Kirke

Bergenskirkene kutter 10 årsverk for å spare millionbeløp

DEN NORSKE KIRKE: Bergen kirkelige fellesråd må nedbemanne med 10 årsverk på grunn av manglende overføringer av utbytte fra Akasia-konsernet.

Da Akasia AS ble opprettet i 2012 var det en forventning om at Bergen kirkelige fellesråd (BKF) skulle få inntekter fra selskapet på 6,6 millioner (rundt 8 millioner omregnet til 2021-kroner).

Beregningene fra 2012 gjorde at Bergen kirkelige fellesråd opprettet 10 nye årsverk, som skulle finansieres av tilskuddene fra Akasia-prosjektet. Nå er driftsmiddelavtalen med Akasia avsluttet, og de ansatte i BKF har fått varsel om nedbemanning.

– Uten disse midlene er vi nå i en situasjon der utgiftene er større enn inntektene. Når denne kilden er tørket inn, blir vi nødt til å foreta en nedbemanning for å få økonomien i balanse, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen.

Akasia tilbyr tjenester innenfor barnehager og eiendom og eies av soknene i BKF. Fellesrådet har gjort vedtak på at barnehagedriften nå skal være ideell - ikke kommersiell, da er det ikke mulig å ta ut utbytte på barnehagedriften.

---

Bergen kirkelige fellesråd

  • Bergen kirkelige fellesråd må nedbemanne med ca. 10 stillinger, på grunn av manglende tilbakeføringer av midler fra Akasia-konsernet.
  • Nedbemanningen vil først og fremst ramme frivillighetskoordinatorene i Bergens-menighetene.

---

Krav om tilbakebetaling

I en tilsynsrapport fra 2019 påpekte Bergen kommune økonomiske lovbrudd knyttet til barnehagedriften, og krevde tilbakebetaling på 28 millioner kroner.

Direktør i Akasia AS, Jan Arthur Hammer, forteller at kommunens vedtak fortsatt er gjenstand for en klagesak, og at de avviser kravet om tilbakebetaling.

– Vi ga et tilsvar etter rapporten 2019. I fjor gjorde kommunen et vedtak i saken som vi nå har klagd på - vanligvis vil det gå videre til fylkesmannen. Den klagen har vi ikke fått svar på, sier Hammer.

Tæring etter næring

– Vi setter tæring etter næring, og prøver å gjennomføre nedbemanningen på en skånsom måte - uten å ramme kirkens kjernevirksomhet for hardt. Men vi kommer ikke utenom en reduksjon i antall årsverk, der vi også vil vurdere bemanningen i kirkevergens administrasjon, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen.

Han ser ikke på opprettelsen av Akasia-konsernet som mislykket. Akasia har flere datterselskaper, ett av dem driver 20 barnehager med 380 ansatte. Selskapet ble opprettet for å ivareta den kristne formålsparagrafen i menighetsbarnehagene. Et annet driver med vedlikehold av kirkebygg.

– Barnehagevirksomheten sliter med rammebetingelsene og dårlig likviditet. Akasia kirke og gravplass driver med vedlikehold og prosjektering av kirkebygg og gravplasser, og leverer effektive og gode tjenester til Bergen kirkelige fellesråd. Akasia bidrar til besparelser på ca. 120 millioner kroner i det pågående vedlikeholdet av Korskirken og Domkirken, sier han.

kirkeverge

Uten midlene fra Akasia er vi i en situasjon der utgiftene er større enn inntektene.

—  Kirkeverge Asbjørn Vilkensen

Kirkevergen forteller at de har tett kontakt med de tillitsvalgte i nedbemanningsprosessen.

– Da den alvorlige situasjonen ble kjent, var det overraskende for mange - og skapte naturlig nok negative reaksjoner. Nå leter vi etter andre løsninger enn oppsigelser, som for eksempel ved naturlig avgang og omplassering til ledige stillinger, sier Asbjørn Vilkensen.

Frivillighet blir salderingspost

Geir Møller er frivillighetskoordinator i Loddefjord menighet, og tillitsvalgt for 30 kirkeansatte i fagforbundet Delta.

– Det er trist at vi er kommet i en så dramatisk situasjon, som ser ut til å rammede som koordinerer frivilligheten i 25 Bergens-menigheter hardest. I tillegg blir flere menighetskonsulenter rammet. Mange er lei seg, men vi ser også alvoret i situasjonen. Det er beklagelig at frivillighetssatsingen blir salderingspost, mener han og innser at han selv er i faresonen.

geir møller

Han forteller 3500 frivillige i bergensmenighetene. Nå har alle de 25 menighetene sin egen frivillighetskoordinator, det antydes at dette må reduser til fire - en i hvert prosti - og overføring av disse arbeidsoppgavene til andre ansatte i menighetene.

– Flere av de tillitsvalgte har kjempet for å beholde én slik funksjon i menighetene. De frivillige er en viktig motor i menighetene, og er en funksjon som er sterkt avhengig av lokal kjennskap og forankring, mener Møller.

Ny fagkompetanse på kirkebygg

I 2012 var Møller tillitsvalgt i Akasia og flere advarte da mot å drive business i kirkelig regi, selv om det var forespeilet god inntjening for fellesrådet.

– Barnehagevirksomheten har ikke gitt det forventede tilskuddet. Men det positive med Akasia er at det er bygget opp et fagmiljø rundt restaurering av kirkebygg. Det har gjort at vedlikeholdsstatusen i Bergens-kirkene er klart forbedret, gjennom nært samarbeid med lokale håndverkere er det bygget opp svært nyttig kompetanse. Den delen av Akasia har vært vellykket og har også gitt besparelser i kirkeøkonomien, sier Møller.

Han håper på best mulig løsninger for de som nå rammes i Bergens-menighetene.

– Vi håper på færrest mulig oppsigelser, og har en konstruktiv dialog med arbeidsgiver. Det er også snakk om å tilby sluttpakker for noen ansatte, forteller Geir Møller.

Viktig at kirken driver barnehager

Domprost Gudmund Waaler i Bergen mener at barnehagedrift gjennom Akasia er viktig, selv om overskuddet uteblir.

– Fellesrådet ser på barnehagedrift som et viktig, kirkelig anliggende, sier domprosten.

Han ser det som beklagelig at de nå må nedbemanne i Bergen kirkelige fellesråd.

– Det er alltid dumt å måtte redusere bemanningen, som i dette tilfelle rammer mest på frivillig sektor. Det er ugreit for de som mister jobben, og for frivillighetsarbeidet, som nå må overføres til andre ansatte. Vi kan ikke leve uten frivillighet, det er ryggraden i kirkelig arbeid, sier Waaler.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke