Kirke

Leder for Norske kveners forbund: – Vi føler oss forbigått og oversett av Den norske kirke

MINORITET: Kai Petter Johansen sier kvener over lang tid har opplevd urett og savner gjensidig respekt og forståelse i Den norske kirke. Nå etterlyser han dialog.

– Vi må finne løsninger som gjør at vi kan jobbe sammen. Kirka skal være et sted for alle, og jeg tror kirka styrkes av at flest mulig folk inkluderes, sier Kai Petter Johansen, leder for Norsk kveners forbund – Ruijan kvääniliitto (NKF-RK).

I et leserinnlegg i Vårt Land viser Johansen til en rekke episoder der norske kvener har uttrykt at de føler seg oversett og forbigått av Den norske kirke. Johansen skriver at behandlingen kvener har opplevd fra Nord-Hålogaland bispedømmekontor de siste årene «har for mange revet skorpen av sår etter fornorskingsprosessen».

Han viser til at kirka var en sentral aktør i fornorskingspolitikken, som fra andre halvdel av 1800-tallet hadde som mål å assimilere kvener og samer. Men også i nyere tid har det vært episoder som har komplisert minoritetens forhold til kirken.

Biskop: - Må tas alvorlig

Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, sier det er veldig leit å lese innlegget til Johansen.

- Når folk opplever at en skorpe er revet av et sår, så må vi ta det veldig alvorlig. Selv om fornorskningspolitikken er over, er ikke konsekvensene av den omme. Vi som kirke gjør en del for å løfte frem det kvenske, men vi kan alltid gjøre mer. Blant annet opplever jeg at kvensk har blitt tatt i bruk mer og mer i kirka i løpet av de seks årene jeg har vært biskop her.

I 2019 kom det mange reaksjoner på at norske kvener verken ble orientert eller nevnt i forslaget til ny kirkeordning.

I leserinnlegget skriver Johansen at et samlet kvensk miljø har gitt uttrykk for nødvendigheten av å opprette et eget kvensk kirkeråd. Dette forslaget har tidligere blitt avvist, sier han.

– Noe av begrunnelsen har vært at kvener er en minoritet og ikke et urfolk. Men når grupper får status som en nasjonal minoritet, skal ikke det brukes for å undertrykke dem, men for at de kan løftes opp på samme nivå som andre.

Føler seg små

– Opplever kvener at kirka ikke er så åpen som den burde være?

– Vi føler oss ofte forbigått og oversett. Og når minoritetsstatusen blir et argument for at vi ikke kan få kvensk kirkeråd, da føler vi oss litt små. Når sånne holdninger blir kjent i kvenske miljøer, da kjenner man seg ikke så velkommen som man burde, sier Johansen.

Biskopen sier seg ikke enig i at å opprette et kvensk kirkeråd er veien å gå.

– Det er en god del minoriteter i Den norske kirke, og et kirkeråd tilknyttet hver av dem tror jeg ikke er den beste måten å gjøre dette på.

– Det er tid for medbestemmelse, synliggjøring og likeverd.

—  Kai Petter Johansen

Regionalt ansvar

I leserinnlegget til Johansen tar han også opp hvordan Den norske kirke i 2019 delegerte ansvaret for kvensk kirkeliv til Nord-Hålogaland bispedømmeråd, og at det vakte oppsikt at de kvenske miljøene ikke ble tatt med på råd i forbindelse med denne prosessen.

Øygard var en av dem som tok til orde for å få ansvaret til Nord-Hålogaland.

– Jeg var med på å be om dette, da vi sitter tettere på det kvenske kirkelivet her enn i Oslo. På samme måte som vi her har et særskilt ansvar for nordsamisk, synes jeg det er naturlig at vi som er geografisk nærmest også har et spesielt ansvar for det kvenske. Det betyr ikke at man fratar det nasjonale nivået ansvar, men i det daglige tror vi det er best at det ligger hos oss.

For Johansen er det viktig å få fram at kvener har en lang tradisjon i kirka, men at han mener den kvenske identiteten ikke blir tilstrekkelig gjenspeilet og ivaretatt.

– Det er tid for medbestemmelse, synliggjøring og likeverd, skriver han i innlegget.

Kan tilgi

– Hva skal til for at dere kan få tillit til Den norske kirke igjen?

– At ting rettes opp. Vi har opplevd urett over lang tid, men det er ikke sånn at vi ikke kan tilgi. Det skal vi nok klare. Men det å komme konkrete løsninger og bli vist gjensidig respekt og forståelse, det gjelder begge parter.

– På hvilken måte gjelder det dere?

– Vi må ta inn at vi ikke kan få alt som vi vil, selv om vi har ganske rimelige krav. Kirken må få forklare seg, og de har sikkert grunner vi ikke kjenner. Vi må ha en dialog og finne løsninger ut fra det, sier Johansen.

Biskop Øygard tar imot oppfordringen og sier at han ønsker dialog.

- Ja, vi vil svært gjerne møte kvenene.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke