Kirke

Nattverd i Bogafjell kirke: – Det var sol inne, sol ute og Jesus i sinnet

NATTVERD: Søndag arrangerte Sandnes-kirke fire nattverdsgudstjenester på rappen. Det betyr mye for menigheten, forteller prest Torstein Nordal.

– Jeg er helt euforisk nå, jeg. Det var fint å se folk når de synger, når hører ordene og nattverden. Jeg ser at de går styrket ut av det. Det var sol inne, sol ute, og Jesus i sinnet, forteller prest Torstein Nordal i Bogafjell kirke.

På grunn av antallsbegrensningen i kirkene kan man kun ha ti deltakere per gudstjenester. Etter flere uker med lave smittetall i kommunen, ga soknet i Sandnes grønt lyst til Bogafjell menighet slik at de kunne arrangere fire nattverdsgudstjenester på rappen, hvor hver av de varte i 30 minutter med plass til ti personer per.

Nordal er fornøyd med gjennomføringen og forteller at det kom i alt 35 personer på gudstjenestene. I forkant la de ut en video (se under) og påmeldingsskjema på menighetens Facebook-side.

---

Smittevern i Den norske kirke:

  • Anbefalingen om å avlyse alle fysiske samlinger gjelder ikke lenger.
  • Innendørs arrangementer i Den norske kirke kan gjennomføres med 10 deltakere i tillegg til medvirkende. Utendørs gjelder grensen på 200 i tillegg til medvirkende.
  • Begravelser kan fortsatt ha 50 deltakere i tillegg til medvirkende innendørs.
  • Alle deltakere må registreres for eventuell smitteoppsporing.
  • I tillegg til de nasjonale reglene, kan det lokalt være strengere regler fastsatt av kommunen.

---

Det var sol inne, sol ute, og Jesus i sinnet

—  Torstein Nordal, prest i Bogafjell kirke

– Det var litt julaften over det

Koronapandemien har ført til at nattverdsfeiringen i flere norske menigheter har stoppet helt opp. Nordal synes derfor det var fint å kunne gjennomføre nattverd likevel, selv om det ble på en alternativ måte.

– Vi bestemte oss for å prøve dette, ikke fordi det var kult, men fordi dette er viktig for mange og vi vet at det er noe menigheten har savnet. Og så var det litt julaften over det også, siden var snø ute og vi gjorde den samme gudstjenesten flere ganger slik vi pleier på jul, sier han.

At alle som kom fikk utdelt et beger og oblat. Under nattverden fikk de komme opp til presten én etter én. Nordal forteller at gudstjenestene bar spesielt preg av å forstå kirken og kristendommen i en tid hvor pandemien gjør det vanskelig for mange.

– Forkynnelsen i en pandemi, det er det som er mest prekært fordi det har ikke blitt tolket før i menigheten. Det er stor utfordring, og det legger jeg på hjertet mitt, sier Nordal.

Under nattverdsgudstjenesten ba de særlig for to ting: en rettferdig fordeling av vaksinen og for dem som har en helt annen hverdag nå fordi de enten er blitt permittert, syke eller ikke har et arbeid som blir etterspurt lenger.

NATTVERD: Bogafjell menighet i Sandnes arrangerte fire nattverdsgudstjenester på rappen med ti personer per.

Takknemlig menighet

Presten sier han opplevde at menigheten var svært takknemlige for tilbudet om nattverdsfeiring til tross for smitteverntiltak.

– Det var litt rart å kjenne at SMS-ene tikket inn i baklomma mens jeg enda stod der og holdt gudstjeneste, men jeg tror folk var glad for at vi fant en ordning på passet, sier Nordal.

I den ene tekstmeldingen Nordal fikk fra ei mor, som hadde tatt med hele familien, stod det:

«Tusen takk for en fin gudstjeneste! Dette trengte vi – hele familien.»

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke