Kirke

Kirken tar eierskap i begravelsesbransjen

KIRKENS EGET GRAFERDSBYRÅ: I Drammen har åtte menigheter gått sammen om det første begravelsesbyrået i kirkelig regi i Norge. – Gravferd og sorgarbeid kan vi. Dette kan også bli et økonomisk pluss for menighetenes virksomhet, sier Annette Stenseng.

Onsdag forrige uke startet Kirkelig Gravferdshjelp på Strømsø i Drammen. Ny gravferdsbil er på plass og et lite kistelager er i beredskap. Nå er de klar for det første oppdraget.

– Idéen har vært der en stund, initiativet kom fra flere menighetsråd i Drammen. De snakket sammen, og åtte av ti menigheter dannet så et aksjeselskap og meldte seg på gravferdsmarkedet. Jeg ble utfordret til å utrede prosjektet i oktober, og nå er vi klare for oppdrag, forteller daglig leder Annette Stenseng, som har lang fartstid som menighetsprest – og tilleggsutdannelse i omsorg ved livets slutt.

---

Kirkelig Gravferdshjelp

  • Kirkelig Gravferdshjelp eies av åtte Drammens-menigheter i Den norske kirke.
  • Startet sin virksomhet som landets første kirkelig eide gravferdsbyrå denne uken.
  • Annette Stenseng er ansatt som daglig leder i Kirkelig Gravferdshjelp.

---

Tar totalgrep om begravelsesritualet

Hun påpeker kirkens selvfølgelige og fremtredende rolle ved en gravferd, og mener det nå er på tide at tar de eierskap som aktør i begravelsesbransjen også.

– Kirken stiller med rommet, prest, musikere, kirketjenere og det meste av innholdet i en begravelse. Men hittil har vi bare vært en brikke der byråene har hatt styringen. Jeg ser det som helt naturlig at vi kan ta eierskap om alle tjenester knyttet til gravferd. Dette oppfordrer også Kirkerådet menighetene til i årets handlingsplan, sier Stenseng.

– Når de eksistensielle belastningene rammer har mange mennesker en refleks på å søke til kirken.

—  Annette Stenseng, daglig leder Kirkelig Gravferdshjelp
Annette Stenseng, daglig leder, kirkelig gravferdshjelp

– Gravferd hører med til kirkens kjerneoppgaver, så her er vi på hjemmebane, og jeg tror vi kan tilby et godt og helhetlig tilbud. Som kommersielt tiltak har vi jo også et mål om inntjening, som vil styrke menighetsøkonomiene, sier hun.

Menighetene tenker nå nytt om å bidra med verdiforankret næring inn i samfunnslivet.

– Jeg tror vi vil vekke fornyet tillit ved at vi ønsker å føre overskuddet tilbake til menighetenes arbeid og tibud lokalt. Den norske kirke er delaktig på mange plan når mennesker dør, noe som ikke minst viser seg når tragedien rammer - da tar det ikke mange timene før kirken åpner sine dører - et nylig eksempel er i etterkant av rasulykken i Gjerdrum.

Når de eksistensielle belastningene rammer har mange mennesker en refleks på å søke til kirken.

– Under tragiske omstendigheter er det presten som går sognebud. Selve begravelsesritualet er det jo kirken som står for, og vi har også stor kompetanse på sorgarbeid i ettertid for de som mister sine nærmeste. Erfaringene viser at nordmenn har stor tillit til kirken, og gravferdstjenestene er en veldig viktig kontaktflate mot befolkningen, sier Stenseng.

Selskapet vil enkelt kunne koble folk på meningsfylt aktivitet og tilbud som menighetene driver der folk bor, forklarer hun.

Annette Stenseng, daglig leder, kirkelig gravferdshjelp

Når folk får gode erfaringer med vårt tilbud om begravelser, tror jeg det kan være med på å senke terskelen til kirken.

—  Annette Stenseng, daglig leder Kirkelig Gravferdshjelp

Diakonal tilknytning

Kirkelig Gravferdshjelp skal være en verdiforankret bedrift med syn for det sosiale, og kirken har lokal kunnskap som er viktig for å samle aktørene rundt en siste avskjed med mennesker, forteller Stenseng videre.

– Vi satser på små og lokale samarbeidspartnere som representerer bredde, mangfold og inkludering. På cateringsiden har vi med en VTA-bedrift (tilrettelagt arbeid for yrkeshemmede). Her er langt flere verdier enn profitt og fortjeneste i fokus, sier hun.

Byrået vil særlig knytte seg til det diakonale arbeidet menighetene driver.

– Kan vi styrke folks tilknytning til kirken gjennom alt vi legger til rette for, og ikke minst bidra til at hverdagene igjen kan bli gode og meningsfylte etter et dødsfall, har vi bidratt med varig hjelp og støtte, sier Stenseng.

Hun har også vært i kontakt med en lokal blomsterdekoratør-utdannelse, for eventuelt samarbeid.

– Slik kan elevene få et første møte med en av de viktigste kundegruppene sine i en tidlig fase. Lokalt samarbeid handler om verdiskapning sammen og trenger ikke gå på bekostning av kvalitet, sier Annette Stenseng.

Annette Stenseng, daglig leder, kirkelig gravferdshjelp

Kirken i for stor grad har overlatt begravelses-oppgavene til gravferdsbyråene.

—  Direktør Øystein Dahle, KA

Kirken tar initiativ

Direktør Øystein Dahle i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, ser positivt på pilotprosjektet fra kirkene i Drammen.

– Vi ser det som positivt at kirken utvider sitt arbeidsfelt, og initiativet i Drammen er her et godt eksempel. Samtidig er det utfordrende å gå i konkurranse med etablerte aktører som Den norske kirke allerede samarbeider med. Vi støtter innovasjon og nytenkning som breier ut kirkens kontaktflate, men det reiser også noen utfordringer når kirken etablerer virksomhet der det allerede er andre kommersielle aktører, sier han.

Han mener kirken i for stor grad har overlatt slike oppgaver til gravferdsbyråene.

– Vi ser at byråene i dag tilbyr et stadig bredere tilbud rundt begravelser, og tilbyr de samme tjenestene som kirken. Det skaper en ny dynamikk. Eksempelet i Drammen viser at kirken nå tar tilbake litt av det initiativet de tradisjonelt har hatt, sier Dahle.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke