Da Gjerdrum og Heni menighet skulle lyse ut stilling som kirkemusiker, lagde de en video for å tiltrekke seg søkere. Den har fått mye oppmerksomhet, og enkelte kritiske røster har ment at videoen neglisjerer orgelets sentrale plass i kirkemusikken.
Sokneprest Jakob Furuseth innrømmer at de første 10 sekundene av videoen var kraftig kost.
– Det var en scene med meg som en litt rockete DJ foran alteret. Nå har vi laget en ny versjon av videoen slik at den viser et bredere bilde av vår kirkemusikalske virksomhet. Vi har et meget godt og kreativt samarbeid rundt kirkelige handlinger og musikk. 85 prosent av musikken er orgel-basert, men vi vil også vise et mangfold, sier Furuseth.
Videoen viser også en fremføring av Händels Messias, og har et innslag der menighetens ansatte fremfører den samiske nasjonalsangen.
– Vi har en forholdsvis liten stab, men er så heldige at alle er habile sangere. Vi har faktisk et lite stabskor basert på de ansatte i menigheten, forteller han.
[ Svensk organist «tvunget» til trosutøvelse ]
Se den nyeste versjonen av videoen her:
---
Organist Gjerdrum
- Gjerdrum menighet utlyste stilling som organist like før jul. Den tragiske rasulykken satte en stopper for prosessen. Nå er stillingen utlyst på nytt.
- Organist-utlysningen ble fulgt opp med video på Facebook og Youtube, som en del kritiske røster mente neglisjerte orgelets sentrale plass i kirkemusikken. Nå er det laget ny video.
---
Mangfold i kirkemusikken
Jakob Furuseth og avtroppende kantor Michel Zelissen har jobbet tett sammen om det meste i de siste sju årene. De har også laget videoen sammen.
– Hele staben er med i den kreative utviklingen av musikk i gudstjenesten, der vi erfarer at det er fruktbart å ha et lite innslag av galskap. Vi er samstemte og vil forvalte den kirkemusikalske tradisjonen. Men samtidig må vi forholde oss til at «instrumentenes dronning» ikke alltid er det som treffer bredest. Vi er også opptatt av å gjenspeile den folkelige, musikalske tilnærmingen, sier Furuseth.
Videoen er tenkt å fange opp søkere som i tillegg til orgelkompetanse våger å tenke utradisjonelt rundt det musikalske uttrykket.
– Vi tenker at det er sunt å ha frihet til å eksperimentere, og vi er på jakt etter søkere som kan utfylle et bredt, musikalsk spekter. En sunn folkekirke kan ikke bare rette seg mot segmentet som lytter til P2 og NRK Klassisk, som utgjør 5 prosent av befolkningen. Vi må ikke glemme bredden hos de vi skal nå. Vi skal ivareta kirkemusikalsk arv og tradisjon, samtidig må vi kunne tolke evangeliet med nye musikalske grep, sier Jakob Furuseth.
Det er sunt å ha frihet til kirkemusikalsk eksperimentering.
— Sokneprest Jakob Furuseth.
Vil ha bred kompetanse
Kirkeverge i Gjerdrum, Dagrun Agnete Ødegaard, hadde idéen om å lage en video for å nå ut med utlysningen. Videoen ble laget for å vekke interesse, ikke for å provosere, sier hun.
– Men at noen i det kirkemusikalske miljøet ville reagere, burde jeg kanskje forutsett, erkjenner hun, og legger til:
– Den nye videoen treffer nok bedre på bredden i musikkuttrykket vi står for. Vi vil absolutt ha en som er god på orgel, men vi er ikke først og fremst ute etter en konsertorganist. Vi ønsker oss en som kan bidra bredt i menighetsarbeidet. Vi er en liten stab, og alle må gjøre litt av alt, sier hun.
Nytt akustisk orgel
Gjerdrum kirke fikk nytt, akustisk orgel for 7 år siden, fra Ryde & Berg orgelbyggeri.
– Det var full oppslutning om orgelsatsingen i menigheten, og vi har et fint instrument å by på til den nye kantoren, sier hun.
Kantorstillingen i 80 prosent ble lyst ut før jul, og flere søkere meldte seg.
– Men så skjedde det tragiske ting i Gjerdrum, og den ansettelsesprosessen ble rett og slett stoppet. Nå er stillingen utlyst på nytt, og flere av de opprinnelige søkerne har bekreftet at de vil være med i den nye runden - og vi har fått mye positiv respons på den litt utradisjonelle utlysningen, forteller Ødegaard.