Kirke

Åste Dokka blir vikarprest i Oslo domkirke

VIKARIERER: Vårt Lands kommentator Åste Dokka tar et års pause fra forlagsjobben for å vikariere som prest i Oslo domkirke.

– Jeg er utdannet prest og har alltid tenkt at jeg egentlig skal bli det når jeg blir stor. Det er spennende å få sjansen til å utforske dette uten å måtte si opp jobben min, sier Åste Dokka.

Hun er teolog og forfatter, og jobber som forlagsredaktør i Vårt Land forlag og kommentator i Vårt Land. Nå skal hun ut i et års permisjon for å vikariere som prest i Oslo domkirke.

– Jeg har kjent at jeg savner et liturgisk liv og mer kontakt med mennesker. Da stillingen ble utlyst, tenkte jeg at dette kunne være en fin måte å få mer av den virkeligheten inn i livet mitt, sier hun.

– Ikke et brudd

Dokka jobbet som prest fram til 2008, etter å ha tatt presteutdannelse på Teologisk fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo. Siden har hun tatt doktorgrad ved TF og jobbet som rådgiver for Bispemøtet i Den norske kirke, før hun ble ansatt i Vårt Land i 2017.

– Jeg tenker ofte at jobben min i Vårt Land handler om å forkynne. Når jeg gir ut kristne bøker og skriver kommentarer, handler det om å fremme god kristendom i offentligheten. Å bli prest er derfor ikke et brudd for min del, men mer av det samme, på en annen måte, sier Dokka.

Dokka omtaler Oslo domkirke som en godt besøkt kirke med et stort og rikt musikalsk arbeid, og en radikal åpenhet for mennesker.

– Jeg gleder meg til å gå i et sus av Bach på jobb. Samtidig er domkirka ei stue for hele byen og for nasjonen. Det skjer ting der som angår alle, fra de som bor på gata til de som bor på slottet, og en god del mennesker imellom.

I tillegg til å være kommentator i Vårt Land, står Åste Dokka bak podkasten Dokka. Hør podkasten her:

Mer avslappet enn før

– Hvordan er man en prest som favner hele dette spennet?

– Jeg tror nøkkelen alltid er å ha åpne øyne, og ikke tro at man vet hvordan andre mennesker har det. Menneskelivet er utrolig variert og folk står overfor ulike problemer og gleder. Målet mitt er å forkynne evangeliet og forvalte sakramentene, og tenke at det er noe der alle kan ha bruk for.

– Har du forandret syn på presterollen, siden du jobbet som prest i 2008?

– Jeg tror jeg er litt mindre redd for å være presten, og mer trygg på at det er greit å være meg i rollen. Det handler kanskje om at jeg har blitt eldre og mer avslappet på en del ting. Men jeg er grundig ute av trening på det meste, så jeg får lese meg opp på liturgi og diverse.

Oslo 20200326. 
Koronapandemien og oppfordringen fra helsemyndighetene om å holde seg hjemme setter et spesielt og stille preg på byen. Torsdag den 26. mars kl 15 var det så og si folketomt i Oslos gater. Her ved Stortorvet og Oslo Domkirke.
Foto: Heiko Junge / NTB

Tar rotet på alvor

I fjor ga Åste Dokka hun ut boka Å leve vanskeligere. Den forteller mye om tankegodset som ligger henne nær som teolog, sier hun.

– Jeg kommer nok ikke til å lese opp fra den boka, men det er sikkert mye av tematikken som fremdeles tumler rundt i hodet mitt. Jeg er opptatt av en ærlig teologi som gir livsfortolkning til de livene vi faktisk lever og det vi faktisk opplever. Det er en teologi som tar på alvor alt som er rotete, herkete og tragisk, uten å tenke at man skal kjapt videre fra det.

Vikariatet begynner etter påske. Dokka forteller at hun under vikariatet vil fortsette å skrive kommentarer i Vårt Land, selv om det ikke blir like ofte som før.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke