Kirke

Åpnet kirkedørene for første gang siden januar

ÅPNE KIRKER: Etter flere uker med full nedstenging i Oslo, kunne ti personer besøke kirkerommene i Paulus kirke (Dnk) og katolske St. Olav menighet på søndag. – Vi har lengtet etter den dagen vi kunne åpne, sier menighetsprest.

– Jeg elsker dette kirkerommet. Dette er min kirke, selv om jeg bor på en annen kant av byen, sier Inger Elisabeth Ødegaard.

Det er søndag formiddag, og Ødegaard sitter i inngangspartiet til Paulus kirke i Oslo og venter på at noen skal gå ut slik at hun kan slippe inn. Ti personer får være i kirkerommet om gangen, for å lytte til kantorens orgelspill, delta i en enkel liturgi og tenne et lys.

– Selv om vi sitter med lang avstand fra hverandre, så er det et fellesskap her. Nå har vi mye større behov for det enn ellers. Bare det å komme hit og sitte i musikken binder oss sammen, sier Ødegaard.

ÅPEN KIRKE: Paulus kirke i Oslo holdt åpent mellom klokka 11 og 13 søndag.
VENTEROM: Inger Elisabeth Ødegaard venter på at noen skal komme ut slik at hun kan slippe inn i kirkerommet i Paulus kirke.

Har åpnet for besøk

Tidligere denne uka vedtok Oslos byråd at kirker og gudshus kan åpne igjen, for første gang siden januar. Menighetsprest Jan Helge Josefsen i Paulus kirke forteller at flere har uttrykt takknemlighet over å få besøke kirken.

– Vi har lengtet etter den dagen vi kan åpne. Det å ha stengte kirker over lang tid føles unaturlig, selv om vi som kirke selvsagt skal innrette oss etter de pålegg og beslutninger som gjøres av myndighetene, sier Josefsen.

NATTVERD: Oslo-kirkene har vært stengt siden januar. Søndag kunne ti personer om gangen besøke kirkerommet, lytte til orgelspill og motta nattverd fra menighetsprest Jan Helge Josefsen.

Gudstjenester er fremdeles ikke tillatt, men korte besøk er greit så lenge smittevern ivaretas. Paulus kirke har allerede god erfaring med åpne kirker.

– Hva er forskjellen på å ha åpen kirke og full gudstjeneste?

– Her bruker man rommet på en litt annen måte. Det er mer stillhet og ro til å ta ting inn. For oss er det en fin erfaring. Vi trenger ikke til enhver tid å servere en full pakke. Å komme inn her i stillhet og finne rom for de tankene, følelsene og erfaringene man bringer med, det tror jeg er veldig viktig for mange, sier Josefsen.

– Gud er nærværende i kirka

Katolske St. Olav menighet i Oslo har vært åpen for besøk siden fredag, på bestemte tidspunkter. I en av benkeradene sitter katolske Magdalena Strand sammen med ektemannen Magnus og sønnen deres Daniel.

– Det er veldig fint å kunne be i en kirke igjen. For meg er det et helt annet rom. Gud er nærværende på en annen måte i kirka, sier hun.

FØRSTE BESØK: Magnus og Magdalena Strand besøkte St. Joseph kirke søndag formiddag sammen med sønnen sin Daniel. Sistnevnte besøkte kirka for første gang.

Søndag er en travel dag for kirka. Sokneprest Carlo Borromeo Le Hong Phuc har holdt direktesendt messe og møtt tre personer som har ønsket en samtale.

– Vi er veldig glad for at kirken er åpen slik at folk kan tenne et lys og be en bønn, sier soknepresten.

Pål og Tatiana de Vibe er en del av det tekniske teamet bak de digitale gudstjenestene, men besøker kirkerommet i St. Joseph etter innspillingen sammen med soknepresten.

– Det har vært ekstremt viktig å kunne åpne kirka. Folk er vant til å ha en trospraksis knyttet til et hellig rom, sier Pål de Vibe.

– Folk vet ikke hvor tøft det er

Ekteparet de Vibe er en del av den spansktalende gruppen i menigheten, som vanligvis ville samlet 250 personer til søndagsmesse. De forteller at mange katolikker som er tilflyttet fra andre land har sitt viktigste sosiale nettverk i kirka.

– Jeg tror ikke vi vet hvor tøft det er for mange som sitter isolert, sier Pål de Vibe.

VANSKELIG: Pål og Tatiana de Vibe tror mange tilflyttede katolikker fra andre land opplever det som svært vanskelig at man ikke kan gå til messe som normalt.

Tatiana de Vibe kommer fra Venezuela, som er et katolsk land. For henne og mange andre tilflyttede katolikker, er kirka deres andre hjem, forteller hun.

– Hvis vi ikke kan komme hit og møte Gud, så blir det vanskelig for oss å leve i Norge. Mange av oss ønsker å bli integrert, lære oss norsk og ha en vanlig jobb. Men samtidig trenger vi troen vår og den hjelpen som kommer fra Gud.

HÅPER PÅ ÅPNING: Sokneprest Carlo Borromeo Le Hong Phuc i St. Olav domkirkemenighet håper Oslo snart kan åpne for messer.

Fredag ble det kjent at regjeringen har endret de nasjonale retningslinjene, slik at 100 personer kan besøke kirker og gudshus. Andre regler kan imidlertid gjelde lokalt, og i Oslo er det foreløpig ikke varslet at det vil åpnes for ordinære gudstjenester igjen.

I St. Olav håper de restriksjonene kan lette enda mer slik at de får mulighet til å feire messe. Når man er avskåret fra muligheten til å motta sakramentene, går man også glipp av muligheter til å møte Gud, forteller de.

– Troen er noe du mottar og du møter Gud helt reelt i sakramentene, slik som i gudstjeneste med nattverd. Derfor er det så viktig, sier soknepresten.

Vi trenger ikke til enhver tid å servere en full pakke

—  Jan Helge Josefsen

Når rommet og musikken taler

Inne i Paulus kirke har menighetspresten nettopp forrettet en enkel nattverd, og neste pulje på ti personer får snart slippe inn.

Inger Elisabeth Ødegaard er hun glad for at biskop Kari Veiteberg tidligere denne måneden gikk ut og etterlyste gjenåpning av kirkene. Hun tror kirken kan mette en annen sult enn dagligvarebutikkene.

– Rommet og musikken fyller deg med et eller annet godt som gjør at du kan tåle ganske mye når du kommer ut igjen. Når det ikke er gudstjeneste og preken, så er det rommet og musikken som taler. Og det holder i lange baner, spør du meg, sier Ødegaard.






Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke