Kirke

– Det kan oppleves politisk korrekt, men det er bibelsk korrekt å være engasjert i klima

KLIMA: Forkynnelse om klimaengasjement manglet da pastor Hanne Ovidia Pladsen vokste opp i pinsekarismatisk sammenheng. Hun tror mange har vært usikre på hvordan de skal koble klimaengasjement med den kristne troen sin.

– Jeg har vokst opp i en pinsekarismatisk sammenheng, men har sjelden hørt forkynnelse eller deltatt i samtaleopplegg om klima, sier pastor Hanne Ovidia Pladsen (33) i Filadelfiakirken Oslo.

I en fersk forskningsartikkel mener Karl Inge Tangen ved Høyskolen for ledelse og teologi at klimaspørsmålet bør settes på agendaen i pinsekarismatiske sammenhenger. Her har teologisk tenking om klimakrisen vært lite utviklet, ifølge Tangen.

Pladsen er forsamlingsleder for Filadelfiakirkens gruppe av unge voksne og har selv talt om temaet bærekraft og klima.

– Før dette har vi indirekte snakket om forvaltning av skaperverket, men sjelden gått inn og sagt noe spesifikt om hvordan kristne bør forholde seg til klimautfordringer. Det ble etterlyst av folk i kirken, og forkynnergruppen vår så et behov for å tale om det, sier hun.

Pastor Hanne Ovidia Pladsen i Filadelfiakirken Oslo.

Har savnet teologisk forankring

Selv om hun har vokst opp med klimaengasjement ikke har vært et tema i de pinsesammenhengene hun har deltatt i, tror hun likevel at mange i hennes generasjon har hatt et klimaengasjement. Hun tror mange har vært usikre på hvordan de skal koble klimaengasjement med den kristne troen sin. Selv har hun savnet undervisning som gir teologisk forankring for å ta vare på skaperverket.

– Klimaengasjement kommer ikke bare fra politiske bevegelser og organisasjoner. Det er et gudegitt oppdrag for kristne. For å forstå det, trenger folk å se at det har forankring i Bibelen.

Hun er enig med Tangen, som mener kristne er mer tro mot evangeliet når de vektlegger klimaengasjement som en kristen oppgave.

– Det kan oppleves politisk korrekt, men det er bibelsk korrekt å være engasjert i klima, mener Pladsen, og viser til Bibelens beretning om at Gud skapte mennesket som en del av et skaperverk man er kalt til å ta vare på.

Kall til å forvalte

Pladsen har opplevd at hennes forkynnelse om klima har blitt godt mottatt av forsamlingen.

– Jeg opplever at unge kristne har et stort engasjement for temaet. Noen vil si at jeg jobber i en stor kirke innenfor ring 1 i Oslo, og at det er lett å være klimaengasjert her. Men klimaengasjement er mye større enn bilfritt sentrum og elsykler – det handler dypest sett om vårt kall som kristne til å være kloke og ansvarlige forvaltere.

– Skulle du ønske man snakket mer om klimaengasjement i pinsesammenhenger?

– Jeg jeg skulle på en måte det, men man må starte et sted. På Pinsebevegelsens lederkonferanse har dette vært oppe som et tema, og det er et godt sted å starte. Her kan det komme gode samtaler om teologi og forkynnelse, så kan det bli tatt videre til menighetene derfra.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke