Norge har analyseselskapet Nordic Navigation undersøkt hva som kjennetegner menighetsplanting i Norge i perioden 2005-2020.
  • Undersøkelsen er blant annet basert på innsendte data fra nettverkets kirkesamfunn og organisasjoner, og på en spørreundersøkelse blant personer som har ledet menighetsplantinger siden 2005. 30 prosent har respondert på spørreundersøkelsen.
  • Sendt Norge er et tverrkirkelig nettverk for kirkeplanting som ble startet i 2014, som en videreføring av nettverket DAWN Norge. Fra 2016 har de hatt som mål å bidra til planting av 400 menigheter innen 2025.
  • Nettverket består av Pinsebevegelsen, Det norske baptistsamfunn, NLM, Normisjon Misjonskirken Norge, Frikirken, Kristent Fellesskap, ImF, DELK, Frelsesarmeen, Ungdom i Oppdrag, NMS og Metodistkirken i Norge.

---

Lettere å vokse nær andre

Så hvorfor starte nye kirker der hvor det finnes flere fra før? En av tendensene undersøkelsen viser, er at det er lettere å starte nye kirker i nærheten av andre.

På steder hvor to eller flere kirker finnes fra før, opplever omtrent 80 prosent av nyplantede kirker at menigheten vokser. På steder uten etablert kirkeliv, er det ingen av de nyplantede kirkene i undersøkelsen som rapporterer om vekst.

Det har sammenheng med at mange menigheter startes ut fra allerede eksisterende forsamlinger, og nyter godt av hjelp fra modermenigheten i en oppstartsfase. Når det er kort vei til fellesskapet man springer ut fra, vil det være lettere for stab og frivillige å bidra til nyplantingen, forteller Jarleif Gaustad.

– Er det dumt å starte menigheter der hvor mange finnes fra før?

– Nei, og jeg tenker at vi trenger begge deler. Det er fremdeles behov for flere menigheter på Sørlandet. Men vi må se nærmere på hvordan man bedre kan følge opp menigheter som plantes på lengre avstand.

LEDER: Jarleif Gaustad er leder for Sendt Norge og fellesskapsutvikler i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Rekrutterer nye

Et av funnene som begeistrer Gaustad, er at de nystartede menighetene ser ut til å rekruttere nye. Ved oppstart av ny kirke er 36 prosent av deltakerne personer med kristen bakgrunn som ikke har vært aktive det siste året. 11 prosent er personer uten kristen bakgrunn, og kirkene oppgir at denne andelen har vokst til 16 prosent fra oppstart og fram til i dag.

– Dette forteller at nye kirker lykkes og er viktige for å nå nye mennesker. De som er passive blir aktive, og kirkene er viktige for at nye mennesker skal komme til tro.

Samtidig viser undersøkelsen at hver tredje person i en nystartet kirke kommer fra andre kirker i området.

– Er det mange?

– Når det plantes en ny menighet, vil det nødvendigvis være slik at en del kommer fra etablerte menigheter. Men mange av disse kommer trolig fra modermenigheten som starter forsamlingen, sier Gaustad.

– Ikke uproblematisk med flere

Den nystartede forsamlingen Life Mandal består av en gruppe på omtrent 20 personer. Å starte kirke under en pandemi har vært krevende, forteller pastor Per Kristian Løve.

– Det har vært utfordrende å få nye folk til å komme på samlingene våre grunnet restriksjoner, men vi har blant annet hatt samlinger ute for å ha et tilbud til folk. Fokuset vårt er å skape relasjoner med folk i Mandal og få et så bredt nettverk som mulig, sier Løve.

Selv om det finnes minst ni menigheter i byen fra før, er pastor Terje Gustavsen i pinsemenigheten Familiekirken Mandal positiv til det nyeste tilskuddet.

– Selv om Mandal ikke er en stor by, er det nok av nye folk å nå ut til. Vår grunnholdning er at vi velsigner den nye menigheten, men det er ikke uproblematisk. Hvis de henter ressurser fra andre menigheter som sliter med å finne nok folk til å drive gode barne- og ungdomsarbeid, så ville det vært bedre å stå sammen, sier pastoren i Familiekirken, som selv er et resultat av at to menigheter i Mandal slo seg sammen for noen år siden.

– Er det nok kirker i Mandal nå?

– Når er det nok kirker? Hvis det finnes grupper i befolkningen som kirkene ikke klarer å nå ut til, kan det gjerne være flere. Men det er utfordrende hvis etablerte menigheter mister folkene sine, sier Gustavsen.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Mer fra: Kirke