Kirke

Tar fast grep om fasten: – Vi er gode på advent og pasjonstid, mens fasten er blitt en forsømt periode

TID FOR PÅFYLL: – Fastetiden må bli til noe mer enn det man ikke har lov å gjøre. Vi må lære oss å roe ned - for å koble til, sier Hans Erik Matre som dro i gang fastetids-markeringen i Ski nye kirke for 7 år siden.

Mange ser på fasten noe livsfjernt og fornektende - for spesielt interesserte asketer. Hans Erik Matre mener derimot fasten er noe mer enn forsakelse.

– Vi er gode på advent og pasjonstid, mens fasten er blitt en forsømt periode i kirkeåret. I den grad man markerer fasten, er fokuset på hva man ikke kan gjøre, sier den mangeårige medieprofilen og initiativtakeren i Ski nye kirke.

– Fastetiden skal ikke preges av fornektelse, det skal tvert i mot være en tid for påfyll som man kan ta med seg ut i verden. Å kjempe mot urett - og det å vise barmhjertighet - er kjerneverdiene i de 40 dagene frem mot påske, sier han.

---

Fastetid i Ski nye kirke

  • I syv år har Ski menighet arrangert korte kveldssamlinger med tidebønn (kompletorium), og tekstbetraktninger gjennom hele fastetiden, med økende oppslutning.
  • I år må de ty til en digital løsning på grunn av koronarestriksjonene.
  • Tidebønnen og tekstbetraktningene i fastetiden legges ut hver kveld kl. 21.00, på Ski menighets hjemmeside (kirken.no/Ski) og på kirken.no.

---

I syv år har Ski kirke vært arena for daglige markeringer gjennom fastetiden. Fra 40 til 160 mennesker deltar i den korte stunden på kveldstid. Den består av en kort tekstbetraktning - etterfulgt av en fast tidebønn - kompletorium - som synges. De som bidrar er en god blanding av lokale krefter - og godt kjente kirke- og samfunnsprofiler.

– Vi vil gjerne ha med noen overraskende stemmer - og ingen sier nei, forteller Matre.

Med på laget i år er preses Olav Fykse Tveit, eks-preses Helga Byfuglien, Søster Anne Lise Strøm, Eyvind Skeie, Tomm Kristiansen, Henrik Syse, Stefan Heggelund, Per Arne Dahl, Åsta Dokka - og 18 andre bidragsytere.

Taktskifte i livet

Noen forbinder askeonsdags-markering og fastetidens ritualer med noe fjernt, og litt katolsk.

– Jeg registrerer at berøringsangsten overfor det katolske avtar sterkt, noe interessen for tidebønnen og tekstbetraktningene våre er et tydelig tegn på, sier Matre, som har registrert mange nye ansikter på fastesamlingene.

Det hele starter med digital askeonsdags-gudstjeneste, der biskop Atle Sommerfeldt deltar.

– I år er vi tvunget til å finne den beste nødløsningen. Samværet i kirkerommet blir et savn, men vi tilbyr en digital variant som får gjøre nytten under strenge restriksjoner i Nordre Follo kommune, sier den tidligere sjefredaktøren i Vårt Land.

– I koronatiden er det ekstra god grunn til å slå et slag for fastetiden - som gir oss alle en mulighet til å konsentrere oss om en god forberedelse til kirkens viktigste høytid, mener Hans Erik Matre.

Fastetiden skal ikke preges av fornektelse, det skal tvert i mot være en tid for påfyll

—  Hans Erik Matre, initiativtaker til fastemarkering i Ski nye kirke

Mer enn morsdag og boller

Biskop emeritus Andreas Aarflot har deltatt 3-4 ganger med tekstbetraktninger. Han mener samlingene er med på å vekke oppmerksomheten om fastetiden.

Pensjonert biskop og teolog Andreas Aarflot fyller 90 år. Her fotograft i hans hjem på Oppegård

– Det er få som kjenner til at fasten begynner med Askeonsdag, og den foregående søndag, Fastelavn er mer forbundet med morsdag og boller enn med det religiøse, mener Aarflot.

Beundrer muslimene

Han beundrer muslimene som tar sin faste (ramadan) mye mer på alvor.

– Det virker som de har stort utbytte av denne perioden - både mentalt og religiøst, sier biskopen.

Han har stor sans for satsingen i Ski kirke, og kjenner berikelse og inspirasjon ved å delta.

– Det er god oppslutning om det lille avbrekket med stillhet og ettertanke, der man inntar en mottagende holdning i ro og fellesskap - og åpner for åndens nærvær. Det ligger en god, spirituell gevinst i slike samlinger, mener 92-åringen.

Hans betraktninger er knyttet til Romerbrevets 4. kapittel, vers 1-4. «Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus».

– Det er en rik tekst å jobbe med - med sterke ord om Jesu oppgjør med synden, forteller Andreas Aarflot.

Ski menighet har fått Kirkerådet med seg på satsingen. I år legges det hver kveld ut 20 minutters fastemarkering, både på menighetens egen hjemmeside - og på kirken.no.

prost faste ski menighet

Prost i Nordre Follo, Sven Holmsen, er stolt av fastetilbudet i Ski nye kirke.

– Det er blitt et kjærkomment tilbud som favner både kjernegruppen i menigheten, og når også ut til en bredere gruppe. Vi trenger fastetiden som en tid preget av fordypning og ettertanke, sier prosten som roser både initiativtaker Matre og andre som har stilt opp.

Sokneprest Sarah Olsson Haugstads første møte med Ski menighet var fasteopplegget i 2018.

– Det var allerede blitt et varemerke for menigheten. Jeg skjønte med en gang at dette var en særegen, og veldig god idé. I en tid med mye støy og forstyrrelser trenger vi et rom der vi kan vende blikket innover og oppover, og få noe vi kan ta med oss utover. Jeg ser håp for at vi får et økt fokus på fastetiden, sier Haugstad.

NRK-profil Tomm Kristiansen er en av bidragsyterne i år. Første gang han hørte om fastesamlingene, tenkte han at her er alt feil.

BIDRAGSYTER: Tomm Kristiansen er en av mange som deler sine betraktninger på fastesamlingene i Ski nye kirke.

– Tidspunktet (kl. 21.30) er feil, det er altfor kort (20 minutter), du kan ikke kaste ut folk etter så kort tid - og i hvert fall ikke kunne forvente at de skal møte opp daglig.

Men alt han trodde var feil - var rett.

– Jeg kom til full kirke, folk var akkurat ferdig med dagens program - og klar for en rolig samling med et Gudsord. Og det rareste er at de møter opp kveld etter kveld, sier han.

Noen menigheter våger å tenke utenfor boksen - og lykkes med det.

– Folk blir nysgjerrige, møter opp - og dras med. Hver tredje nordmann tror på Gud, men de går ikke i kirken. Nå har de en god anledning, sier Tomm Kristiansen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke