Kirke

Dropper Hennes & Mauritz – gifter seg i kirka etter regelendring

KORONAREGLER: Da bare ti personer kunne samles i Nordlyskatedralen, fleipet Asbjørn Sandøy med å gifte seg på Hennes & Mauritz. Han er en av mange som jubler over at trossamfunn kan åpne dørene for 100 gjester.

Fredag åpnet regjeringen for at 100 personer kan delta på innendørs arrangementer, uavhengig av sitteunderlag. Det betyr at mange trossamfunn kan åpne dørene etter en periode med svært begrenset aktivitet.

De nye koronareglene betyr mye for Asbjørn Sandøy. I slutten av mars har han og forloveden planlagt bryllup i Nordlyskatedralen i Alta, samt dåp for sønnen deres.

– Vi er kjempeglade for de nye reglene. Hvis det bare kunne være ti personer i kirka, hadde vi ikke hatt plass til både søsken og foreldre. Nå slipper vi å velge mellom dem, sier Sandøy, som står bak bloggen «Kokkejævel».

Da regjeringen i januar bestemte at innendørs arrangementer uten fastmonterte seter måtte begrense antall gjester til 10 personer, så det mørkt ut for Sandøys bryllupsplaner. I et blogginnlegg, som også ble publisert i Vårt Land, lekte Sandøy med tanken på å flytte bryllupet til klesbutikken Hennes & Mauritz, som kunne romme 120 kunder.

Nordlyskatedralen Alta kirke i Alta.
Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvor seriøst vurderte dere et Hennes & Mauritz-bryllup?

– Jeg skrev det for å vise galskapen i det, men vi hadde nok ikke tenkt å gifte oss der. Det hadde heller blitt et bryllup med ti personer i kirka, selv om det hadde vært trist. Et bryllup handler ikke bare om de to som gifter seg, men også om alle folkene rundt, sier han, og legger til at det fremdeles mange usikkerhetsmomenter knyttet til bryllupet.

– Selv om vi kan gifte oss i kirka, kan vi ikke nødvendigvis ha en stor bryllupsfest etter vielsen, sier Sandøy.

Lagde opprop for åpning

I januar tok katolske Marion Norum Spæren (18) initiativ til et opprop for å lette tiltaksbyrden på trossamfunn i Norge under koronapandemien. Hun er veldig glad for at flere kan samles.

– Dette har drøyd lenge, så det er på høy tid, sier Norum Spæren, som er frivillig i medieutvalget til Norges Unge Katolikker.

Marion Norum Spæren

258 personer har signert oppropet hennes. Norum Spæren mener at trossamfunn har stått altfor langt nede på prioriteringslista over grupper som får lov til å samles.

– Men det er bra at de til slutt har valgt å høre på oss og åpner opp igjen. Det å delta fysisk i kirken er en veldig viktig del av troen. Norges Unge Katolikker er vant til å samle mange unge, så det har vært et stort savn å ikke kunne be sammen og ha fellesskapene vi er vant med.

Kanseler Anne-Mette Ringdal i Oslo katolske bispedømme forteller at kirken vil begynne å feire messe der det er smittevernmessig forsvarlig og der det er tillatt.

– Den katolske tro utøves i fellesskapet, så for de troende har dette vært et stort savn. De nye reglene gir større muligheter for at flere troende kan komme til messe, selv om det fremdeles er forbudt i enkelte kommuner, sier hun.

MÅ SAMLE FÆRRE: Pastor Geir Stomnås og pinsemenigheten Filadelfia Vennesla har hatt lov til å samle 150 gjester i lokalene sine. Nå må antallet reduseres.

Må samle færre enn før

I pinsemenigheten Filadelfia Vennesla har de hatt tillatelse til å samle omtrent 150 personer til gudstjeneste fra slutten av januar og fram til nå, fordi de har hatt fastmonterte seter på galleriet i møtesalen.

– Jeg synes de nye reglene er mer rettferdige, siden de likebehandler alle. Men hvis vi skal tenke på oss selv, er det både gode og dårlige nyheter, sier pastor Geir Stomnås.

De dårlige nyhetene er at de må begrense antallet til 100 personer etter at de nye reglene trer i kraft fra tirsdag. De gode nyhetene er at de får utnyttet arealene i lokalene sine bedre. På grunn av de fastmonterte setene, har regelverket tillatt at 140 personer får sitte på galleriet. Men nede på gulvet, hvor de har hatt løse stoler, har bare ti personer vært tillatt.

– Mange har vært forundret over dette. I salen har det sett veldig glissent ut, men på galleriet har folk sittet tett på annethvert sete. Med tanke på smittevern har dette økt risikoen, men det har vært i tråd med reglene.

ULOGISK: Vennesla-menigheten har hatt lov til å samle 140 gjester på dette galleriet, siden setene er fastmonterte. På gulvet i salen, hvor det i utgangspunktet er bedre plass, har de bare fått samle 10 personer.

Pastoren forteller at flere av kirkens medlemmer har holdt seg hjemme fra gudstjenestene av hensyn til smittevern.

– Jeg tror flere av de som har følt seg utrygge vil komme tilbake etter at de nye reglene har trådt i kraft fra tirsdag, sier Stomnås.

Vil ta vare på tilliten

Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk dialognettverk, er veldig glad for at regjeringen har endret reglene.

– Vi har en krevende tid bak oss. Ikke bare har vi fulgt regjeringens regler og anbefalinger, men vi har også vært enda strengere i mange tilfeller, sier han.

Styrelederen forteller at det vil skje en gradvis opptrapping i landets moskeer allerede fra neste uke, med unntak av kommuner som har egne koronaregler.

– Det er veldig viktig å trappe opp steg for steg. I første omgang vil vi prioritere åpning av fredagsbønn, men det blir for krevende å starte opp igjen med alle aktiviteter, sier Kobilica, som også er sjefsimam for Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina

Oslo  20160404.
Minareten på moskeen til Islamic Cultural Center i Oslo sett fra taket til nabobygården. I bydelen Grønland i Oslo har religiøse symboler en fremtredende plass i bybildet, men også i de mange butikkene som er drevet av folk med bakgrunn fra andre land enn Norge.
Foto: Tore Meek / NTB

Muslimsk dialognettverk og Islamsk Råd Norge (IRN) vil gå sammen om å sende ut informasjon om de nye reglene og anbefalinger til moskeer, slik at opptrappingen av aktivitet kan samkjøres, forteller Kobilica.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at ingen ødelegger denne tilliten regjeringen har gitt oss. Målet vårt er å kunne feire ramadan i april.





Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke