Kirke

Vaksinering i sakral og musikalsk ramme

KORONA-VAKSINE: I Rotnes kirke vaksineres nittedølene i en trygg, sakral og musikalsk ramme. – Vi kaller det «Stikk og musikk», sier kommunelege Gudmund Myhren.

I Nittedal får innbyggerne korona-vaksine med nogo attåt. Etter at de blir hyggelig tatt imot, av blant annet kirkens frivillige, blir de plassert rundt i kirkerommet - i god avstand og til akkompagnement av pianomusikk.

Så mottar de en grundig orientering om hva som skal skje, hvordan vaksinen virker - og eventuelle bivirkninger. Kommunens sykepleiere går så rundt og setter vaksinen, mens de som stikkes kan nyte musikken.

---

Korona-vaksinering

  • I Nittedal kommune har kriseledelsen lagt korona-vaksineringen til Rotnes kirke. I tillegg til vaksine får folk et musikalsk møte - i kirkerommet.
  • Nittedal kommune er i god rute med vaksinering, som foregår på sykehjem, gjennom hjemmetjeneste - og i kirken for de som kan ta seg dit. Det begynte med de på 100+, så har man vaksinert nedover i alder - til ca. 87 år.

---

Etter at gruppen på ca. 35 mennesker i aldersgruppen fra 87 år og oppover har fått stikket, må de vente en liten stund før de kan gå hjem. Når de går ut kirkedøren har de fått første runde av vaksinen - og en liten konsertopplevelse.


korona vaksinering rotnes kirke nittedal

Sprek 90-åring

Severin Leraand blir 90 år om tre uker. Han tok bussen fra Markerud der han bor, og er glad for å bli vaksinert.

– Jeg tar imot alt av vaksiner, og tror det er et viktig tiltak. Det er jo ekstra hyggelig å få det gjort i slike fine omgivelser, og til og med til flott pianomusikk, sier han.

korona vaksinering rotnes kirke nittedal

Han savner kontakt med folk under koronatiden, men kommer seg ut jevnlig.

– Jeg tar meg noen løpeturer i Lillomarka, den korte løypa tar meg 35 minutter, den lange er på en times tid. Jeg er litt ustø når jeg går - det går mye bedre når jeg får opp litt fart, forteller 90-åringen.

Gledestårer

Kommunelege Gudmund Myhren sitter i kommunens kriseledelse og får mye positiv respons på opplegget - for mange er det en positiv avstikker fra en litt ensom tilværelse.

– Jeg har faktisk sett noen gledestårer, mange opplever dette som en veldig positiv hendelse i en hverdag med sterke sosiale begrensninger. Det gleder meg å se at vi traff med intensjonen vår - å tilby en pakke der vaksineringen går hånd i hånd med en kulturopplevelse, og blir en liten oppkvikker i hverdagen og noe som har en merverdi, forteller han.

Han forteller om krevende logistikk rundt korona-vaksineringen. Men i Nittedal er de i god rute, begrensningene ligger i tilfanget av vaksine.

korona vaksinering rotnes kirke nittedal

– Kapasiteten er godt utnyttet både på sykehjem, gjennom hjemmetjenesten og her i kirken. Det er viktig at vaksineringen ikke blir preget av stress. Kirkerommet gir en rolig og trygg ramme, og lokalene er også ypperlige når det gjelder det praktiske. Dette er blitt et vellykket samarbeid mellom helsevesen, kultursektor - og kirken - som stiller med 35 frivillige, forteller Myhren.

Kirkelig dugnadsinnsats

Ordfører Inge Solli (V) er begeistret over samarbeidet over etatsgrensene. I kriseledelsen vurderte de forskjellige lokaler for vaksineringen - og endte med at Rotnes kirke var det beste stedet.

korona vaksinering rotnes kirke nittedal

– Jeg ble veldig glad da kirken sa ja, og til og med stilte med et frivilligkorps som gjør en strålende dugnadsinnsats. Stikk og musikk er blitt tatt veldig godt i mot, mange eldre savner samvær med andre, og kulturopplevelser har det ikke vært mange av det siste året, forteller ordføreren.

Jeg har sett noen gledestårer, mange opplever vaksinering og kulturopplevelse som veldig positivt i en hverdag med sterke sosiale begrensninger.

—  Kommunelege i Nittedal, Gudmund Myhren

Savner kirken

Grete Mugaas er pensjonist og koordinerer frivillig-innsatsen.

– Mange savner kirken sin, og får et lite kirkebesøk med på kjøpet. Rotnes kirke er bare fire år gammel, så for noen blir det et første møte med det nye kirkebygget, forteller hun.

korona vaksinering rotnes kirke nittedal

Hun mener det gir mening at kirken bidrar i dugnadsinnsaten rundt korona-vaksineringen.

– Jeg sa ja med en gang, og vi ble fort 35 stykker som stilte opp - fem mennesker hver gang. Det er trivelig for oss også, i en tid der det ikke skjer så mye, sier Grete Mugaas.

Å spille musikk for eldre mennesker som vaksineres er det mest meningsfulle jeg har gjort som musiker.

—  Josephine Hsieh, pianist

Musikk med mening

Pianist Josephine Hsieh jobber i kulturskolen i Nittedal, og spilte blant annet flere verk av den lite kjente, norske komponisten Thomas Tellefsen.

korona vaksinering rotnes kirke nittedal

– Han var Chopin-elev og jeg er glad i musikken fra begge to. Dette er min «pianodebut» i helsesektoren - og jeg tror dette er det mest meningsfulle jeg har gjort som musiker. Musikk er helsebringende - og jeg får selv en god følelse av å spre litt musikalsk glede i koronatiden, forteller hun.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke