– Vi vet at gudshus er viktig for innbyggerne og det å kunne bruke dem i en krevende tid. Nå er det derfor hyggelig å si at de kan åpne opp igjen på samme måte som butikker er åpne, sier Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet.
Bakgrunnen for Oslo byråds gjenåpning av blant annet gudshus er at de generelle nasjonale koronareglene er blitt gjeldende igjen for Oslo. Dette betyr at Oslo kommune kan gjeninnføre den lokale forskriften som gjaldt før smittesituasjonen som oppstod i Follo.
Forskriften vil vedtas i løpet av torsdag.
[ – Nå er det nok: Åpne kirkene! ]
Åpnes for vielser og dåp
Byrådet åpner opp for vielser, dåp og lignende ritualer, men dette må i så fall gjennomføres uten tilskuere til stede.
– Vi har ønsket å åpne opp for vielser, spesielt for de som trenger det for å få oppholdstillatelse, og dåp for de som ikke kan vente lenger, forklarer Gamal til Vårt Land.
– Er dette forsvarlig med tanke på smittesituasjonen i Oslo?
– Ja, det er det. Dette noe vi gjør i samråd med nasjonale og lokale helsemyndigheter. Dette er altså ikke en full gjenåpning, men vi forsøker å gjøre justeringer som er hensiktsmessige og som treffer godt.
---
Endringene i Oslo
- Oslo kommune ble den 18.02.2021 tatt ut av kapittel 5C i den statlige korona-forskriften.
- Ut fra en samlet vurdering av smittesituasjon, der usikkerheten knyttet til de nye variantene av viruset skaper betydelig økt usikkerhet, har Oslo byrådet besluttet å i hovedsak å videreføre de tiltakene som var gjeldende i kommunens egen forskrift tidligere
- Byrådet mener det er rom for mindre lettelser i tiltak blant annet fordi smittenivået i hovedstaden fremdeles ligger på et lavere nivå enn i høst.
- En av lettelsene er at tros- og livssynshus åpnes. Det vil likevel ikke åpnes for gudstjenester og bønnesamlinger, utenom begravelser og bisettelser for inntil 50 personer innendørs og utendørs.
---
[ – Myndighetene ser ikke folks åndelige behov ]
Åpent for begravelser, men ikke gudstjenester
Til tross for gjenåpningen, vil det fortsatt ikke være lov med gudstjenester eller bønnesamlinger. De begrunner Oslo byråd med «at de aller fleste arrangementer er forbudt».
– Vi vil vurdere spørsmålet om gudstjenester i tida framover. Vi velger å ikke åpne opp dette nå på grunn av smittesituasjonen i byen. Det er viktig at vi ikke åpner opp for mye på en gang, sier Gamal.
Begravelser og bisettelser for inntil 50 personer innendørs og utendørs vil bli lov, men det er forutsatt at man følger strenge smittevernregler.
«I begravelse og bisettelse skal arrangøren sørge for at alle som er til stede skal kunne holde minst én meters avstand til andre som ikke tilhører samme husstand, målt fra skulder til skulder», skriver byrådet.
Takker trossamfunn for rollen de har spilt
Gamal sier han er takknemlig for innsatsen til tros- og livssynssamfunn under koronapandemien.
– De har nådd ut til folk med info på forskjellige språk, og vært der i en tid hvor man har hatt det veldig tøft. Denne pandemien har blitt en psykisk belastning for mange. Det at gudshusene nå kan ta imot folk én og én, er bra.