Kirke

Dansk foreldrepar nekter å navngi datter i protest mot kirkens rolle

PROTEST: Foreldrene til tre år gamle Ingrid er prinsipielt imot at folkekirken står for personregistrering i Danmark. Nå er de dømt for brudd på navneloven, men anker dommen.

Paret Ronnie Hansen og Sabina Pultz fra Købenahavn er prinsipielt imot at det ikke er mulig å gi navngi barn uten å gå gjennom folkekirken i Danmark. Derfor har de latt være, skriver Kristeligt Dagblad.

Deres yngste datter, Ingrid, står fortsatt uten navn i det danske folkeregisteret. I passet hennes står det «unavngivet pige».

– Vi synes det er feil at man i Danmark må gjennom kirken for å navngi sitt barn. Det burde være noe man kan gjøre gjennom kommunen, eller på annet vis utenom religiøse institusjoner, sier Sabina Pultz som gjest i ‘Go’ aften LIVE’ på dansk TV 2.

Hun viser til at dagens ordning er i strid med religionsfriheten, og sier det er rystende at også muslimske barn må registreres i en kristen kirke.

Dømt

Etter flere påminnelser og advarsler fra kirken, ble paret tiltalt for brudd på navneloven. Tidligere i år ble de dømt til åtte dagers betinget fengsel og 2000 danske kroner hver i månedlige bøter fram til de navngir Ingrid offisielt, ifølge Kristeligt Dagblad.

Paret anket dommen til lagmannsretten på stede, og sier at de regner med å bli dømt også der.

– Jeg håper på en måte at vi får fengselsstraff. Jeg ville sånn sett ikke hatt noe imot å sitte inne i tre dager. Det ville bare vise hvor fjollete dette er, sier Ronnie Hansen til den danske avisen.

Etter det vil de ikke ta saken lenger, men gi etter for myndighetenes krav til navngivning. De har tidligere vært gjennom en lignende prosess med sin eldste datter Ellen, på åtte år, som nå er registrert.

Skatteetaten

I Norge gjøres ikke navneregistrering gjennom kirken eller andre religiøse institusjoner.

Skatteetaten ansvarlig for Folkeregisteret og personregistrering. Når et barn blir født, meldes det automatisk inn fra sykehuset til Skatteetaten, som umiddelbart gir barnet et fødselsnummer.

Deretter får foreldrene en forespørsel fra etaten om å velge et navn til barnet, som blir registrert i Altinn og Folkeregisteret.

Hansen og Pultz håper deres navneprotest løfter debatten i Danmark, og fører til lovendringer på Folketinget. Rettsteolog Kristine Garde sier til dansk TV 2 at hun tror loven etter hvert vil endres, og oppgaven overføres til stat eller kommune.

– Med det dalende medlemstall folkekirken har, er det et spørsmål om tid før det opphører. Men det er en fordom å tro at folkekirken ikke kan utføre oppgaven fullstendig nøytralt, sier hun til kanalen.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke