Kirke

– Kirken slavebundet under staten

KIRKEMØTET: Bønnelista ber om at stortingsvedtaket om deling av midlene fra Opplysningsvesenets fond omgjøres. – Staten tar eiendommene som er lønnsomme, kirken får den dyre «museumsdelen», sier leder Jo Hedberg.

Stortinget vedtok 14. april 2020, at verdiene og eiendommene i Opplysningsvesenets fond (OVF) skal deles mellom Den norske kirke og staten. Dette utgjør verdier på anslagsvis 12 milliarder kroner. Hvordan fondet skal deles lyder slik i stortingsvedtaket: «Eiendommer av særlig kirkelig verdi overføres til Den norske kirke som eier, mens staten blir eier av de øvrige eiendelene.»

Mandag holdt den kirkepolitiske listen Bønnelista pressekonferanse om vedtaket fra i fjor, der de meldte at de vil fremme forslag på Kirkemøtet i april om at man ber Stortinget gjør om vedtaket

– Denne fordelingen betyr at kirken vil sitte igjen med «museumsdelen», de kirkelige byggene av historisk verdi som er dyre å drifte og vedlikeholde. Staten får de eiendommene som gir avkastning, inntekt og som kan omsettes, sier Jo Hedberg, leder av Bønnelista.

Tror på støtte i Kirkemøtet

Hedberg mener kirken eventuelt må gå til rettslige skritt for å endre fordelingen av verdiene i OVF. Han mener Kirkerådet ikke har tatt ansvar for kirkens eiendeler.

– Løsningen er i praksis en fortsettelse av statskirken, der kirken er slavebundet under staten. Saken er ikke sendt på høring, som er vanlig i så viktige saker. Her har Kirkerådet sviktet og ikke vært seg sitt ansvar bevisst, sier Hedberg.

Han frykter staten vil ta fra kirken de verdier som kan genere midler til dette.

– Jeg er redd for at kanskje 80 prosent av midlene kan havne i statens hender, og da blir det opp til Barne- og familiedepartementet hvordan de verdiene forvaltes, sier han.

Hedberg tror saken vil få mye støtte på Kirkemøtet.

– Når konsekvensene går opp for de kirkelig ansatte, at man ved å eie hele fondet på sikt vil trygge deres arbeidsplasser, har jeg tro på at forslaget kan få flertall, sier han.

Løsningen er i praksis en fortsettelse av statskirken, der kirken er slavebundet under staten.

—  Jo Hedberg, representant for Bønnelista

Kirkelig vedlikeholdsprogram

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier at OVF-saken ble behandlet som en del av arbeidet med den nye trossamfunnsloven i 2018.

– Det viktige i stortingsvedtaket fra april i fjor, er at det kirken skal eie, skilles ut. Og ikke minst at restene av fondet skal komme kirken til gode, gjennom at verdiene brukes til bevaring av de kulturhistorisk viktige kirkebyggene, sier kirkerådslederen.

Kristin Gunleiksrud Raaum, leder av Kirkerådet i Den norske kirke

Hun undres over om forslagsstillerne fra Bønnelista har lest vedtaket grundig nok.

– Stortinget har tidlig vist vilje til å komme kirken i møte. Den reelle verdien ligger i at nå har staten kommet på banen med et kirkelig vedlikeholdsprogram - som kirken har ønsket seg lenge, sier Raaum.

Vil komme kirken til gode

Direktør i OVF, Ole-Wilhelm Meyer, mener fondet fortsatt vil komme kirken til gode.

– Stortinget har besluttet at fondet skal deles mellom staten og Den Norske Kirke. Kirken vil overta eiendommer av særskilt kirkelig betydning i henhold til kriterier fastsatt av departementet. OVF har fått i oppdrag og arbeider nå med å gjennomføre dette i nært samarbeid med Den Norske Kirke. Staten har for øvrig sagt at den skal finansiere kirken - kirken settes ikke på bar bakke, sier Meyer.

ole-wilhelm meyer

Han påpeker videre at Stortinget gjennom sitt vedtak forutsetter at det skal brukes et beløp tilsvarende de verdiene som forblir på statens hånd, til et program for å bevare gamle kirkebygg i Norge.

– Det betyr at midlene fortsatt vil bli brukt til kirkens beste. Det utarbeides nå forslag om ny lov om OVF som gjør det mulig å gjennomføre delingen og gi bort de aktuelle eiendommene til kirken, sier Meyer.

Politisk enighet

Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kommenterer saken på mail:

– Spørsmålet om hvordan eierspørsmålet til Opplysningsvesenets fond skal løses, ble behandlet av Stortinget våren 2020. Stortinget sluttet seg enstemmig til regjeringens forslag om at fondet bør deles mellom staten og Den norske kirke ved at eiendommer av særlig kirkelig verdi overføres til Den norske kirke som eier, mens staten blir eier av øvrige eiendeler, det vil si det gjenværende Opplysningsvesenets fond, skriver ministeren.

Han skriver videre at Stortinget satte som betingelse at staten øker sin innsats for bevaring av de kulturhistorisk viktige kirkebyggene i et omfang som svarer til de verdiene som staten blir eier av og slik kommer kirken til gode.

– Det er altså stor enighet om at dette er den beste løsningen, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke