Kirke

Biskop vil by på seg selv i ny podkast

PODKAST: Koronapandemien har tvunget kirken til å bli en del av den digitale verden. I dag er Tunsberg-biskopen ute med podcast: – Vi skal være der folk er.

Podkasten heter «Tune in Tunsberg» og i den skal Tunsberg-biskopen Jan Otto Myrseth dele med seg de samtalene han har med mennesker han møter hver dag – både de som har en kristen tro, og de som ikke har det.

– Jeg håper å kunne møte mennesker slik de er, med sine egne historier og stemmer, sier biskopen til Vårt Land.

---

Biskop Jan Otto Myrseth

  • Kommer fra Sykkylven på Sunnmøre.
  • Ble utnevnt til biskop i Tunsberg av Kirkerådet 6. juni 2018.
  • Var domprost i Bergen fra 2010 frem til han ble biskop i Tunsberg.

---

Snakker om «alt»

Første episode er allerede sluppet, og der møter Myrseth eks-biskopene Laila Riksaasen Dahl og Per Arne Dahl.

– Det ble en dyptpløyende samtale hvor vi sveipet innom alt fra middelalderens religiøsitet til Hitler, Joe Biden, kvinnelige prester og selvfølgelig Jesus, sier Myrseth.

– Hvem andre vil vi få møte i denne podkasten?

Vi skal møte mange ulike mennesker, og jeg vil gi rom for samtaler med folk som har erfaringer eller tanker om livet, samfunnet, troen, Gud og tiden vi lever i. Jeg ønsker å ta inn bredden i menneskelivet og lytte til ulike stemmer – også de som ikke identifiserer seg med den kristne tro, eller føler tilknytning til Den norske kirke, sier han.

– Hvilken tematikk vil du legge vekt på?

Forhåpentligvis kan vi komme i berøring med tematikk som er viktig for folk flest. Det er naturlig at det blir en del om tro, Gud og kirken, men jeg håper at vi også kan favne noe av bredden i samfunnet og livssyns-Norge, forteller Myrseth.

ALLE SLAGS: I sin splitter nye podcast vil biskop Jan Otto Myrseth møte alle slags folk: – Vi skal møte mange ulike mennesker, og jeg ønsker å gi rom for samtaler med folk som har erfaringer eller tanker om livet, samfunnet, troen, Gud og tiden vi lever i, sier han.

Hvorfor podkast?

– Vi ser at deltakelse i og identifikasjon med digitale fellesskap er en naturlig del av livet for stadig flere av oss, og vi som kirke ønsker å være en del av dette. Vi skal være der folk er, forteller Myrseth.

Siden pandemien stengte ned landet i fjor vår, måtte kirken gå heldigitalt. Det har både skapt problemer for kirken, samtidig som det har åpnet dørene for nye muligheter å nå frem til befolkningen. Podkast var et naturlig neste steg for Tunsberg bispedømme.

– Jeg tror digital tilstedeværelse og aktivitet gir oss mulighet til å formidle til, og å lytte til mennesker i vår tid. Kirkens digitale satsinger tar ikke bort ønsket og behovet for å møtes fysisk, men vi erfarer at digitale kommunikasjonsformer også oppleves som signifikante og livsnære, sier biskopen.

Biskopen er selv en hyppig podkast-lytter, og sier han trives med formatet. Han mener det er en god plattform for å dele ideer, refleksjoner og kunnskap på en brukervennlig måte.

– Jeg kan «tune» meg inn på folk

– Hva ligger i navnet «Tune in Tunsberg»?

– Jeg tenker at det handler om å «koble seg på». Å koble seg på livet, troen, Gud og kanskje seg selv på et vis? Og så er dette en mulighet for meg til å invitere til dialog – at jeg kan «tune» meg inn på folk og hva som rører seg rundt omkring, sier Myrseth.

– Hvem ønsker du å nå ut til på denne måten?

For det første håper jeg at folk ikke er redde for å sende meg en melding på Facebook-siden min, slik at jeg kan få en følelse av hva folk er opptatt av. Så tror jeg at mange som har interesse av samfunn, kirke, tro og liv vil ha særlig glede av «Tune in Tunsberg», sier Myrseth.

– Vil vi også bli litt bedre kjent med personen Jan Otto?

Ja, det tror jeg. Et slikt format legger godt til rette for en litt uformell tone, og selv som biskop kan man ikke være så mye mer enn seg selv, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke