Kirke

Håper å finne spor av tidlig historie under Stavanger domkirke

UTGRAVNINGER: De arkeologiske undersøkelsene under Stavanger domkirke startet mandag. Arkeologer tror de kan få flere svar om kirken som stod her før, kristningsprosessen og byens tidlige historie.

Stavanger domkirke skal få nytt gulv til byjubileet i 2025. Det gir muligheten til å undersøke nærmere de atten kamrene i krypkjelleren under domkirken. Der befinner det seg graver, trevirke, tekstiler og mur- og bygningsrester fra middelalderen. Antagelig startet byggingen av domkirken på slutten av 1000-tallet.

– Hvis vi finner spor etter den tidlige kirken som skal ha vært her, kan vi lære mye om Stavanger by, kristningsprosessen av Norge og oppkomsten av byer i tidlig middelalder, sier Haldis Hobæk, prosjektleder og arkeolog hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), i en pressemelding.

Hun mener dette kan vekke interesse langt utenfor landegrensene hvis det blir gjort funn.

Vikingtid

Utgravningene gjøres av NIKU og Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger, og starter mandag 15. februar. Arbeidet skal pågå i 20 uker. Arkeologene skal undersøke alle jordgulvene i krypkjelleren. De har også valgt ut tre felt som skal gjennomgås mer omfattende.

Ifølge Hobæk er de tre feltene der det er mest sannsynlig å finne spor etter tidlige kirkebygg.

Gravene kan inneholde skjeletter, kisterester og gjenstander som vil bli undersøkt videre ved Arkeologisk museum.

– I tillegg til rester etter en mulig kirke som stod på stedet før, håper vi å finne bevis for at det var vikingtidsbosettinger i Stavanger også før domkirken ble bygget, sier osteolog og arkeolog Sean Denham fra Arkeologisk museum, i pressemeldingen.

Vil la folk følge med

NIKU og Arkeologisk museum ønsker å la byens befolkning følge utgravningen tett, og vil formidle arbeidet og eventuelle funn på sosiale medier.

---

Stavanger domkirke

  • Domkirken i Stavanger er den eldste stående domkirkebygningen i Norge.
  • Byggingen ble antagelig startet på slutten av 1000-tallet. Sannsynligvis stod det en annen kirke på stedet før denne ble bygd.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist på nyhetsavdelingen i Vårt Land og jobber særlig med klima, bærekraft og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke